Opcje dla laika
-
- Stały bywalec
Re: Opcje dla laika
działa, ale z czasem coraz słabiej. Pod koniec każdy dzień daje Ci mało zysku, a mnóstwo ryzyka. Mały ruch na cenie akcji i z 80% zysku zrobi Ci się 60% (tak rozumiem gamma risk).
A to nie było tak, że opcje tracą na wartości najszybciej pod koniec życia?
-
- Stały bywalec
Time value spada szybciej, tak jak piszesz. Ale to nie jedyny składnik, od którego zależy cena. Wszystko zależy od szansy, z jaką obecna sytuacja się utrzyma i nie odejdzie na Twoją niekorzyść. Do 18.12 jest miesiąc. Ile możesz jeszcze zyskać i z jaką szansą ? Ile ryzykujesz, że stracisz i z jaką szansą ?
To jest ten risk/reward.
Aby mnie ręce nie świerzbiły, kiedy już jest jakiś sensowny zysk typu 40%, wstawiam zlecenie stałe na zamknięcie pozycji przy 50% i cieszę się jak dziecko jak mi się w pewnym momencie samo wyświetla "Order filled" czy "plim, plim, plim", albo się loguję, a tutaj ikonka na szaro "Completed".
To jest ten risk/reward.
Aby mnie ręce nie świerzbiły, kiedy już jest jakiś sensowny zysk typu 40%, wstawiam zlecenie stałe na zamknięcie pozycji przy 50% i cieszę się jak dziecko jak mi się w pewnym momencie samo wyświetla "Order filled" czy "plim, plim, plim", albo się loguję, a tutaj ikonka na szaro "Completed".
-
- Stały bywalec