Cukier, Kawa, Kakao, Soja itp.
Re: Cukier, Kakao, Soja itp
Jak już surowce rolne ruszą do góry, to cukier ma potencjał (wykres miesięczny) - do punktu D
- Załączniki
-
Tylko czemu ten cukier miałby rosnąć? Dwa lata nadwyżki bo Brazylia ostro zaczęła produkować, wszyscy czekali, że w końcu spowoduje to spadek po stronie podażowej, a tu klops bo jak na razie może być kolejna nadwyżka (bo jeszcze Indie i Tajlandia spore zbiory). Do tego różne są opinie co do strony popytowej (spadek zużycia cukru w diecie w zach świecie). A jeszcze gdzieś mi mignęło na agrimoney, że obecna cena pokrywa koszty produkcji większości producentów.
Jak rozumiem to co napisał mi Greg w kwestii COT na surowcach tak nie do końca rozumiem wrzucenie wykresu z formacją i napisanie, że będzie rósł na samym sentymencie do rynków rolnych (gdy się zmieni).
Jak rozumiem to co napisał mi Greg w kwestii COT na surowcach tak nie do końca rozumiem wrzucenie wykresu z formacją i napisanie, że będzie rósł na samym sentymencie do rynków rolnych (gdy się zmieni).
Przecież ja nie napisałem, że będzie rósł, tylko, że technicznie ma potencjał, bo skoro rósł w 2009 czy 2010 roku to może to powtórzyć skoro wszyscy wokół stawiają na surowce rolne... Mnie fundamenty niespecjalnie interesują, spekulantów na kontraktach pewnie też nie...
eranet pięknie to wytłumaczył...
Co mnie zapasy interesują :) Liczą się spekulanci i jak wysiudać shorty na short-squeezie... ETNy nie służą mi do długoterminowych inwestycji a czystej spekulacji na dwa uda. Albo się uda albo nie uda.
Przy dużych shortach, wystarczy jedna plotka ala :
"Pomyłka, zima -30*C w Brazylii"
I masz taką eksplozję w górę, że nie zdążysz się zalogować na konto jak Ci +10% ucieknie.
Co mnie zapasy interesują :) Liczą się spekulanci i jak wysiudać shorty na short-squeezie... ETNy nie służą mi do długoterminowych inwestycji a czystej spekulacji na dwa uda. Albo się uda albo nie uda.
Przy dużych shortach, wystarczy jedna plotka ala :
"Pomyłka, zima -30*C w Brazylii"
I masz taką eksplozję w górę, że nie zdążysz się zalogować na konto jak Ci +10% ucieknie.
Greg to wszystko jest zrozumiałe, ale przykład kawy pokazuje, że chyba warto TEŻ jednak spojrzeć co się w realu dzieje.
Zwyżka na kakao w 2017 była związana jednocześnie z sytuacją na kontraktach ale też z informacjami co do planowanych spadków produkcji w jesienno-zimowym.
Zwyżka na kakao w 2017 była związana jednocześnie z sytuacją na kontraktach ale też z informacjami co do planowanych spadków produkcji w jesienno-zimowym.
Pewnie, że prawda (nawet napisałem wcześniej pod komentarzem Tomka, że poobserwuje i chyba zamknę tą kawę z tego powodu), ale co z tego jak na cukrze jestem na 0%, więc mogę trochę poczekać. Zima gruba w Ameryce może coś się tam wywali.
Generalnie trzeba patrzeć mieszankę kontraktów i pewnego krótkoterminowego horyzonu, ale ja na ETNach to 6-12M max i tu raczej się tylko na kontrakty patrze i jakieś drobne wystrzały.
Generalnie trzeba patrzeć mieszankę kontraktów i pewnego krótkoterminowego horyzonu, ale ja na ETNach to 6-12M max i tu raczej się tylko na kontrakty patrze i jakieś drobne wystrzały.
Tych towarów nie można za bardzo wrzucać wszystkich do jednego worka. Jak sobie zerknąłem teraz na szybko na statystyki OECD, to forecast konsumpcji kawy np. rośnie cały czas na lata do przodu, ale już konsumpcja cukru spada i będzie spadała przez kolejne lata. To dwa kompletnie różne światy w tym momencie. Ja tam też nie mam nic przeciwko krótkoterminowej spekulacji, ale staram się to robić jednak w tym samym kierunku co podpowiadają fundamenty :)
Pszenica jest bardzo zdołowana,wczoraj kupiłem kilka kontraktów po 415,75$.Po przeanalizowaniu cen ,moim zdaniem dobry moment z zakupem .
Analizując raporty ,jest nadwyżka ,ale zasiewy są najniższe od kilkudziesięciu lat z powodu nieopłacalności produkcji,za niska cena w skupie.
https://pl.investing.com/analysis/spade ... -200219292
Analizując raporty ,jest nadwyżka ,ale zasiewy są najniższe od kilkudziesięciu lat z powodu nieopłacalności produkcji,za niska cena w skupie.
https://pl.investing.com/analysis/spade ... -200219292
Przyglądałem się nawet tej pszenicy w weekend, ale mnie akurat nie przekonują:
1. Rosnące zapasy w silosach. Z roku na rok jest nadwyżka, która cały czas się powiększa
2. Rosnąca produkcja w skali światowej (nawet jeśli w USA płasko)
3. Spadająca konsumpcja, która jest coraz słabsza od trzech lat
4. Rosnąca efektywność upraw z jednego hektara (można coraz taniej produkować coraz więcej)
5. Koszt rolowania kontraktów po 3% co dwa miesiące (18% w skali roku!)
No i od pięciu lat trwa modelowy trend spadkowy... Moim zdaniem na horyzoncie póki co nie widać na tyle silnych katalizatorów, żeby go odwrócić w dłuższym terminie.
PS. Jim Rogers już od wielu lat namawia do inwestowania w towary rolne. Póki co timing ma fatalny...
1. Rosnące zapasy w silosach. Z roku na rok jest nadwyżka, która cały czas się powiększa
2. Rosnąca produkcja w skali światowej (nawet jeśli w USA płasko)
3. Spadająca konsumpcja, która jest coraz słabsza od trzech lat
4. Rosnąca efektywność upraw z jednego hektara (można coraz taniej produkować coraz więcej)
5. Koszt rolowania kontraktów po 3% co dwa miesiące (18% w skali roku!)
No i od pięciu lat trwa modelowy trend spadkowy... Moim zdaniem na horyzoncie póki co nie widać na tyle silnych katalizatorów, żeby go odwrócić w dłuższym terminie.
PS. Jim Rogers już od wielu lat namawia do inwestowania w towary rolne. Póki co timing ma fatalny...
Patrząc na COT sugar to chyba dopiero teraz jest dobry moment
Od kilku dni obserwuję cukier ,żeby wejść spekulacyjnie ,moim zdaniem technicznie wygląda na dobry moment wejścia.Kupię z ciasnym SL.
Jak pisałem 17-01 kupiłem kilka kontr.na pszenice przy cenie 415.75$-był to bardzo dobry moment wejścia.Dziś cena -447,50$
Jak pisałem 17-01 kupiłem kilka kontr.na pszenice przy cenie 415.75$-był to bardzo dobry moment wejścia.Dziś cena -447,50$
Też czekałem na wybicie na cukrze $SGG na 31, ale niestety odbiło się i zleciało. Drobny minus mam na tym, ale trzymam wytrwale...
Prognoza odnośnie pszenicy.Mała realizacja zysków i wzrosty.
https://pl.investing.com/analysis/progn ... -200219478
https://pl.investing.com/analysis/progn ... -200219478