Złoto, srebro, platyna

Surowce przemysłowe, towary rolnicze, metale szlachetne. Od złota i platyny, przez lit i kobalt, po pszenicę czy soję. Króluje jednak ropa naftowa.
rebahas
Stały bywalec

Re: Złoto, srebro, platyna

Post autor: rebahas » 16 sty 2020, 21:24

sebo pisze:
15 sty 2020, 17:30
Z tego co wiem, nie można jednym drugim zastąpić oraz ile czego jest w ziemi, z tego co słyszałem są /były problemy z wydobycie w Afryce.

Kiedyś czytałem ale już nie pamiętam gdzie, że w RPA jest dosyć nieciekawie a oni są chyba po Rosji (albo może i przed) główny wydobywcą platyny.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 16 sty 2020, 21:25

Tak Rosja i Afryka wydobywają.

Adrian
Stały bywalec

Post autor: Adrian » 17 sty 2020, 16:52

Wow, mam nadzieję ze wkrótce na srebrze zobaczymy podobny wystrzał do tego co obecnie na palladzie!

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 17 sty 2020, 16:55

Żart?
Srebro to najsłabszy metal, bardzo go dużo, więc czemu miałby iść do góry, po następne widać jak siebie kiepsko radzi, złot ile wzrosło a ile srebro, naganiacze tylko na nim zarobią. Będzie w tyle za złotem, czy będzie droższy raczej tak, ale nie za dużo, może wzrośnie 7$ miedzy 2020-2021.

Adrian
Stały bywalec

Post autor: Adrian » 17 sty 2020, 22:11

Wg mnie srebro nadrobi w stosunku do złota ale jeśli wzrost o $7 przy cenie $18, czyli około 40% w ciągu kilku miesięcy to dla ciebie mało to może napisz co wzrośnie więcej i szybciej. Przy cenie srebra $25 takie spółki jak FSM, AXU, AG zanotują około 100% wzrostu. Dalej mało?

rebahas
Stały bywalec

Post autor: rebahas » 18 sty 2020, 10:39

Z platyną jest jeszcze taka historia, że rynek inwestycyjny platyny jest niezbyt duży a w zasadzie mały (teraz już dokładnie nie pamiętam ale 8 razy mniejszy od rynku złota czy nawet więcej). No i teraz jeżeli jakiś kapitał chce trochę wejść w ten rynek, bo np wykres czy tam fundamenty, analizy etc. wyglądają dobrze, no to wiadomo co się dzieje z ceną.

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 18 sty 2020, 13:46

A po co to cale udawanie, ze niby wiemy i rozumiemy co sie stanie w przyszlosci z cena zlota, srebrna, platyny? Oczywiste jest, ze nikt nie wie. W metale szlachetnie nie wrzuca sie pieniedzy w celach spekulacyjnych. Spekulacja jest o wiele skuteczniejsza i tansza na akcjach, obligacjach itp. plynnych aktywach.

Rola metali szlachetnych (z wylaczeniem palladu i rodu) jest zabezpieczenie kapitalu przeciw inflacji, bledami polityki bankow centralnych czy panice na rynku aktywow ryzykownych. Tylko tyle i az tyle.

Metale, jako aktywo, nie sluza pomnazaniu kapitalu. Metale nie tworza gospodarki, nie tworza miejsc pracy, nie produkuja wartosci dodanej. Tak na serio to tylko generuja koszta (przechowywanie itp.). Srebro generuje najwieksze koszta, bo logiczna konsekwencja mniejszej wartosci na jednostke wagi/objetosci jest wyzszy koszt przechowywania co pomaga zrozumiec chroniczne tracenie na wartosci wzgledem zlota.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 18 sty 2020, 14:29

Prawda.
Czy nie był dobry moment niedawno na złoto, inflacje mamy dość wysoką, plus wygłupy polityków ?
Oczywiście, zakup złota wcześniej niż teraz, jakieś dwa lata temu, teraz to dość drogie już jest, zakupy po 4200-4600 a dzisiaj około 6tyś zł.
Są kraje w których, ceny się nie zmieniają jak u nas.
Moja odpowiedź jest warto było kupić i trzymać.
Czy dzisiaj kupić, nie wiem, każdy podejmuje sam decyzje ale musiało by podskoczyć do około 8tyś zł.
Najgorzej to policzyć ile dzisiaj jest warte złoto albo choćby w jakiej okolicy, wydobycie, sprzedaż, waluty w obiegu, złoto w obiegu, inflacja itd = wartość jednej uncji złoto.

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 18 sty 2020, 15:04

A co za roznica ile kosztuje zloto?

Jesli twoja strategia inwestycyjna zaklada dla przykladu podzial kapitalu na 80% akcji i 20% zlota, to trzymasz sie planu i kupujesz to, czego akurat ci brakuje do wypelnienia tego planu.

Polecam na chwile zapomniec o calej tej papierowej walucie, inflacji, stopach procentowych itd.

Ile punktow S&P500 mozesz kupic za 1 uncje zlota? Czy zloto jest w tym zestawieniu historycznie tanie, drogie, czy moze wycenione neutralnie?

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 18 sty 2020, 15:47

A skąd mam wiedzieć ile kosztuje tak naprawdę złoto by je kupić ? Tak jak i je sprzedać.

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 18 sty 2020, 16:08

Umowilismy sie, ze wyceniamy w papierze, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby uwolnic sie od tego toku myslenia. Mozna tez wyceniac zloto w przeliczeniu na metr kwadratowy mieszkania w Warszawie lub na worki kartofli. Kupilismy przeciez zloto do zachowania wartosci naszej sily nabywczej, zgadza sie? :-)

Adrian
Stały bywalec

Post autor: Adrian » 18 sty 2020, 17:53

Glina, akurat to ze zloto wzrosnie bylo wiadomo i pod koniec 2018 o tym pisalem. Dolar dopiero zawraca, fed wpompowuje kasę, złoto wzrośnie do min $1700. Mam wrażenie że 95% osób na tym forum nigdy nic nie zarobiła na giełdzie.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 18 sty 2020, 17:58

Na forum jest pięć osób więc wychodzi ile z 95%?

To co mówisz, że dolar gdzie zawróci ?
Po następne jak ja zawsze pisze są dwa ruchy w dół do góry a czasem nawet w bok.
Problem u Ciebie, że coś piszesz nie opierając się na niczym, to jak dać małpie i nie rzuca monetą, napisz do góry i dlaczego. My wszyscy wiemy, że będzie drożej ale dlaczego i kiedy ? Pls weź się kiedyś rozpisz a nie rzucasz słowami...

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 18 sty 2020, 18:16

Moze i bylo wiadomo, ze wzrosnie, tylko ile punktow S&P500 czy nawet szerokiego MSCI World bys kupil za uncje zlota pod koniec 2018, a ile dzis? Wzroslo? Jak dla mnie nie :-).

Adrian
Stały bywalec

Post autor: Adrian » 18 sty 2020, 18:36

Sebo, uzasadnialem swoje wywody wielokrotnie, po co miałbym to robić jeszcze raz? Na forum jest mniemam kilkaset osób a tylko 3-4 osoby, które wypowiadają się merytorycznie i jestem pewny ze na giełdzie zarabiają. Reszta kupuje na górkach i sprzedaje w dołkach a pozniej zwala niepowodzenia to na tweety Trumpa lub inne mało istotne, losowe wydarzenia.
Glina, chyba nie rozumiem ale ok, nie tłumacz.

ODPOWIEDZ