Złoto, srebro, platyna
Re: Złoto, srebro, platyna
Będziemy bić rekordy złoto w pln ?
Jesteśmy przy szczytach a coś cicho jest, za cicho.
Wygląda na to, że złoto może bić rekordy rekordów w złotych polskich.
Jesteśmy przy szczytach a coś cicho jest, za cicho.
Wygląda na to, że złoto może bić rekordy rekordów w złotych polskich.
- Załączniki
-
A to nie jest czasem tak, że i złoto w górę i dolar w górę to i w PLN mamy duży wzrost na złocie no ale to z czystej matematyki wychodzi.
Nie możliwe ... Choć sam kupowałem za ok 4500zł złoto ... To liczę na Deutsche Bank -> potem strefa EURO kaput... Polaczki rzucą się do bankomatów po $ a ja je wtedy na jeszcze więcej złota wymienię no i większość straci oszczędności życia i złotówka kaput (czyli wzrost stóp procentowych w recesji)
Na razie strach... W 2008 roku też był strach czyli złoto pion w górę ... niech najpierw $ zrobi swoje ... ale powiem szczerze, że kurde aż 1550$ na złocie to i ja nie przypuszczałem do tego USDPLN pod 4.00 ... Wow... super :)
Na razie strach... W 2008 roku też był strach czyli złoto pion w górę ... niech najpierw $ zrobi swoje ... ale powiem szczerze, że kurde aż 1550$ na złocie to i ja nie przypuszczałem do tego USDPLN pod 4.00 ... Wow... super :)
Mi pasuje, kwestia kiedy i ile czasu.
Szkoda, tylko, że dolarów nie kupiłem.
Tylko Greg ile dolar może iść do góry?
Szkoda, tylko, że dolarów nie kupiłem.
Tylko Greg ile dolar może iść do góry?
Greg, zakładasz teraz korektę na złocie ? Celente szacuje ją do 1480 USD jak dobrze pamiętam, a potem nawet 2000 USD. Nie daje mi spokoju, że Chiny potrzebując USD wymienią złoto na USD powodując tym nawet głębszy spadek ceny niż 1480USD ?
3. https://www.thebalance.com/u-s-debt-to- ... wn-3306355
Chinczycy mają mnóstwo innej zbędnej makulatury do wyprzedania przed papierowym złotem stąd o taki scenariusz byłbym spokojny.
Chiny wydobywają złoto, nie kupują za USD tak jak nie zadłużają się w USD.
Po następne złoto ruszyło i już krzyk, na razie jest za nisko.
Kto po ile szacuje to bzdura, to popyt będzie szacował, to kopalnie będą mówiły z której kopalni opłaca się kopać a nie jacyś kolesie wróżbici z całym szacunkiem do niektórych.
A w jakiej walucie się zadłużają ? Czy mówiąc Chiny masz na myśli rząd czy także podmioty prywatne ?
Zwróć uwagę, że komercyjni mieli dużo krótkich pozycji w przypadku poprzedniej hossy w złocie w latach 2009-2012 (Debra Robinson
@DebraRo91758510)
Ty chyba nie mówisz poważnie :
"China's External Debt reached 1,971.7 USD bn in Mar 2019, compared with 1,965.2 USD bn in the previous quarter. China's External Debt: USD mn data is updated quarterly, available from Jun 2003 to Mar 2019. The data reached an all-time high of 1,971.7 USD bn in Mar 2019 and a record low of 182.6 USD bn in Jun 2003. " - https://www.ceicdata.com/en/indicator/c ... ernal-debt
W przeliczeniu a nie w walucie, to czyli ile mają zadłużenia zagranicznego w USD a ile mają zadłużenia w lokalnej walucie u siebie.
Po co Chiną zadłużać się w USD za granicą? Kto lokalny by otworzyć sklep czy restaurację ? PLS
Dzisiaj wszyscy się na potęgę zadłużają inaczej nikt by się nie rozwijał dynamicznie tylko powoli, a to nie te czasy.
Temat był o złocie i kupnie itd, zszedł na inny tor.
Po co Chiną zadłużać się w USD za granicą? Kto lokalny by otworzyć sklep czy restaurację ? PLS
Dzisiaj wszyscy się na potęgę zadłużają inaczej nikt by się nie rozwijał dynamicznie tylko powoli, a to nie te czasy.
Temat był o złocie i kupnie itd, zszedł na inny tor.
Wracając do meritum. Używa ktoś może BullionStar i zna jakiś w miarę sensowny odpowiednik w Europie?