Złoto, srebro, platyna

Surowce przemysłowe, towary rolnicze, metale szlachetne. Od złota i platyny, przez lit i kobalt, po pszenicę czy soję. Króluje jednak ropa naftowa.
Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Re: Złoto, srebro, platyna

Post autor: Greg » 02 sty 2018, 20:49

Możesz teraz KUPIĆ (BUY) opcję PUT termin March2018 cena STRIKE = 23$ - ja mam takowe.

Swoją drogą mistrzowskie zagrywki do wzmocnienia waluty USD :

a) Kontrolowana wyprzedaż obligacji US Treasury pod nadzorem FEDu
b) Rosną rentowności, cena obligacji spada
c) DAX spada - teraz czekać kiedy zaczną wyprzedawać EURO
d) Kapitał wycofuje się do USD widząc ten piękny deal aby kupić obligacje i jednocześnie umocnić walutę.
f) Trzymają złoto na 1315$ i GDX na 23,70$ aby potem spuścić w kiblu wszystkich co krzyczą teraz, że złoto leci na 1600$

Zobaczymy jak to się rozegra. Wszyscy w Eurorię już wpadli widzę...

Obrazek

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 02 sty 2018, 21:27

Dobra znalazłem, poniżej 23 zarabiam?
To ta.
Załączniki
Screen Shot 2018-01-02 at 21.26.49.png

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 02 sty 2018, 21:33

Poniżej 22,37 USD zarabiasz, bo dopiero wtedy zwróci się koszt zakupu opcji, czyli 0,63 USD.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 03 sty 2018, 09:12

Teraz nam "Short squeeza" brakuje na USD do całej zabawy, aby ustawić się potem na zatopienie finalne USD, ale wtedy zobaczymy bardzo szybko ... wojnę, bo to co się w Iranie dzieje, to mam wrażenie jakbym oglądał majdan bis na Ukrainie.

Banki załadowały takiego big shorta na złocie że ho ho ho ...

Adam78

Post autor: Adam78 » 03 sty 2018, 12:16

Ciekawa jest za to sytuacja an srebrze, gdzie Shorty Commercials są na rekordowo niskich poziomach, co powinno oznaczać jeszcze rajd w górę. W sumie to nie do końca wiadomo jak do tego podejść - shorty na złoto rosną, a na srebro maleją ( raczej do tej pory chodziły w parze) ? Ja na razie trzymam minerów i ETF na srebro kupione w grudniu, tym bardziej że jak sprzedam to nie wiem kiedy/czy będę mógł odkupić :) Degrio już wczoraj zablokowało taką możliwość.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 03 sty 2018, 13:18

Piękna nagonka na dolara się zaczyna i na spadki EURO

BofAML bearish for the #Euro, at least in the short term as the Euro has overshot the data. Expects Euro to weaken to $1.10 in Q1 2018, but then to gradually move towards its long-term equilibrium, $1.19 by end-2018 and $1.25 by end-2019.
Obrazek

No nie dziwne jak tam potężnie JP, Goldman i BofAML się załadowały w shorty na EUR i na metalach szlachetnych...

Generalnie z tego wykresu można wywnioskować, że w USA jest dużo lepiej niż w strefie EURO, więc rajd EURO jest nieuzasadniony.

Adam78 pisze:Ciekawa jest za to sytuacja an srebrze, gdzie Shorty Commercials są na rekordowo niskich poziomach, co powinno oznaczać jeszcze rajd w górę. W sumie to nie do końca wiadomo jak do tego podejść - shorty na złoto rosną, a na srebro maleją ( raczej do tej pory chodziły w parze) ? Ja na razie trzymam minerów i ETF na srebro kupione w grudniu, tym bardziej że jak sprzedam to nie wiem kiedy/czy będę mógł odkupić :) Degrio już wczoraj zablokowało taką możliwość.

Srebro faktycznie w Shortach jest na niby mega bullish jednak jak jak patrzę na Dolara to widzę, że w skrajnej sytuacji możesz mieć mega niskie shorty i lecieć hen hen :

Obrazek

Generalnie dolar od czerwca pokazuje objawy w kontraktach na mega rajd a mamy styczeń już, a więc 6M tracił pomimo sygnału w kontraktów o wzroście. Czasami patrzenie się w kontrakty zawodzi, co nie znaczy, że może być odwrotnie. Też patrzyłem się w te kontrakty na srebro i to spowodowało, że nadal mam 50% całej pozycji LONG i to po 50% na złoto i na srebro, ale po tej korekcie to mam wrażenie, że ładuje się pod korek, natomiast realnie ocenimy jak to wyjdzie za 1-2M.

Srebro :

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 03 sty 2018, 17:17

GDX bum idealnie od linii trendu...

Obrazek

Dante
Stały bywalec

Post autor: Dante » 03 sty 2018, 17:29

Greg masz może jakiś faworytów jeśli chodzi o spółki zajmujące się wydobyciem złota?
GDXJ już chyba nie odkupię ze względu na nową ustawę, więc szukam jakiejś alternatywy.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 03 sty 2018, 18:26

Zawsze pamiętajcie, że AT może was zmylić, wystarczy jakieś wydarzenie i będzie pozamiatane.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 03 sty 2018, 19:07

cezary692 pisze:Greg z tą kreską na GDX od szczytu tej pierwszej fali wzrostowej to można ją opierać na poprzednich szczytach i patrzeć co się działo potem. Jak dla mnie to konsolidacja. Kupować na niskich RSI sprzedawać na wysokich. Znaczy się po korekcie jazda w okolice 25 i potem powrót na 21. Do wybicia a potem inne podejście. Możesz mieć rację z tym wybiciem już bo korekta (w czasie) już trochę trwa, tzn w miarę stałe ceny (21,25). I tu się dołączam do Twojej wersji rozumowej (nie sercowej) że po2-ny dołek jako C korekty a potem L na długo. Podpowiedzią może być pułapka, którą często robią przed wyjściem na właściwy kierunek w celu wyczyszczenia. Na razie jej nie widzę tutaj. Zobaczymy czy to się sprawdzi na platynie lub gazie z pułapkami.

Oj cezary za inteligentnie gadasz. Nie jestem w ogóle zaawansowanym technikiem, raczej średnio zaawansowanym, ale z tego co rozumiem, to tak, no widać, że leci w trójkącie więc RSI=80 Sell short, RSI = 20 buy long. Tylko wszystko sprowadza się gdzie wybije i tu już nie technika a ... fundamenty odgrywają rolę typu :

a) Sentyment do dolara
b) Dług publiczny
c) Inflacja
d) Rzeczywiste stopy procentowe
f) Wojna

I pomimo, że na maxa chcę, żeby wywaliło na 35$ ten GDX to rozum mi mówi, że prędzej zaliczę 15$ - wszyscy skapitulują i wtedy to będzie to podwójne dno i już nawet na legalu po 3x long będę brał.

cezary692 pisze: Z drugiej strony wystarczy wziąć wykres miesięczny i zadać sobie pytanie: " Skoro Rosja i Chiny na maxa skupują złoto to kto je będzie wydobywał?"

Long to ja jestem na fizycznych metalach, a te papierowe to można trejdować. Skupują i jak teraz zwalą znowu cenę to o ile taniej kupią!

Dante pisze: Greg masz może jakiś faworytów jeśli chodzi o spółki zajmujące się wydobyciem złota?
GDXJ już chyba nie odkupię ze względu na nową ustawę, więc szukam jakiejś alternatywy.

Mam już wytypowane 2-3 ale sprawdzam je jeszcze i zobaczymy. Dopiero je wytypowałem. Jedną wczoraj, dwie dzisiaj. Na razie korekta w toku i czekamy do lutego.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 03 sty 2018, 20:12

hehe, jedno posiedzenie FOMC, gdzie powiedzieli, że widzą niską inflację i dalsze podwyżki stóp procentowych i coraz ciekawiej GDX zaczyna wyglądać do lotu pionowego ... ale w dół.

Wystarczy, że FED właśnie klepnął oficjalnie 3 podwyżki stóp procentowych dodając, że nie widzi problemów z żadną niestabilnością finansową i widzi niską inflację (w sumie to pierdu pieru, ale rynki to kupują zawsze)

Kupujemy plotki (SHORT GDX), a potem sprzedamy fakty, że to bzdura z tymi 3ma podwyżkami i niską inflacją.

Ale wszystko ustawione znowu było... Pozamiatane złoto i minerzy... Zaczynamy rajd na dolarze i zaraz ropa scrashuje (o 22:30 są dane o zapasach - wszyscy twierdzą, że prawie zapasy zniknęły). FED staje się mega hawkish ale wszyscy wiemy, że to bullshit.

Obrazek

https://www.zerohedge.com/news/2018-01- ... rate-hikes

Jezu ale będą okazje do kupna ... już 25% portfela wyczyściłem aby przeznaczyć je na nowe zakupy kopaczy :)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 04 sty 2018, 14:17

US private sector added 250,000 jobs in Dec, vs estimate of 190,000: ADP

Jeszcze brakuje spadków cen ropy i niestety GDX spadnie jak kamień w wodę. Myślałem, że wczoraj jakaś nadwyżka była, ale niestety nie. Za to już przebąkuja frakerzy o wzroście wydobycia, tak samo jak Nigeria.

Chociaż cały czas tak nie wiadomo co się dzieje, dlatego cały czas sam posiadam 50% całej mojej ekspozycji mimo to. Serce mówi run GDX w górę, rozum - GDX w dół.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 04 sty 2018, 18:01

Jeszcze kwestia zostaje czy jak sprzedasz będziesz mógł odkupić, broker nie powinien dać Ci takiej możliwości na dzień dzisiejszy.
Jak GDX masz jako spekulacje to zawsze możesz się pozbyć a trzymać złoto fizyczne, przy nie tym kierunku co obrałeś.
Ja akurat nie sprzedaje dla paru procent nie widzę sensu, najwyżej będę płakał do butelki.
FED coś tam stęka z podwyżkami, ale pewnie po wakacjach. To jednak złoto spadnie, w ciągu najbliższych dwóch kwartałów, jak będzie zobaczymy.

Awatar użytkownika
eranet
Stały bywalec

Post autor: eranet » 04 sty 2018, 18:07

Dla mnie powinniśmy zaliczyć 1350$, pytanie czy z marszu, czy po większej korekcie
Załączniki
XAUUSD - Primary Analysis - Jan-04 1806 PM (1 week).png

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 04 sty 2018, 18:16

Ci od AT mówią short, ja od AT nie jestem, ale po tym co widzę na rynku i jakieś bełkoty to jak wspomniałem pierwszy i drugi kwartał może być kiepski dla złota papierowego, oczywiście, tak nie musi być.
Jednak masa tzn ludziska to taki tłum jest dziki, że jak zacznie spadać to poleci ostro.
Dla mnie jak spadnie "jeśli spadnie" to później musi polecieć powyżej 1400$ inaczej klops, nie wiem jak dolar, mam gdzieś stary wykres z przed roku i mam tam, odbicie na 3,60 a później spadek do 3zł. Świetny prosty wykres bez żadnych badziewi prostota sama w sobie. Nie mogę znaleźć chyba mam na innym komputerze, tylko nie wiem na którym :)
Dodaje parę AT nie są moje.
Załączniki
Screen Shot 2018-01-04 at 18.13.20.png
Screen Shot 2018-01-04 at 18.13.42.png
Screen Shot 2018-01-04 at 18.14.11.png

ODPOWIEDZ