Złoto, srebro, platyna

Surowce przemysłowe, towary rolnicze, metale szlachetne. Od złota i platyny, przez lit i kobalt, po pszenicę czy soję. Króluje jednak ropa naftowa.
Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Re: Złoto, srebro, platyna

Post autor: Greg » 20 gru 2017, 22:46

sebo pisze:Temu młodemu pokoleniu nie sprzedasz złota.

Dlatego napisałem, że to MOŻE być ostatni PEAK na złocie i tego się trzymam. Póki co nie mamy jeszcze "Cryptocurrencies democracies", czyli Millenialsi póki co do władzy nie doszli a za sterami ECB/BoJ/FEDu i przede wszystkim IMFu stoi pokolenie baby-boomers a banki centralne skupują złoto. Martwiłbym się, gdyby zaczęły wyprzedawać złoto, a skupować bit-coina - to będzie THE END złota, które spadnie do cen ropy więc pewnie do 100$ za uncję. Ale to będzie widać i wtedy od razu lecę pozbywać się złota. Tak długo jak banki centralne sobie złoto akumulują, tak długo robię to i ja. W pewnym momencie zaczną złoto wyprzedawać (dystrybuować) i zaleją rynek odsprzedając je do spanikowanych ludzi. Ludzie je skupią, a banki centralne zwalą cenę złota to bezwartościowego złomu emitując już tylko tokeny. Tak to w skrócie może wyglądać.

Sądzę, że złoto Ci się prędzej się przyda za 5 lat, niż za 10-15 lat. Póki co ja personalnie trochę na początku uważałem, że kapitał ze złota odpłynął w bitcoina, ale ostatnio utwierdzam się w przekonaniu, że kapitał bitcoina nigdyby nie popłynął do złota. Może teraz hedge-fundy cośtam przebąkują, ale do teraz konferencje o walutach krypto to :

- same 20-30sto latki, każdy obsesyjnie zaangażowany w teorię block-chain i mało kto ma zielone pojęcie o tym co to jest system monetarny, albo co to jest sytuacja gospodarcza i jakie są jej cykle. Peter Schiff kiedyś został zaproszony na taką konferencję, żeby opowiadać o złocie vs bit-coin to potem opowiadał, że nie za bardzo wiedział czy druga strona cokolwiek rozumie z tego co powiedział.

na konferencjach o metalach szlachetnych widzisz :

- starszych ludzi, często bardzo dobrze znających wiele skomplikowanych zagadnień o gospodarce.

Rynek crypto jest strasznie płytki. Sam Goldman pewnie jest w stanie go zwalić do zera gdyby chciał, bez pomocy innych, a póki oszczędności ze skarpety wrzucili tam młodzi ludzie za kieszonkowe o których teraz słychać jacy wielcy milionerzy i cały rynek zrobił FOMO i wszyscy teraz walą w crypto.

Mam nadzieje, że to pokolenie zaliczy krach, bo jak Wall Street ma już na to kontrakty terminowe to tylko pop-corn i patrzymy jak puszczą w skarpetach młodych, ale na pewno jakoś genialnie to rozegrają.

Złoto odsprzedasz każdemu "dealerowi", jak będzie większe zapotrzebowanie to może nawet sąsiadowi. Złoto jest bardzo płynnym rynkiem wbrew pozorom.

Już widzę te wirtualne portfele i ktoś gubi telefon i oszczędności życia przepadają w ułamek sekundy i nawet nie wiadomo do kogo poszło, aczkolwiek jak IMF wypuści nawet ShitCoin to sprzedaje złoto i all-in w ShitCoin'a...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 29 gru 2017, 16:32

cezary692 pisze:Metale szlachetne rosną bo spada USD czy rosną bo kapitał do nich płynie a Ci co mają derywaty i inne syntetyki nie fizyczne trzymać w ryzach jeszcze nie reagują?

Rosną bo wycofują ludzie kase z USD i przenoszą do metali szlachetnych. Złoto fizyczne reaguje tylko w postaci cen PREMIUM, która jest narzutem za dostarczenie fizyka, ale koszt premium leci pionowo przy kryzysach i gdy zapotrzebowanie na safe-haven assets rośnie też lawinowo, więc cena fizycznego metalu tak długo jak nie ma kryzysu to cena SPOT + 2-5%, po kryzysie SPOT + np. 100%

Spada dolar bo rynek właśnie powiedział HA HA HA FEDowi odnoście 3ch podwyżek stóp procentowych w 2018, bądźmy szczerzy, rynek właśnie dosadnie powiedział :

[quote]
ZERO podwyżek stóp procentowych w 2018. Każda zmiana będzie na plus teraz dla USD jeżeli faktycznie FED podwyższy stopy. Generalnie FED traci właśnie zaufanie rynku w/g mnie.
[/quote]

Rynek bardziej wierzy w podwyżki stóp w strefie EURO niż w te bujdy na kołach FEDu o 3ch podwyżkach przy zwiększeniu deficytu i długu publicznego jeszcze na roboty infrastrukturalne.

Oczywiście GOLD & Silver to spekulacja. Ja sam dzisiaj po rajdzie pozamykałem 50% ekspozycji LONG na minerów złota i srebra, zrealizowałem zyski i czekam co się stanie po nowym roku, jednocześnie zwiększając shorta na obligacje 20Y+. Dziwnie to wygląda. Niby dolar powinien odbić po takiej wyprzedaży, ale ja nie mam żadnej pewności jak będzie, więc wole się wycofać i poczekać z boku, pomimo tego, że short USD to najbardziej tłumny trade obecnie, więć myśląc kontrariańsko trend powinien się odwracać, ale kto wie czy do tego shorta nie zaczną jeszcze lawinowo dokładać - bo taka opcja też jest możliwa.

Dużo gotówki i nie mam zielonego pojęcia co się stanie, dlatego wolę się wycofać i potrzymać trochę gotówki przez nowy rok, aby zobaczyć otwarcie w 2018r, ale nadal utrzymuje, że 2018 to rok jakiejś wojny, wzrostu cen ropy inflacji i metali szlachetnych przy braku możliwości podnoszenia stóp procentowych i stopniowego przechodzenia w recesje.

Chciałbym to widzieć tak, czyli spekulacyjny spadek na 1250$ a potem run na 1400$ i dolar tonie. Przy 1250$ doładowuje pod korek złote spółki wydobywcze.

Obrazek

Obrazek

Chyba ten wykres najbardziej mi pasuje co do dolara :

Obrazek

MarcinBB
Stały bywalec

Post autor: MarcinBB » 31 gru 2017, 12:56

Aktualnie srebro wygląda bardzo dobrze: ratio z gold 76 (spadek z 80), świetny COT (załącznik), początek roku, skala obniżki usd imho nie przełożyła się jeszcze na wzrost metali. Minusy: RSI 68 tragedii nie ma, możliwe odbicie usd ale wątpię aby przełożyło się na spory spadek metali, co najwyżej wyhamowanie.

Jeszcze lepiej imho wygląda srebro vs pln gdzie obecnie przeszacowany pln powinien osłabić się do usd co jeszcze bardziej wzmocni wzrost srebra wyrażonego w pln - pod ten scenariusz gram na certyfikatach raiffeisen x3 - płynność słaba ale nie znam lepszych prostych instrumentów na grę na parze silver/pln (jak znacie to polećcie pls).
Załączniki
silver.jpg

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 31 gru 2017, 14:57

Co wy z tym ratio, porównywanie w tych czasach złota do srebra ma się nijak.
Cały czas za złoto można otrzymać coraz więcej srebra i na razie to się nie zmieni.
Pierwszą dźwignią jest złoto i to on musi nabrać rozpędu i cenę, jak będzie drogie i ulicy nie będzie stać ruszy srebro. Srebro to nie Złoto, trzeba to rozróżniać.
Złoty jak i inne waluty tego pokroju się umacniają i niby czemu mają się osłabiać.
Nie rozumiem, dlaczego PLN niby miało by być przeszacowane, według kogo?
Srebro do złotego było i jest tanie w okresie paru letnim.

Płynność z lewarem na GPW na srebrze jest bardzo niska lepsza była złota, ale to było parę lat temu nie wiem jak jest dzisiaj nie używam certyfikatów.
Po następne są różne drogi inwestycji w srebro:
- fizyczne
- papier w różnej postacji
- papier lewarowany
- spółki wydobywcze.

Jak złoty ma się osłabić według Ciebie, to dzwignia i jedziesz kupujesz long USD albo shorta na PLN.
Kiedyś miałem certyfikat na złoto ale on ma tam tyle dodatków w sobie, że nie chciało mi się tego liczyć i męczyć.
Kto co lubi, muszą znaleźć się chętni po drugiej stronie niż Ty z tym x3 lewarem.
To nie jest prosty instrument, prostoty w nim żadnej :)

Nie wiem czy w bosiu nie było kontraktu na srebro, nie pamiętam ale coś kojarzę, zobacz na stronie bo z tego co pamiętam, mają na różne towary.

http://bossa.pl/notowania/towary/

MarcinBB
Stały bywalec

Post autor: MarcinBB » 31 gru 2017, 17:04

sebo pisze:Co wy z tym ratio, porównywanie w tych czasach złota do srebra ma się nijak.
Cały czas za złoto można otrzymać coraz więcej srebra i na razie to się nie zmieni.

Wspomniałem o ratio aby pokazać, że jest korzystne (ew. neutralne jak kto woli) w kontekście inwestycji.
Nie zgodzę, się z tym, że coraz więcej srebra trzeba dać za złoto bo bywało różnie, link: http://stockcharts.com/h-sc/ui?s=%24GOL ... 9564825432 - chyba, że mówisz o okresie od 2011.

sebo pisze: Złoty jak i inne waluty tego pokroju się umacniają i niby czemu mają się osłabiać.
Nie rozumiem, dlaczego PLN niby miało by być przeszacowane, według kogo?

Według mnie. Po prostu w ciągu ostatniego roku USD spadł do PLN o 18,5% czy jak kto woli PLN wzrósł o 22,7% link: https://stooq.pl/q/?s=usdpln&c=3y&t=c&a=ln&b=0 i nawet jeżeli taki trend się utrzyma to wydaje mi się, że należy się porządne odreagowanie. Tym bardziej, że nasza RPP na razie jest gołębia a FED (przynajmniej w gębie) jastrzębi, w Polsce gospodarka ma się dobrze, ale to też nie będzie trwało wiecznie. Za PLN oczywiście przemawia migracja kasy do EM ale bez przesady, nie może non stop rosnąć.

sebo pisze: Srebro do złotego było i jest tanie w okresie paru letnim.

To prawda, dlatego przydało by się jakieś wybicie chociażby w okolice 80 pln :-)

sebo pisze: Jak złoty ma się osłabić według Ciebie, to dzwignia i jedziesz kupujesz long USD albo shorta na PLN.
Kiedyś miałem certyfikat na złoto ale on ma tam tyle dodatków w sobie, że nie chciało mi się tego liczyć i męczyć.
Kto co lubi, muszą znaleźć się chętni po drugiej stronie niż Ty z tym x3 lewarem.
To nie jest prosty instrument, prostoty w nim żadnej :)

Zgadzam się, certyfikaty raiffaisen mają sporo syfu i też go nie ogarniam, je wykorzystuje je czysto spekulacyjnie na niedługie kilkutygodniowe max 3 miesięczne okresy. Odnośnie prostoty chodziło mi o prostotę zakupu/inwestycji a nie instrumentu. Kontraktów jeszcze nigdy nie dotykałem stąd obawa, poza tym aby odwzorować swój cel (pln/silver) musiał zakupić dwa usd/pln i silver long. Oczywiście równie dobrze mógłbym zawrzeć 1 zakład ale imho ich połączenie w obecnej sytuacji jest bardzo korzystne w kontekście potencjalnych win/lose.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 02 sty 2018, 14:30

Ja akurat teraz nie podzielam 3x long na srebrze, prędzej 3x short. Uważam, że srebro niezłego kopa w zęby zaraz dostanie, podobnie jak i złoto i tak wabią to stado baranów aby jeszcze i jeszcze docisnąć aby tłum zaskoczył i zaraz BUM będzie, ale w/g mnie to będzie mega okazja do zapakowania się faktycznie na mega long.

Brakuje solidnego dead cat bounce na dolarze tak do 95 indeks, który powinien przychodzić właśnie jakoś teraz, a to właśnie będzie mega kop w zęby dla wszystkich fanów 3x long na metalach szlachetnych.

Choć sam obstawiam ten scenariusz w proporcji tak z 70%, to w 30% zachowawczo cały czas trzymam longa na spółkach niektórych zaangażowanych w wydobycie.

Dzisiaj to jeszcze chyba shorta na PICK otworzę, jak spadnie mi do 30$ to też się mega zapakuje w to.

W/g mnie mamy ostatnią szansę na anty-inflacyjne assety po wybiciu teraz dolara.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 02 sty 2018, 14:39

Zgadzam się w tym tygodniu powinniśmy zobaczyć ostry zjazd na metalach, na razie jest nabijanie, oraz dolar też powinien wybić do góry, później odwrócenie.

Greg
" longa na spółkach niektórych zaangażowanych w wydobycie."
Opcje czy CFD, czy coś innego? Ja nie gram, ale może w tym roku zacznę. Lecz tylko na wzrost, spadków nie wyczuwam co do dni, może kiedyś, co proponujesz jakieś opcje do przyglądania się, pisz jak do dziecka w tej kwestii:)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 02 sty 2018, 14:44

longa na spółkach niektórych zaangażowanych w wydobycie.

Nie no to trzymam akcje albo ETFy

a na spadki to różnie. Długoterminowo CFDs, krótkoterminowo opcje PUT, czasami zależy ile mam margin. Staram się nie przekraczać 10%, no przy 15% to już się niekomfortowo czuje, więć jak mam wolne margin to czasem nawet CFDs.

Ja uważam, że zjazd na metalach zobaczymy conajmniej przez Styczeń o ile jeszcze nie przez Luty, ale będę szukał tego dołka bacznie.

Awatar użytkownika
eranet
Stały bywalec

Post autor: eranet » 02 sty 2018, 15:02

Gold i silver bardzo ładnie zareagowały, złoto zaliczyło 2 target, więc jakaś korekta się należy...
Czekam na zejście, może uda się i surowce i jakies ETF czy akcje złapać w dobrej cenie
Załączniki
XAUUSD - Primary Analysis - Jan-02 1040 AM (1 day).png
XAGUSD - Primary Analysis - Dec-29 1826 PM (1 day).png

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 02 sty 2018, 16:29

Ciekawe ile zleci...

1315$ jest dla złota barierą póki co nie do przejścia bez jeszcze jednej bardzo srogiej korekty, tak samo jak okolice 61$ dla ropy WTI. Teraz korekta wymiecie wszystkich fanów surowców i dopiero po tej fazie nastąpi prawdziwy bull run na surowcach.

Taka moja prognoza.Dużo cashu na koncie brokerskim i czekam na korektę póki co. W/g mnie najbliższe 4-8tyg możemy sobie dać spokój z patrzeniem na metale i surowce.

Awatar użytkownika
eranet
Stały bywalec

Post autor: eranet » 02 sty 2018, 16:37

dobrze by było oddać 50%-61% tego wyjazdu...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 02 sty 2018, 17:49

To ile odda będzie bardzo ciekawe, gdyż ponieważ :

Zobaczymy czy złoto zaczęło reagować na US Debt Default czy jeszcze nie.

Teraz na maxa była wyprzedaż obligacji więc rentowności poleciały do góry, zaraz ropa pójdzie na dno więc inflacja stanie się chwilową deflacją i teraz co złoto na to :

a) zacznie spadać - rynek ma gdzieś US Debt Default - widmo inflacji przez wzrost cen ropy poszło ...
b) zacznie rosnąć - rynek widzi realne zagrożenie US Debt Default pomimo tego, że obligacje dają grubo ponad inflację, gdzie w tych okolicznościach złoto dostaje na maxa kopa w zęby - patrz punkt a)

Ten moment jest MEGA krytyczny dla złota - pokaże gdzie pójdziemy w 2018 roku.

Z tego powodu pozbyłem się tylko 50% minerów, bo inaczej pozbyłbym się 100%.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 02 sty 2018, 17:59

Mój ulubiony rynek w 2014/2015 ja tam czekam, żadnych decyzji nie podejmuję, tzn na bank nie sprzedaje ani nie dokupuję (raczej).
Kupiłem na parę lat więc leży i czeka jeść nie woła, monitoruję ale nie podejmuje decyzji kupna/sprzedaży.
Cały czas podtrzymuje moje prognozy i ich nie zmieniam, rewizji nie robię :)
Zobaczę sam czy miałem rację.
To jest inwestycja na dłuższe lata zero spekulacji.

Na razie na rynku (całym akcje, surowce itd.) jest euforia więc nie ma co patrzeć, trzeba poczekać.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 02 sty 2018, 18:09

Też go lubię ten rynek bo jak ludzie rzucą się na wzrosty cen złota to +300% robi się bardzo szybko :)

Odnośnie GDX (dlatego mówiłem, że zobaczymy jak złoto zacznie reagować, bo czasu coraz mniej)

Albo ogromy wzrost, albo spadek do podwójnego dna na 12$. Jedno wiadomo - będzie leciało w dół, albo górę z prędkością światła. Serce mówi mi o 31.5$, niestety rozum o 12$, w ramach przeogromnej korekty USD i odbicia przy jednoczesnym spadku cen ropy, ale zobaczymy. Serce niestety nigdy mi dobrze nie podpowiada. Całe szczęście, że umiem to zignorować. DAX dziś spada, a to oznacza, że kapitał wycofuje się z EUR i leci do USD.

50% minerów LONG hedgeuje opcjami PUT na GDX, SLV i opcjami CALL na DUST (3xshort GDX) do wyjścia z tego trójkąta.

Obrazek

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 02 sty 2018, 18:37

U mnie wielkim plusem i obojętnością jest, że nie mam na kredyt, więc jak będzie tak będzie nie zyskam nie stracę :)

W tym roku chciałbym się pobawić w wolnej chwilę opcjami i cfd, jak znajdę czas i chęci.
Chętnie dzisiaj bym kupił opcje na spadek, tylko czy spółek wydobywczych to nie wiem, czy może coś na samo złoto ale to pewnie kontrakt.
Kiepskie wyczucie mam do spadków a zazwyczaj lubię łapać spadające noże.

Niech będzie cena GDX 21$ że dojdzie tzn spadnie, które powinienem kupić?
Jeśli ma wzrosną niech będzie 26$ nie spodziewam się, ale z ciekawości.
(wiem Tomek napisał o opcjach i mam zamiar przeczytać, ale muszę się napalić na opcje)
Załączniki
Screen Shot 2018-01-02 at 18.48.41.png

ODPOWIEDZ