Złoto, srebro, platyna

Surowce przemysłowe, towary rolnicze, metale szlachetne. Od złota i platyny, przez lit i kobalt, po pszenicę czy soję. Króluje jednak ropa naftowa.
Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Re: Złoto, srebro, platyna

Post autor: Greg » 28 sie 2017, 20:23

Nic się nie wydarzyło. Złoto się konsolidowało w formacji flagi do mocnego wybicia górą albo dołem i dziś przyszedł dzień wybicia, bo wywaliło górą potwierdzając tym trend bullish.

Ale dookoła jest wiele różnych wydarzeń m.in. kwestia braku podwyżek stóp procentowych a przede wszystkim słabości dolara i słabości gospodarki USA, no i jaki mamy efekt taki mamy.

Srebro masz rację (zawsze nad tym myślałem) czy jest jeszcze szlachetnym czy już przemysłowym. W/g mnie platyna ewidentnie spadła do "przemysłowych" od katalizatorów. Moje zdanie jest takie, że im więcej złoto będzie przybierało na cenie a za nim srebro (w korelacji 1% wzrostu jednostki złota, 2-3% wzrostu jednostki srebra - tak to widzę). Im droższe będzie srebro i złoto tym zacznie być drogie do zastosowań przemysłowych i znowu może (podkreślam może) zyskać statuś "złota dla biedaków" jak ja to mówie, więc możemy wrócić z powrotem do pojęcia "metalu szlachetnego". Pamiętajmy, że obecnie współczynnik ceny złota : srebra jest ok 75, a to oznacza bardzo tanie srebro w stosunku do złota, więc jeżeli trend na metalach będzie bullish, to tak jak mówiłem srebro powinno mieć kopa z lewarem ok 2-3 w stosunku do wzrostu cen złota. Nawet dzisiaj :

Złoto +1.31%
Srebro +2.33%

Z tego powodu lubię srebro vs złoto.

Ja tu widze zasięg na złocie na poziomie 1525$ po wejściu w bullish trend póki co. Zobaczymy czy się sprawdzi. Minerzy złota nie zawodzą. 1% wzrostu cen złota 3% wzrostu na minerach, akurat SILJ (pisałem o nim) dostał dziś kopa +6% z tego co właśnie oglądam (to tak odnośnie minerów od srebra).

Zastanawiam się jeszcze czy kupić opcję walutową PUT na spadki dolara względem PLN hmmm...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 29 sie 2017, 00:58

Teraz się wydarzyło. Bo Korea Północna sobie rakietę odpaliła, które przelatują nad Japonią, ale to 1330$ z 1315$ złoto podskoczyło.

TMan

Post autor: TMan » 29 sie 2017, 20:44

Faktycznie. Uncja fizycznego złota już po 1047£. Ale myślę, że to chwilowe (mam nadzieję, bo chce kupić poniżej 1000£).
Tymczasem zostawię tutaj takie coś. Szczególnie interesująca jest drugą cześć tej wypowiedzi.
https://dailyreckoning.com/weird-things-happening-gold/

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 01 wrz 2017, 00:30

Czytalem ten post Ricardsa i to calkiem prawdopodobny scenariusz...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 03 wrz 2017, 00:15

Trzeba szybko złoto chyba kupować. Teraz już wiadomo po co Chinom tyle złota było. W/g mnie szykuje nam się pseudo standard złota :

https://asia.nikkei.com/Markets/Commodi ... old?page=1

Ropa w Yuanie konwertowanym na złoto... Ciekawie się robi... Ciekawe co USA na to...

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 03 wrz 2017, 10:11

Ja od dłuższego czasu jestem fanem hipotezy, że w ciągu kilkunastu lat Chiny mogą chcieć powiązać yuana ze zlotem i stworzyć w ten sposób globalna alternatywe dla dolara. Może w takim razie warto nie tylko kupować złoto ale także yuana, który będzie potrzebny do rozliczania tych kontraktów na ropę, a w przyszłości pewnie także miedzi, aluminium i czego tam jeszcze Chinczycy produkują na masową skalę.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 03 wrz 2017, 13:54

Racja. Ja od dawna śledzę ilość złota które Chiny zaczęły magazynować na potęgę, razem z Rosją (zadłużoną na 17% PKB). Widać było od razu, że ktoś tu chce złotem zawalczyć poprzez oparcie waluty na złocie. No i szach mat dla USA się zrobił.

Trump sankcje zaczął wprowadzać na Chiny, to Chiny poszły po całości jak nie na maxa.

Przypominam, że Irak chciał sprzedawać ropę za Euro <- jak się skończyło wszyscy wiemy, przypominam, że Libia i Khadafi chciał za złoto sprzedawać ropę <- jak się skończyło też wiadomo. No cóż czy U.S.A. pójdą na całość z Chinami + Rosją? W to raczej wątpie...

Jeżeli tak się stanie to dolar może zacząć dość mocno tonąć, a to oznacza ogromne podwyżki stóp procentowe w USA + inflacja + właściwie "End the Fed" i ogromna recesja w USA. Chiny wytoczyły proces Apple już, a ostatnio zabroniły sprzedaży samochodów elektrycznych bez odpowiedniej spółki JV i transferu technologii do Chin, więc VW/Daimler/BMW w pośpiechu tworzyły takowe z lokalnymi partnerami.

Nikt nie wie ile Chiny mają złota, ale szacuje się, że mają go 5-6x więcej niż deklarują, zresztą ostatnio dali embargo na wywóz złota z Chin. Jak się dalej potoczy zobaczymy, na razie to zagrywka na idiotyczne sankcje z USA, które bardziej zaszkodzą USA niż Chinom, ale robi się coraz bardziej ciekawie...

Oczywiście chodzi o rozliczanie kontraktów na ropę w Yuanie, który MA BYĆ oparty i wymienialny na złoto (pewnie w jakichś proporcjach). Rosja która nie może brać finansowania na rynkach zewnętrznych, a która odżywa gospodarczo, będzie w niebo wzięta.

Swoją drogą dlaczego na złocie a nie na BitCoinie? :D

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 03 wrz 2017, 14:08

Bo podaży bitcoina nie da się kontrolować?:) Zgadzam się ze wszystkim w stu procentach. Rosja też zresztą od paru lat wydobywa złoto na potęgę, no ale to Chiny będą głównym rozdajacym karty na świecie i USA nie moga za bardzo nic na to poradzić. Złoto zlotem, ale oni trzymają też większość amerykańskiego zadłużenia...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 04 wrz 2017, 00:33

Dokładnie. Chiny to #1 wierzyciel USA. Nie dość, że im właśnie pokazują środkowy palec, to jeszcze USA nie dość, że nic nie może zrobić, to może błagać, żeby Chiny nie wywaliły 1T$ obligacji na pożarcie ... Ile oni tam mają? 6T$ mają Chiny? (Z pamięci mówię, bo sprawdzać mi się nie chce)...

Chiny trzymają USA tak za jaja teraz, że niedługo to USA będą tanią siłą roboczą dla Chińczyków. Jak 20-30 lat temu wszyscy się uczyli angielskiego, tak teraz chyba czas chiński ogarnąć.

Wniosek z tego jest taki, że niestety, żeby dojść do czegoś musisz mieć "autorytarny" rząd, a nie że się wszyscy biją dookoła i raz w jedną stronę raz w drugą. Niestety "autorytarny" w 90% kończy się bardzo źle dla krajów, ale niejaki Xi Jingping czy jak mu tam, nie dość, że rządzi "autorytarnie" w Chinach to co jak co, ale komunizm z działającą giełdą papierów wartościowych toż to nie komunizm. Ten facet naprawdę niezłe rzeczy tam w Chinach robi, szkoda, że ostatnio Chiny na długu strasznie popłynęły...

Dante
Stały bywalec

Post autor: Dante » 10 wrz 2017, 13:33

Czy ktoś wie jak w GDXJ wygląda podział na gold/silver?
Jaki procent w funduszu stanowią przychody ze srebra?

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 10 wrz 2017, 19:49

Nie da się tego chyba za bardzo stwierdzić, bo ten fundusz trzyma akcje spółek, które równolegle wydobywają złoto, srebro, miedź, cynk i tak dalej. Mam na myśli to, że jedna i ta sama spółka potrafi zajmować się wydobyciem i złota i srebra (np. Pan American Silver Corp, czyli nr. 2 na liście pozycji w funduszu). Trzeba by sprawdzić ile procent przychodów w każdej spółce z osobna pochodzi ze sprzedaży złota, ile ze srebra, a ile z innych metali.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 10 wrz 2017, 21:18

GDXJ ma główne nastawienie na spółki zajmujące się złotem, małym procentem są inne metale.
Jak chcesz mieć srebro to są inne ETF'y.

A jeśli masz dużo czasu to zawsze możesz przeanalizować każdą spółkę ale to nie ma sensu.

Niestety w GDXJ ostatnio są roszady, że spółkami i je zmieniają.

Dante
Stały bywalec

Post autor: Dante » 11 wrz 2017, 06:44

Sprawa wygląda tak, że chciałbym zwiększyć udział surowców w moim portfelu inwestycyjnym, jednak nie mam jeszcze odpowiedniej wiedzy aby samodzielnie przeanalizować sprawę.
Na podstawie tego co do tej pory wyczytałem srebro wydaje się być mocno niedowartościowane względem złota, więc lepszą inwestycją wydaje się postawienie właśnie na nie.
GDXJ jest natomiast mocno zachwalany na pewnym konkurencyjnym blogu (nie chcę reklamować, ale chyba wszyscy wiemy o co chodzi) stąd moje zainteresowanie.
Co w takim razie byście proponowali w temacie inwestycji w surowce?

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 11 wrz 2017, 09:06

No to jest pytanie czy chcesz zainwestować w sam rzeczywisty surowiec czy w spółki, które go wydobywają. Jeśli w sam surowiec to ETF-y GLD i SLV kupują fizyczne złoto czy srebro i trzymają je w skarbcach (w uproszczeniu), a więc ich ruchy na giełdzie są uzależnione wylacznie od notowań samego surowca.

Natomiast ETF-y typu GDX kupują akcje spółek wydobywczych, których ruchy już nie są uzależnione tylko i wyłącznie od zmian cen surowca, ale też od innych czynników, tak jak w przypadku każdej innej firmy.

A czy srebro jest niedowartosciowane względem złota, to może niech się inni wypowiedzą, bo ja jak żyje, to nie potrafię wycenić ile rzeczywiście powinno być warte złoto i srebro, żeby stwierdzić, które jest niedowartosciowane względem którego :)

W przypadku akcji to jest proste, bo sprawdzasz przychody czy zyski i jesteś w stanie powiedzieć czy aktualna cena za akcje to drogo czy tanio w porównaniu do tego, jakie zyski generuje firma. A w przypadku złota czy srebra jak wycenić ich uczciwą wartość? :/

To, czy kurs srebra odstaje od kursu złota można jedynie jakoś stwierdzić nakładając sobie na wykres oba instrumenty. Do tej pory historycznie cena srebra w końcu zawsze zrównywała się z ceną złota przynajmniej na chwilę. No ale historycznie to zawsze też robiło się zdjęcia Kodakiem na kliszy...

Wykres świecowy to GLD, a ta czarna linia to kurs SLV:

Obrazek

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 11 wrz 2017, 09:53

Chodzi o to ile możesz kupić srebra za złoto i na odwrót na dzisiaj za złoto możesz kupić bardzo dużo srebra i to cała filozofia.
Dlatego srebro jest tanie względem złota.
Jest jeszcze fundusz Sprotta szwajcarski on inwestuje w fizyczne srebro. Można go kupić w USD i franku.

Srebro jest wykorzystywane w produkcji elektroniki. Srebro ostatni latami bardzo dostało po tyłku.

Dante lepiej przemyśl o jakie srebro Ci chodzi
- fizyczne metal
- fizyczny poprzez fundusz
- papierowy poprzez fundusz
- spółki wydobywające srebro (nie jest ich dużo a raczej srebro to dodatek)
Z tym się zapoznaj

Jeśli tam na tamtym blogu jest mocno zachwalany GDXJ to może tam zapytaj. GDXJ nie będzie miał tak mocnych ruchów jak kiedyś oni zmienili strukturę portfela i ostatnio jakoś słabo się porusza.
Może jest tak, że ktoś zachwala bo go dużo kupił i chce by inni poszli w jego ślady. Lepiej samemu myśleć niż polegać na innych.

ODPOWIEDZ