Złoto, srebro, platyna
Re: Złoto, srebro, platyna
Mogę się odnieść do 2 pierwszych wykresów... Są tam zaznaczone formacje #cypher, które są bardzo zbliżone do #sharka na moim wykresie, tyle, że diabeł tkwi w szczegółach. Wg szkoły z której ja korzystałem w #cypher w pkt C (minimum) musi być zaliczony poziom 127,2-141.4% XA, ja korzystam z oandy do analizy i tam taki poziom nie został zaliczony (ok 1234) musiało być...
Co będzie to jednak czas pokaże, bo to są tylko potencjalne formacje, nawet nie są gotowe póki nie dojdzie do D...
Co będzie to jednak czas pokaże, bo to są tylko potencjalne formacje, nawet nie są gotowe póki nie dojdzie do D...
@Sebo - zgadzam się w 200% z Tobą. W/g mnie teraz będzie walka o mocne zwalenie cen złota/srebra, aby znowu ludzie utopili kasę, żeby potem złoto wyleciało w kosmos. Nie po to banki ładują na maxa shorty na złoto, a o ropie to nie wspominam. Dziś sprzedałem OIH (ze 3 dni temu FCG), podbiłem 2xshorta na ropę do 2 jednostek. Czekam na korektę. Właśnie NEWS :
Jasne - teraz możesz shortować ropę już na maxa inaczej mówiąc. Te rynki są tak manipulowane, że głowa mała.
Już posprzedawałem tyle, że mam 30% wolnej gotówki i zamierzam się obłowić. Indeks CRB na super-mega oporze. Trzeba zasiać zwątpienie ponownie w ludziach. Banki centralne NIE POZWOLĄ na wzrost cen złota póki co. Patrzcie jak banki centralne interweniują. Tu przykład srebra, złoto to samo. Za chwilę będzie atak z potrojoną siłą w/g mnie :
A co do indeksu CRB to będzie albo mega odwrót, albo baaardzo mocno musi wybić. Nie widzę sensu póki co dlaczego miałoby wybić.
CME CUTS MARGIN REQUIREMENT FOR NYMEX CRUDE OIL FUTURES
Jasne - teraz możesz shortować ropę już na maxa inaczej mówiąc. Te rynki są tak manipulowane, że głowa mała.
Już posprzedawałem tyle, że mam 30% wolnej gotówki i zamierzam się obłowić. Indeks CRB na super-mega oporze. Trzeba zasiać zwątpienie ponownie w ludziach. Banki centralne NIE POZWOLĄ na wzrost cen złota póki co. Patrzcie jak banki centralne interweniują. Tu przykład srebra, złoto to samo. Za chwilę będzie atak z potrojoną siłą w/g mnie :
A co do indeksu CRB to będzie albo mega odwrót, albo baaardzo mocno musi wybić. Nie widzę sensu póki co dlaczego miałoby wybić.
Greg
"Nie widzę sensu póki co dlaczego miałoby wybić."
Nie rozumiem, gdzie ? W jakim kierunku ?
Jest mega nisko, chyba nie sądzisz, że w dół, nie załamuj mnie.
Nie wiem czy ropa nie da sygnału dla CRB.
Jedna rzecz mnie martwi rynek USA akcji, jednak do góry a to dla CRB może na razie nie być dobry moment.
Widać podrygi na surowcach rolnych małe skoki ale dalej nie ma to siły. Musi być mocne uderzenie, tego brak.
"Nie widzę sensu póki co dlaczego miałoby wybić."
Nie rozumiem, gdzie ? W jakim kierunku ?
Jest mega nisko, chyba nie sądzisz, że w dół, nie załamuj mnie.
Nie wiem czy ropa nie da sygnału dla CRB.
Jedna rzecz mnie martwi rynek USA akcji, jednak do góry a to dla CRB może na razie nie być dobry moment.
Widać podrygi na surowcach rolnych małe skoki ale dalej nie ma to siły. Musi być mocne uderzenie, tego brak.
Gdzie?
Oczywiscie w gore :)
Przy takiej ilosci kontraktow short przez commercials na rope odwrot bedzie tak brutalny, ze az ciezko policzyc gdzie sie cena ropy zatrzyma, a co za tym idzie pewnie dolar sie umocni, EURUSD zleci jak kamien, a zloto zrobi podobne PLUM jak ropa.
Oczywiscie w gore :)
Przy takiej ilosci kontraktow short przez commercials na rope odwrot bedzie tak brutalny, ze az ciezko policzyc gdzie sie cena ropy zatrzyma, a co za tym idzie pewnie dolar sie umocni, EURUSD zleci jak kamien, a zloto zrobi podobne PLUM jak ropa.
Ropa jest teraz w backwardation, czyli wszystkim opłaca się trzymać longi na kontraktach, zamiast kupować po cenie spot, dlatego zaangażowanie w longi jest tak wysokie, więc ja bym tu nie był taki pewny czy ten zjazd ceny będzie aż tak dramatyczny jak się wszyscy spodziewają, bo każda lekka korekta może być wykorzystana od razu do tego, żeby kupić jeszcze więcej kontraktów z długim terminem. Kiedy towar jest w backwardation, to rynek rządzi się trochę innymi prawami. No ale korekta tak czy inaczej jest tu rzeczywiście bardzo potrzebna, tylko ja bym miał wątpliwości, co do jej zasięgu :)
moja wstępna koncepcja odnośnie natgas... pkt C może być wyżej, na zamknięciu nie powinien być poniżej X żeby to miało sens...
- Załączniki
-
Tomek pisze:Ropa jest teraz w backwardation, czyli wszystkim opłaca się trzymać longi na kontraktach, zamiast kupować po cenie spot, dlatego zaangażowanie w longi jest tak wysokie, więc ja bym tu nie był taki pewny czy ten zjazd ceny będzie aż tak dramatyczny jak się wszyscy spodziewają, bo każda lekka korekta może być wykorzystana od razu do tego, żeby kupić jeszcze więcej kontraktów z długim terminem. Kiedy towar jest w backwardation, to rynek rządzi się trochę innymi prawami. No ale korekta tak czy inaczej jest tu rzeczywiście bardzo potrzebna, tylko ja bym miał wątpliwości, co do jej zasięgu :)
Dlatego mówię, że przy 55$ zamykam.
A ten tekst widziałeś? Ja już prościej nie potrafię :) https://www.tradingforaliving.pl/co-to- ... -contango/
A moze powtorka z 2 ostatnich lat:
Ale to by wamagalo grega scenariusza b) na ropie:
Jedno jest pewne. Mamy punkt zwrotny.
a) Albo ropa wyskoczy srogo z kanału górą.
b) Albo ropa spadnie jak kamień w wodę niczym krach w 2014. (głównie jak nagle się contango zacznie pojawiać)
Ale to by wamagalo grega scenariusza b) na ropie:
Jedno jest pewne. Mamy punkt zwrotny.
a) Albo ropa wyskoczy srogo z kanału górą.
b) Albo ropa spadnie jak kamień w wodę niczym krach w 2014. (głównie jak nagle się contango zacznie pojawiać)
Dziś sprzedałem OIH (ze 3 dni temu FCG), podbiłem 2xshorta na ropę do 2 jednostek. Czekam na korektę
Używasz do tego któregoś z poniższych ETFow?
http://etfdb.com/themes/inverse-short-oil-etfs/
SCO używam.
Najlepsze jest to, że w końcu złoto odkorelowało się z badziewnym USD/JPY, teraz zaczyna podążać za USD/CNY.
Yuan się osłabia złoto w dół , Yuan sie umacnia złoto w górę.
Dziś mamy
USD/CNY : (+0.50%)
GOLD : (-0.50%)
Yuan się osłabia złoto w dół , Yuan sie umacnia złoto w górę.
Dziś mamy
USD/CNY : (+0.50%)
GOLD : (-0.50%)
Cyk, cyk, cyk ... Jak tak dalej pójdzie to za 4-8tyg na 1200$ wylądujemy :
A wtedy się obłowimy (po tym jak się obłowimy na 3xshort na GDX) na spółkach wydobywczych, które już wytypowałem :)
Brakuje mi teraz spadków na ropie (wygląda, że 62.20$ na Crude to SUPER-HIPER-OPÓR) i piękny krach na złocie i wszystkie gold-bulle idą się ...
PS : Long na fizycznych metalach zawsze i o każdej porze. :)
Złoto teraz zaliczy taki dół (4-8tyg), że wchodzę potem ALL-IN, póki co :
A wtedy się obłowimy (po tym jak się obłowimy na 3xshort na GDX) na spółkach wydobywczych, które już wytypowałem :)
Brakuje mi teraz spadków na ropie (wygląda, że 62.20$ na Crude to SUPER-HIPER-OPÓR) i piękny krach na złocie i wszystkie gold-bulle idą się ...
PS : Long na fizycznych metalach zawsze i o każdej porze. :)
Złoto teraz zaliczy taki dół (4-8tyg), że wchodzę potem ALL-IN, póki co :
Jaka to korelacja?
Co do ropy powinien być jakiś sygnał z rynku, na razie go nie ma.
Co do ropy powinien być jakiś sygnał z rynku, na razie go nie ma.
- Załączniki
-
Złoto jest żadną korelacją do ropy.
Im większe REALNE stopy procentowy tym złoto dostaje kopa w dół, a obecnie mamy DODATNIE REALNE STOPY PROCENTOWE. Im większy rozjazd w 10Y obligacjach USA i inflacji tym złoto dostaje kopa w zęby.
Ropa wpływa tyle, że :
Im jej niższa cena tym niższa inflacja, a im większe oprocentowanie obligacji 10Y czy nawet 30Y to i tak złoto kopa w zęby dostaje.
Im większe REALNE stopy procentowy tym złoto dostaje kopa w dół, a obecnie mamy DODATNIE REALNE STOPY PROCENTOWE. Im większy rozjazd w 10Y obligacjach USA i inflacji tym złoto dostaje kopa w zęby.
Ropa wpływa tyle, że :
Im jej niższa cena tym niższa inflacja, a im większe oprocentowanie obligacji 10Y czy nawet 30Y to i tak złoto kopa w zęby dostaje.