cezary692 pisze:Greg z tą kreską na GDX od szczytu tej pierwszej fali wzrostowej to można ją opierać na poprzednich szczytach i patrzeć co się działo potem. Jak dla mnie to konsolidacja. Kupować na niskich RSI sprzedawać na wysokich. Znaczy się po korekcie jazda w okolice 25 i potem powrót na 21. Do wybicia a potem inne podejście. Możesz mieć rację z tym wybiciem już bo korekta (w czasie) już trochę trwa, tzn w miarę stałe ceny (21,25). I tu się dołączam do Twojej wersji rozumowej (nie sercowej) że po2-ny dołek jako C korekty a potem L na długo. Podpowiedzią może być pułapka, którą często robią przed wyjściem na właściwy kierunek w celu wyczyszczenia. Na razie jej nie widzę tutaj. Zobaczymy czy to się sprawdzi na platynie lub gazie z pułapkami.
Oj cezary za inteligentnie gadasz. Nie jestem w ogóle zaawansowanym technikiem, raczej średnio zaawansowanym, ale z tego co rozumiem, to tak, no widać, że leci w trójkącie więc RSI=80 Sell short, RSI = 20 buy long. Tylko wszystko sprowadza się gdzie wybije i tu już nie technika a ... fundamenty odgrywają rolę typu :
a) Sentyment do dolara
b) Dług publiczny
c) Inflacja
d) Rzeczywiste stopy procentowe
f) Wojna
I pomimo, że na maxa chcę, żeby wywaliło na 35$ ten GDX to rozum mi mówi, że prędzej zaliczę 15$ - wszyscy skapitulują i wtedy to będzie to podwójne dno i już nawet na legalu po 3x long będę brał.
cezary692 pisze:
Z drugiej strony wystarczy wziąć wykres miesięczny i zadać sobie pytanie: " Skoro Rosja i Chiny na maxa skupują złoto to kto je będzie wydobywał?"
Long to ja jestem na fizycznych metalach, a te papierowe to można trejdować. Skupują i jak teraz zwalą znowu cenę to o ile taniej kupią!
Dante pisze:
Greg masz może jakiś faworytów jeśli chodzi o spółki zajmujące się wydobyciem złota?
GDXJ już chyba nie odkupię ze względu na nową ustawę, więc szukam jakiejś alternatywy.
Mam już wytypowane 2-3 ale sprawdzam je jeszcze i zobaczymy. Dopiero je wytypowałem. Jedną wczoraj, dwie dzisiaj. Na razie korekta w toku i czekamy do lutego.