Ropa, Gaz i inne

Surowce przemysłowe, towary rolnicze, metale szlachetne. Od złota i platyny, przez lit i kobalt, po pszenicę czy soję. Króluje jednak ropa naftowa.
MarcinBB
Stały bywalec

Re: Ropa, Gaz i inne

Post autor: MarcinBB » 12 sty 2018, 11:40

Oczywiście masz rację Cezary, RSI w silnych trendach nie jest miarodajne a mój typ jest defacto strzałem. Strzałem aczkolwiek jest wiele przesłanek nad przynajmniej korektą na ropie. Chociażby Rekordowy COT, sentyment, potencjalne odbicie na USD, patrząc na AT aż się prosi o zejście WTI w okolice 55 i jak coś ponowne odbicie w górę. Cenę ropy imho napędza m.in niepokój na bliskim wschodzie, tani dolar no i zima w usa.

Co do braku wzrostu rig countów to powodem mogą być złe warunki klimatyczne w usa a poza tym teraz chyba nie muszą stawiać nowych odwiertów aby zwiększać wydobycie tylko robią to przez wiercenie poziome z jedne wieży więc nie wiem czy ta liczba jest już tak miarodajna jak kiedyś.

FED nigdy nie uwali łupki bo nie po to im pomagali aby ich uwalać, tak był cel aby usa stała się więkczym graczem na rynku energetyki.

Osobiście mam jeszcze OIH i Gazprom, ale dałem też drobnego shorta na ropę, jak ropa jeszcze pójdzie kilka procent to zamknę czasowo OIH, Gazprom na long term.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 12 sty 2018, 11:59

-FED pomagal lupkom aby uwalic Rosje, za to, ze Ukrainy oddac nie chciala
-FED jak wiecie ostatnio zredukowal te gwarancje. Tomek ostatnio mowil, ze lupki poszly w private equity, a wiec banki zamknely drzwi gdy FED przestal gwarantowac
-FED ma za zadanie sterowac dolarem a nie ekonomia w USA czy zasobami energetycznymi - maja to GDZIES, a rzad tez w sumie ma.
-Rig county nie ida w gore, ale wydobycie juz tak. Rynek patrzy sie tylko na rig-county, a nikt nie mowi, ze 30% rig countow obecnie (vs 2014) generuje wieksza podaz ropy niz w 2014 roku, gdy bylo tych rigow 3x tyle
-Jak USA zacznie byc najwiekszym graczem na rynku energetyki to po co USD oparty na petro-dolarze? FED musi to trzymac w ryzach, chyba, ze taki jest plan. Jak Chiny nie odpala kontraktow na rope w Yuanie, to USA moze sterowac sobie praktycznie sama Yuanem dzieki temu, ze ma petro-dolara i ba sama produkuje rope sterujac gwarancjami dla lupkow, albo zamykajac im drzwi. M.in. dlatego Chiny tez tak cisna na kontrakty na rope w Yuanie.
-Lupki dla FEDu to rozgrywanie swiata poki co. Tylko jak wiecie z takim rozgrywaniem jest tak, ze zawsze wskazowka sie przechyba mocno w lewo albo w prawo bo po srodku nigdy jej nie ma.

Tak czy siak i tak jestem bullish co do ropy, jak wiecie OIH sprzedalem ze 2 dni temu, czekam na pull-back aby odkupic.

MarcinBB
Stały bywalec

Post autor: MarcinBB » 12 sty 2018, 12:11

- to private equity czuje, że w razie czego może liczyć na FED
- FED sterując dolarem a dolar mocno wpływa na ekonomię więc i poniekąd steruje ekonomią :-)
- mając silną energetykę nie jeteś zależny od innych tylko inni są zależni od ciebie

piap
Stały bywalec

Post autor: piap » 15 sty 2018, 15:54

Porzadkujac:

Ostatnie wzrosty na ropie + max pozycji short na commercials (a w ramach speculators stosunek long do short 10:1) spowodowane bylo przez szereg pozytywnych info:
- malejace zapasy w USA
- pogoda w USA
- wybuch ropociagu w Libii
- zamieszki w Iranie
- spadek produkcji w Wenezueli
- propaganda OPEC o mozliwym utrzymaniu ciec
- wzrost swiatowego PKB + ciagle pozytywne odczyty PMI

Co dalej?

Wszystko zalezy od OPEC i g-łupków:
- OPEC chyba nie chce za wysokiej ceny bo obawia sie lupkow- Rosja juz chce odchodzic od porozumienia
- pytanie czy lupki po wzroscie cen zaczna zwiekszac liczbe odwiertow (ktorych liczba podazala ostatnio za wzrostami cen ropy z 3-m opoznieniem) czy moze w koncu skupia sie na splacie zadluzenia:
Załączniki
aa.png

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 15 sty 2018, 17:53

Tyle, że cena w tym roku może być w przedziale 60-80$ więc wiele krajów będzie produkować ile się da, ciężkie lata mieli i trzeba jakoś się odbić.
Moim zdanie m produkcja będzie szła na maksa, nikt się nie będzie z tym szczypał aby jak najszybciej nabijać kasę.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 16 sty 2018, 00:49

Łupki mają do odrobienia kolosalne straty, a kraje OPEC muszą podreperowywać budżet.

Jak wspomniałeś - kto pierwszy ten lepszy. Jedynie jakaś panika na rynku w postaci konfliktu na Bliskim Wschodzie może nam tu sporo namieszać. Póki co już teraz uważam, że cena jest ... przesadzona.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 16 sty 2018, 09:20

OK ale to nie znaczy, że cena musi spaść bardziej będzie dryfować w tej okolicy przez jakiś czas (ustabilizowanie ceny).

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 16 sty 2018, 17:14

Pewnie, może też być i tak :) Zobaczymy

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 16 sty 2018, 21:47

Cena OIH (na złoto) oraz ilość byków. (Wszyscy obecnie są super-bullish!)

Zobaczcie jak pięknie OIH dołowało pod 21$ to już niektórzy kupowali bo ilość byków z 15% na 53% skoczyła -> tu smart money wskakiwało po części.

W czerwcu OIH kosztował 23$ przy 15% byków, potem spadł jeszcze do 21$, ale już widać, że jakaś cześć zobaczyła okazję i podbiło to 52%, żeby spaść do 31% i zacząć prawdziwy RUN na ropie. Jak sentyment był na 15% to nikt kijem tego nie chciał dotknąć, teraz znowu wszyscy krzyczą ropa po 100$. Pomyślcie :)

Obrazek

wies
Stały bywalec

Post autor: wies » 17 sty 2018, 09:02

Przybywa bardzo dużo pozycji netto na ropie,czy to wróży silnymi spadkami?

https://srsroccoreport.com/will-coming- ... ket-crash/

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 17 sty 2018, 13:29

Dokładnie tak.

Akurat fajny tweet wpadł :

Groupthink & Overcrowded trades:

• Long US Stocks $SPY
• Long Euro $EURSUD
• Long Crude Oil $USO $XLE
• Long Credit Spreads $LQD $HYG $EMB

• Short Volatility $VIX
• Short Japanese Yen $USDJPY
• Short Swiss Franc $USDCHF (until recently)
• Short Treasuries $IEF $TLT

Ja mam na to 2.5 jednostki 2xshort na ropę (SCO), oraz 0.75 jednostki ERY (3xshort na indeks XLE) [5 jednostek to mój MAX, ale nigdy ponad 3 jednostki nie wyszedłem]

SCO mam średnią 23.0$
ERY mam średnią 7.41$

Zobaczymy czy mnie zczyści ;)

Dziś kupuję XLU na otwarciu. Wczoraj 11x więcej opcji niż normalnie na CALL poszło (czyli ktoś BAAARDZO spodziewa się tu wzrostu). XLU zyskuje gdy inflacja idzie w niepamięć (spadek ropy + wzrost dolara) oraz traci odwrotnie (gdy strach przed inflacją + wzrost ropy). Tam niezła jest dywidenda bo z 11%.

Wczoraj też profilaktycznie po 1 jednostce kupiłem 2 spółki wydobywające srebro, akurat je wybrałem bo już dno zebrały kosmiczne...

Cały czas długo na gazie, cały czas hedgeuje spadki cen złota i srebra. Wczoraj powoli zacząłem wątpić, ale dziś widzę, że ropa traci (oby WTI przeleciało przez 63$) i dolar zyskuje.

I najlepsze. 0.5% korekty to chyba rekord. FED's got our back. To nie jest normalne.

Obrazek

Awatar użytkownika
eranet
Stały bywalec

Post autor: eranet » 17 sty 2018, 15:30

Pochwal się co to za srebrne spółeczki wynalazłeś?

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 18 sty 2018, 09:54

Czemu srebra a nie złota?
Srebro często to jest taki dodatek w kopalniach.

piap
Stały bywalec

Post autor: piap » 18 sty 2018, 11:12

- Zapasy w dół - API - Crude -5.121mm (-3.15mm exp)
- dodatkowo Chiny ograniczaja wydobycie: Analysts at BMI forecast crude output to fall a further 4 percent this year
Załączniki
oil.png

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 18 sty 2018, 11:14

Nic niczego nie ogranicza liczy się tu i teraz.
Ograniczenie wydobycia w pierwszych latach może więcej kosztować niż to warte.

ODPOWIEDZ