Ropa, Gaz i inne
Re: Ropa, Gaz i inne
majer12 pisze:Mam longa według logiki i wszystkich znaków na niebie i zastanawiam kiedy to w końcu pęknie bo najlepszy moment na to się kurczy
Też mam longa i nawet jak strzeliło mi +7.60% w jeden dzień to go nie sprzedałem pomimo tej korekty B-C
Ropa 62.2$ koło 62.5$ jest już mega opór. Także nadal czekamy na korekcinę. Niby mniej rig countów, ale te obecne pompują na maxa, więcej niż jakby było ich 2x tyle 3 lata temu.
W jakich instrumentach macie gaz?
Ostatnio zmieniony 09 sty 2018, 10:15 przez sebo, łącznie zmieniany 1 raz.
Z dzisiaj rana :
Iranian Oil Minister: OPEC Doesn’t Want Oil Above $60 Per Barrel (pompujemy nadpodaż?)
Iranian Oil Minister: OPEC Doesn’t Want Oil Above $60 Per Barrel (pompujemy nadpodaż?)
Przymierzałem się do kupna gazu poprzez ETF UNG,ale za duża różnica pomiędzy ceną kupna i sprzedaży,na teraz mam kontrakty na gaz.
Co myślicie o spółkach surowcowych notowanych w Londynie -KAZ-GLEN, -bardzo dużo wzrosły ,ale myślę ,że jeszcze nie koniec wzrostów.
Co myślicie o spółkach surowcowych notowanych w Londynie -KAZ-GLEN, -bardzo dużo wzrosły ,ale myślę ,że jeszcze nie koniec wzrostów.
Ja mam kontrakt na xtbsebo pisze:W jakich instrumentach macie gaz?
Niby mniej rig countów, ale te obecne pompują na maxa, więcej niż jakby było ich 2x tyle 3 lata temu.
Cykl efektywnosci produkcji przy łupkach jest krotki i na najlepszych polach szczyt wydajnosci ponoc byl w 2016 roku.
Z tego by wynikalo ze:
- bez nowych odwiertow produkcja powinna spadac
- produkcja zacznie rosnac w sytuacji gdy szybko uruchomia te zamrozone (po spadku ceny w 2014 roku) odwierty na gorszych polach
Cykl efektywnosci produkcji przy łupkach jest krotki i na najlepszych polach szczyt wydajnosci ponoc byl w 2016 roku.
Z tego by wynikalo ze:
- produkcja zacznie rosnac w sytuacji gdy szybko uruchomia te zamrozone (po spadku ceny w 2014 roku) odwierty na gorszych polach
Nie byłbym taki pewny odnośnie załamania na ropie. Poniżej ciekawe spostrzeżenie od Q news.
https://qnews.pl/pl/news/ropa-ciągle-na ... ej-ścieżce
https://qnews.pl/pl/news/ropa-ciągle-na ... ej-ścieżce
Załamanie na ropie nie musi być teraz, może być znacznie później.
Gazprom dość duże wybicie w ciągu paru dni, jak dobrze, że ostatnio na spadkach go dokupiłem, poleży u mnie chyba parę ładnych lat.
ETF UNG jakoś nigdy ten ETF mnie nie przekonał.
Może lepiej jakiś ETF który posiada spółki gazowe?
Gazprom dość duże wybicie w ciągu paru dni, jak dobrze, że ostatnio na spadkach go dokupiłem, poleży u mnie chyba parę ładnych lat.
ETF UNG jakoś nigdy ten ETF mnie nie przekonał.
Może lepiej jakiś ETF który posiada spółki gazowe?
Gazowe? No to masz. Ja grałem na tym :
FCG - masz ETF na łupkowe wydobywające gaz.
Załamanie na ropie przyjdzie gdy :
a) Nagle zrobi się w raporcie co piątek nadwyżka jeżeli chodzi o zapasy ropy
b) OPEC otwarcie powie, że pompujemy
c) Łupki powiedzą nowe RIGi wchodzą do akcji
Jak to gdzieś ktoś pięknie powiedział na tweeterze. To jest właśnie KWINTESENCJA też mojego punktu widzenia :
To jest cały clue biznesu "olejowo-łupkowego"
Mniej, ale dzięki wierceniu horyzontalnemu nie muszą odpalać takiej ilości RIGów. Teraz masz ze 30% aktywnych RIGów w stosunku do szczytu z 2014r, a wydobycie takie samo jak w 2014 roku - o czymś to świadczy. Problem jak zwykle tkwi w ... długach sektora łupkowego. Póki cena ropy nie podskoczy znacząco, to nie chcą (bo nie mają za co) odpalać nowych odwiertów i dzięki horyzotalnemu wierceniu mogą eksploatować te źródła w dużo większym stopniu niż przy wierceniu wertykalnym, ale pytanie czy teraz OPEC nie dobije łupków zwalając cenę znowu do 40$. Akurat teraz to może być szach-mat ze strony OPECu (którego ja personalnie trzymam stronę vs łupki). Stopy procentowe wyżej dług coraz mocniej ciąży, a rentowność się nie pojawia (choć przy 30$ jak niektórzy mówią pojawia się opłacalność).
FCG - masz ETF na łupkowe wydobywające gaz.
Załamanie na ropie przyjdzie gdy :
a) Nagle zrobi się w raporcie co piątek nadwyżka jeżeli chodzi o zapasy ropy
b) OPEC otwarcie powie, że pompujemy
c) Łupki powiedzą nowe RIGi wchodzą do akcji
Jak to gdzieś ktoś pięknie powiedział na tweeterze. To jest właśnie KWINTESENCJA też mojego punktu widzenia :
Everyone is debating if shale can grow at 800k or 1.2million next year it seems that they have forgotten about demand growth, new projects, declines and depletion globally. Shale will ultimately be responsible for both the price collapse and coming price spike in a 5 yr period.
To jest cały clue biznesu "olejowo-łupkowego"
piap pisze:Niby mniej rig countów, ale te obecne pompują na maxa, więcej niż jakby było ich 2x tyle 3 lata temu.
Z tego by wynikalo ze:
Mniej, ale dzięki wierceniu horyzontalnemu nie muszą odpalać takiej ilości RIGów. Teraz masz ze 30% aktywnych RIGów w stosunku do szczytu z 2014r, a wydobycie takie samo jak w 2014 roku - o czymś to świadczy. Problem jak zwykle tkwi w ... długach sektora łupkowego. Póki cena ropy nie podskoczy znacząco, to nie chcą (bo nie mają za co) odpalać nowych odwiertów i dzięki horyzotalnemu wierceniu mogą eksploatować te źródła w dużo większym stopniu niż przy wierceniu wertykalnym, ale pytanie czy teraz OPEC nie dobije łupków zwalając cenę znowu do 40$. Akurat teraz to może być szach-mat ze strony OPECu (którego ja personalnie trzymam stronę vs łupki). Stopy procentowe wyżej dług coraz mocniej ciąży, a rentowność się nie pojawia (choć przy 30$ jak niektórzy mówią pojawia się opłacalność).
Ja bym do tej listy zagrożeń dla ropy dodał jeszcze Rosję, której cierpliwość w popieraniu cięć kartelu może się w końcu skończyć. Prezesi tamtejszych koncernów już ostatnio naciskali na Kreml, żeby nie podłączać się więcej pod limity narzucane przez OPEC, tylko zacząć pompować na masową skalę. Rosja ma na 2018 rok wpisane w budżet ceny ropy na poziomie 45 USD. Za wszystkie nadwyżki ponad ten poziom uzupełniają swoje rezerwy walutowe i zapasy złota, więc dla nich właściwie nie ma żadnego przymusu w dalszym podłączaniu się pod ograniczenia narzucane przez OPEC. A nie zapominajmy, że Rosja to jest przecież numer dwa po Arabii Saudyjskiej, jeśli chodzi o wolumen wydobycia ropy, więc od niej dużo zależy. Zwłaszcza, że formalnie nie należy do OPEC, a więc jej ograniczenia w produkcji są wyłącznie dobrowolne.
Jak długo ta niska cena będzie akumulowana na gazie na tych poziomach , codziennie to samo się dzieje
Get ready for an oil crash
Kurcze na razie tylko -3% na SCO jestem, to i tak nieźle, bo czasami nawet i -40% potrafię być :)
Kurcze na razie tylko -3% na SCO jestem, to i tak nieźle, bo czasami nawet i -40% potrafię być :)
Greg, prośba. Szanuję wiele Twoich postów a sam jestem czytelnikiem tego forum od niedawna więc przyznam się, że nie mam dużego doświadczenia dot. zasad tu panujących. W każdym razie liczba ostatnich Twoich nic nie wnoszących postów o spadku ropy i złota jest zatrważająca. Takie mnożenie nic nie znaczących wpisów negatywnie odbija się na jakości i przejrzystości tego świetnego moim zdaniem forum.
Pomysł do admina: zróbcie osobne forum typu "Hydepark" i stwórzcie tam luźne wątki na takie posty a na forach inwestycyjnych pozostawcie meteorytykę. PLS.
Pomysł do admina: zróbcie osobne forum typu "Hydepark" i stwórzcie tam luźne wątki na takie posty a na forach inwestycyjnych pozostawcie meteorytykę. PLS.