Akcje Gazpromu i Cameco Corporation
Re: Akcje Gazpromu i Cameco Corporation
Kazachowie powiedzieli wczoraj, że są skłonni ograniczać dalej wydobycie uranu, byle by tylko podtrzymać ceny wysoko.
No dzisiaj był mocny spadek na Gazpromie ciekawe czy 3,70 zobaczymy, mocno bujneło.
Mi się porąbało i myślałem, że to w tym miesiącu dywidenda jest i kupiłem pod dywidendę.
Jeśli dobrze widziałem, to ktoś większe ilości wypychał do sprzedania, obroty słabe więc nie sprzeda.
Mi się porąbało i myślałem, że to w tym miesiącu dywidenda jest i kupiłem pod dywidendę.
Jeśli dobrze widziałem, to ktoś większe ilości wypychał do sprzedania, obroty słabe więc nie sprzeda.
29.06 jest zjazd i beda debatowac, a record day na stronie gazpromu jest wstepnie na July.sebo pisze:No dzisiaj był mocny spadek na Gazpromie ciekawe czy 3,70 zobaczymy, mocno bujneło.
Ja obserwuje i czekam, niech sie dolar zdecyduje co chce robic.
Druga sprawa te 1,5-2% spadkow na gazpromie to nie jest jakas nietypowa sytuacja wiec czemu oceniasz to na mocny spadek?
Nie biorę pod uwagę dolara a sprzedać zawsze mogę za parę dni z zyskiem.
Państwo chce jak najwięcej, więc raczej będą chcieli więcej niż mniej.
Spadki są pomniejszane już, z godziny na godzinę coraz mniejsze.
18-07 z tego co widzę. Dywidenda to już chyba była ustalona?
-6% w ciągu paru dni dość sporo. Tyle co dywidenda.
Państwo chce jak najwięcej, więc raczej będą chcieli więcej niż mniej.
Spadki są pomniejszane już, z godziny na godzinę coraz mniejsze.
18-07 z tego co widzę. Dywidenda to już chyba była ustalona?
-6% w ciągu paru dni dość sporo. Tyle co dywidenda.
Moim zdaniem Gazprom z każdej strony wygląda dobrze w długim terminie, bardzo długim i od grudnia 2014 buduje dołek.
Gazprom to polityka, Gazprom to Rosja.
Zgadzam się z Tobą, w długim terminie również mam RSX
W RSX masz gazprom nie pamiętam ile procent ale dość sporo albo w ERUS już nie pamiętam, może bardziej opłaca się ETF niż same akcje tzn ADRy?
Choć cena jest atrakcyjna. Dlatego umie w razie czego jak spadnie to nie sprzedam a dokupię jeszcze większą ilość i uśrednię cenę i potrzymam parę lat dla samej dywidendy.
Prosta kalkulacja długoterminowa: 2018-07 i 2018-12 czyli co sześć miesięcy masz sporo dywidendę. Jak tak mam w swoich planach awaryjnych.
Choć cena jest atrakcyjna. Dlatego umie w razie czego jak spadnie to nie sprzedam a dokupię jeszcze większą ilość i uśrednię cenę i potrzymam parę lat dla samej dywidendy.
Prosta kalkulacja długoterminowa: 2018-07 i 2018-12 czyli co sześć miesięcy masz sporo dywidendę. Jak tak mam w swoich planach awaryjnych.
Dla mnie jednak OGZPY i RSX to dwa zupełnie inne instrumenty w portfelu, choć nie można pominąć ich korelacji. Dywidenda, o której piszesz ma również dla mnie bardzo duże znaczenie.
Zapomniałem dodać Gazprom 2018-07 a RSX 2018-12. Przy takiej strategi mamy co 6 miesięcy solidna dywidendę.
To są dwa różne instrumenty ale RSX zawiera Gazprom w sobie.
To są dwa różne instrumenty ale RSX zawiera Gazprom w sobie.
To i ja po 4.46 dołączyłem do posiadaczy OGZPY
Mam nadzieję, że miejsce dobre na zakupy...
Mam nadzieję, że miejsce dobre na zakupy...
- Załączniki
-
Hmm, zawsze mi się wydawało że przed diwidendą raczej akcje śmiało idą w góre, a to na gazpromie spadek już ponad 7% w miesiąc...
Także wyznaczanie kanałów i momentów wejścia nie ma teraz sensu, bo wydaje się że i tak o wycenie decyduję globalna sytuacja polityczno-ekonomiczna.
Także wyznaczanie kanałów i momentów wejścia nie ma teraz sensu, bo wydaje się że i tak o wycenie decyduję globalna sytuacja polityczno-ekonomiczna.
Ostatnio zmieniony 15 cze 2018, 13:12 przez durin, łącznie zmieniany 1 raz.
Przed rosną ale jeden dzień przed.
Oczywiście więcej teraz się straci niż samej dywidendy jak już pisałem.
Oczywiście więcej teraz się straci niż samej dywidendy jak już pisałem.
Ktoś jakąś "magiczną" datę 29.06 pisał że będzie dołek na OGZYPY :). A swoją drogą co jest nie tak z ADReami?
Wszędzie jest dodatkowa opłata, ale to ledwie 0.02$ na akcję. Poza tym nie ma specjalnego wyboru jak chce się inwestować w Gazprom, bo dostępu bezpośrednio do giełdy w Moskwie i tak nie uświadczysz.