Akcje Gazpromu i Cameco Corporation

Surowce przemysłowe, towary rolnicze, metale szlachetne. Od złota i platyny, przez lit i kobalt, po pszenicę czy soję. Króluje jednak ropa naftowa.
Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Re: Akcje Gazpromu i Cameco Corporation

Post autor: Gregory » 03 mar 2018, 20:21

Tylko o których surowcach mówimy bo nie wszystkie tak samo reagują.
Surowiec o którym mówimy należy do grupy nie nazwanej przypadkowo. Metale ziem rzadkich. Jak łatwo jest zrobić na tym rynku chaos mieliśmy już przykład. Wystarczyło że Kazachtan i Cameco wspomniały o ograniczeniu produkcji.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 03 mar 2018, 20:25

Mnie już życie nauczyło że nie każdy scenariusz dostaje Oskara. Często wspaniały jest odbiorcą Maliny. heh.
Kirios Sebo. Reprezentujemy odmienne spojrzenie. Ty lubisz kupić i zapomnieć. Ja lubię kupić spekulacyjnie i dostosowywać się do aktualnej sytuacji.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 03 mar 2018, 20:36

Nie czepiaj się pierwiastki ziem rzadkich.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 03 mar 2018, 20:42

Polemika dotyczy czy jest to dobry moment na kupno czy patrzeć i się zastanawiać kupić nie kupić.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 03 mar 2018, 20:56

Kirios Cezary. Poprzednią bazę zatrzymałem bo mimo wszystko nadal jest rentowna. Część bardzo zyskownych założonych powyżej zamknąłem, część które zaczęły być stratne zhedgowałem i przy 12 hedge zamknąłem. Dokupiłem trochę przy 12. Moje założenie fundamentalnie zasadza się na tym że 12 to ściana. Wynika to z analizy wykresu W1 M. Owszem nawet jak były wpadki to trwały 2-3 dni a więc można pominąć. Czy to się rozwinie w jakiś spektakularny ruch, raczej nie. No może 10-20% szans. Jednak średnioterminowo 2-3 mc 15-25% to dobry wynik. Wiadomo że jak kupisz 10-100 jednostek to wygląda to mizernie. Ale już zakup 10-20k przy ruchu 3-4 dolary wygląda inaczej.
Ocena ryzyka. Tak może spaść do 11. te poziomy były widoczne 2-3 razy. Trwały nie dłużej niż tydzień. To ryzyko oceniam na jakieś 20%. Spójrz na uraz. Tak spadł ale wytworzył nowe wyższe dołki będące bazą do odbicia. Dalsze spadki = komunikat zamrażamy produkcję. Wszyscy się zgadzają że aktywo szoruje po dnie. Tak więc bardziej zakładam wzrosty niż spadki.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 03 mar 2018, 22:52

Tutaj iczi mówi chyba coś ciekawego. Chyba daje pierwszy sygnał.
Załączniki
URAich.png

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 04 mar 2018, 10:49

Gregory pisze:Mnie już życie nauczyło że nie każdy scenariusz dostaje Oskara. Często wspaniały jest odbiorcą Maliny. heh.
Kirios Sebo. Reprezentujemy odmienne spojrzenie. Ty lubisz kupić i zapomnieć. Ja lubię kupić spekulacyjnie i dostosowywać się do aktualnej sytuacji.
Nie no to zależy Gregory od czasów i pozycji, jedne mam na dłużej inne na krócej. Dla mnie ważne jest jak ktoś pisze to co miał na myśli, bo jeśli kupujesz z dzwignią inaczej podchodzisz do inwestycji. Dlatego problem, jest że zrozumieniem czy to pozycja spekulacyjna oparta na kredycie czy nie, w Twoim przypadku jak można zauważyć to oparte głównie na AT i na krótki okres, dlatego wolę precyzję. Jak mam rozróżnić co masz na myśli będzie mi łatwiej zrozumieć? Nie wiem kiedy mówisz o normalnej inwestycji a kiedy o spekulacji (krótki termin). Ja uran mam kupiony jako akcje na dłuższy okres, nie kupuję tutaj opcji itd. Choć powoli się zastanawiam.
Więc zastanawiasz się nad akcjami czy czym innym ?

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 04 mar 2018, 13:12

Mam URA i znam.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 04 mar 2018, 13:31

Panowie tutaj akurat wywołaliśmy URA. Wiadomo to ETF, ma on ci składowe.
Pisząc o URA jest łatwiej niż roztrząsać sprawę jego składowych. Rozdrabniając się można wskazać tutaj na NXE:xtse czy 01816:xhkg (1000HKD=100Eur). URA wykonało ostatni ruch ok 25% a NXE ok 50%. Ufam że każdy zapoznał się ze składowymi URA i przeanalizował. Zakładając hipotetycznie że moje założenie iż 12$ to ściana. To podajcie chociaż jeden argument przeciw że lewar tutaj jest błędem albo gigantycznym ryzykiem. Kupowanie i sprzedawanie z lewarem lub bez nie ma nic do rzeczy. Brak lewara nie chroni przed stratami i ryzykiem. Dlaczego jednak nie skorzystać z "okazji". Bardzo nie lubię tego słowa okazja. Istotą jest zrozumienie prawidłowe takiego działania.
Czy tego chcemy czy nie straty będą. Nikt nie jest doskonały. Zresztą jak napisał Greg. Algosy też da się oszukać.
Ostatnio zmieniony 04 mar 2018, 13:40 przez Gregory, łącznie zmieniany 1 raz.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 04 mar 2018, 13:38

No nie różnica jest olbrzymia, jeśli nie idzie w tą stronę co chcesz, to z lewarem tracisz bardzo dużo.
Tu nie chodzi czy jest dobry czy zły, bo jednej stosuje a drugi nie.
Do lewara trzeba mieć niezłe wyczucie w przypadku zwykłego inwestowania już nie.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 04 mar 2018, 13:45

Nie do końca jest tak jak mówisz. Lewar jedynie zwiększa ryzyko. Jednak ono nie znika. Zła inwestycja będzie złą z lewarem czy bez. I tu i tu trzeba myśleć. Żadna inwestycja nie zwalnia z tego. Jednak to nie jest aż takie ważne tutaj. Masz do wyboru URA i URA cfd.
Bardziej chodzi mi to jaka jest wasza opinia w kwestii moich założeń co do kierunku ruchu na instrumencie.

Założenia fundamentalne są jasne. Spółki jadą na oparach. Raporty są złe, Wiadomo cena instrumentu bazowego jest niska. Mało tego , aby poprawić sytuację uciekają się do gróźb w postaci ograniczymy, wstrzymamy wydobycie tym samy dostępność surowca. Całkiem niezła armata. W kolejnych raportach zobaczymy czy to działo zostało uruchomione.
Założenia techniczne widoczne wprost z wykresu.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 04 mar 2018, 14:06

No nie, bo jak podejmę zła decyzję to moge ją zostawić w cholerę nie muszę się jej pozbywać, zostawiam i zapominam w Twoim przypadku już tak nie zrobisz.
Podejmowanie złych decyzji u ludzi jest częste. Ja mam wiele złych decyzji i zostawiłem, niektóre teraz przynoszą mi zyska a dwa lata temu nie było różowo.
Z CFD nie zaszalejesz parę lat.
Ja utrzyma swoją pozycję długo Ty już nie.
No dobra ale odbiegliśmy od tematu.
URA CFD jest fajne ale na parę dni czy tydzień. No i nie wypłaca dywidendy.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 04 mar 2018, 14:15

Jakieś 10 max 20% średnioterminowo, no chyba że sytuacja rozwinie się inaczej. Nie patrzę w horyzoncie 2-4 lata. No może utrzymam bazę jako punkt wyjścia do kolejnych wejść. Średnio i krótko terminowo minimalne wejście to tysiąc optymalne 10-20 tyś sztuk.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 06 mar 2018, 21:19

Nowy wykres i stary
Załączniki
CCJa.png
CCJ stary
URAb.png
CCJ nowy

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 06 mar 2018, 21:38

Biorąc pod uwagę powyższe , odnoszę wrażenie że na URA będzie ruch w górę. Z tych wszystkich spółek tylko NXE odstaje.

ODPOWIEDZ