Akcje Gazpromu i Cameco Corporation

Surowce przemysłowe, towary rolnicze, metale szlachetne. Od złota i platyny, przez lit i kobalt, po pszenicę czy soję. Króluje jednak ropa naftowa.
sebo
Forumowy wyga

Re: Akcje Gazpromu i Cameco Corporation

Post autor: sebo » 23 lis 2017, 12:56

"Być może metoda kup i trzymaj jest dla ciebie najbardziej właściwa i adekwatna co nie oznacza lepsza."

Nie ma lepszej czy gorszej. Przeczytaj uważnie wyższe posty od osoby co chce dołki łapać, nie łap u innych słówka. Chyba nie za bardzo uważnie czytasz albo ja napisałem nie zrozumiale.

"Co wy z tymi dołkami tak. Kup i trzymaj, to inwestycja na długie lata a nie na parę dni" tyczy Uranu i o tym pisałem. Nie piszę o AT nic, jedno wiem, gdy pojawi się temat i osoby to masowo będzie 1000stron o AT i zasięg na parę dni. Nie przyda to się na przyszłość w czytaniu.

Jak chcesz konto usunąć to się nie pisze publicznie by wzbudzić litość (tak na marginesie).

Piszesz co uważasz za słuszne mi nic do tego. Chyba nie masz 15 lat by się tak szybko obrażać i strzelać od razu focha :)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 24 lis 2017, 18:18

Gregory pisze:Rajd to chyba trochę przesadzone cena ruszyła zaledwie na URA 3 baksy, na pozostałych 1 lub 2 więc trudno mówić tutaj o rajdzie. Z pewnością odbicie od minimów i być może początek zmiany trendu. Przy tym założeniu to kupować dzienne dołki i czekać jeśli zmiana trendu ma być faktem.

Ja taki rajd przeżyłem na REMX - kupiłem za jakieś 16$ potem doleciało pod 20$ RSI z 80 mówie sprzedaje czekam na korektę i kupie na dołku i tak czekałem aby złapac dołek, że już jest cena 29$ ... :D Tak się łapie dołki przy ogromnej zmianie trendu, a RSI = 60 to już mega okazja ... W sumie to się nie da tych dołków złapać przez najbliższych kilka miesięcy (o ile faktycznie tutaj mamy takowy rajd - bo kto to może wiedzieć).

Tomek pisze:Dajcie spokój, od tego jest forum dyskusyjne, żeby dyskutować :) Jakby się wszyscy ze wszystkimi zgadzali, to nie było by nikogo po drugiej stronie transakcji.

Ano dokładnie. Tu dyskutujemy to znaczy - wyrażamy odmienne opinię. Nikt nie ma żadnego monopolu na prawdę, jak to w ekonomii - trochę wróżymy z fusów :) Także Gregory nie spinaj się :P

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 27 lis 2017, 21:52

ccj.png

Dzisiaj mamy niezły spadek na producentach uranu, wolumen nie jest duży więc można to raczej traktować jako okazję do zakupu. Powód to spadek cen ropy i korelacja między uranem a ropą, a że ten sektor ostatnio mocno urósł to teraz adekwatne odreagowanie?

Już po sesji + 2.2% łapacze spadających noży jak zawsze górą :>
Ostatnio zmieniony 27 lis 2017, 22:28 przez Ryszard Wielkouch, łącznie zmieniany 1 raz.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 27 lis 2017, 22:15

Z tego co dzisiaj widziałem parę godzin temu to wyglądało na zagranie spekulantów obroty też się zwiększyły.
Ropa raczej będzie spadać.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 28 lis 2017, 14:35

Powód spadku 7% był taki, że jeden z pośredników w sprzedaży i wzbogacaniu uranu (ConverDyn) postanowił wyprzedać 50ton uranu PKC (po każdej cenie) i przez to ceny kontraktów poleciały o kilka % w dół, a przełożenie jest mniej więcej takie :

Wzrost ceny kontraktu o 1% = wzrost spółek uranowych o ok 3%

Skoro kontrakty spadły o 2% to o ile spadły ceny spółek uranowych?

Spadek wygląda na jednorazową akcję.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 28 lis 2017, 21:16

Poza tym japonia wraca do gry :

https://www.japantimes.co.jp/news/2017/ ... hymIFWWaUk

Już 5 reaktorów odpalili, 4ry odpalają w 1Q2018

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 04 gru 2017, 15:46

+17% dzisiaj na Cameco to chyba lekka przesada ...

neverar00

Post autor: neverar00 » 04 gru 2017, 15:47

Kazachstan tnie dostawy uranu o 20%. Szał na URA.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 04 gru 2017, 16:29

Tych ostatnich parę dni świetnie pokazuje, że w takich silnych fundamentalnie spółkach warto być na rynku cały czas, zamiast czekać z boku na jakiś jeden idealny moment wejścia, bo zwyczajnie można przegapić wtedy takie rajdy.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 04 gru 2017, 17:55

Jeszcze tak dalej a będzie rajd do góry i w dół jak na HCLP tylko o większym %.

Rysiek

Post autor: Rysiek » 04 gru 2017, 22:10

Panowie, czy po takim olbrzymim rajdzie, kiedy na zamknięciu cena zwyżkuje ponad 13 %, sprzedajecie swoje akcje w celu realizacji zysku? Czy sądzicie, że w następnych dniach cena spadnie o kilka procent i wtedy odkupicie swoje długie pozycję reinwestując także zyski? Akcje CCJ trzymamy długoterminowo, dlatego moje pytanie jest, czy tez w trakcie inwestycji aktywnie ją zarządzacie?

wies
Stały bywalec

Post autor: wies » 04 gru 2017, 22:22

Jeśli o mnie chodzi ,-mam kupiony ETF URA jako inwestycja długoterminowa kupiony za gotówkę,ale też spekuluje poprzez CFD /lewar 10%/,kupuje w dołkach i sprzedaje na górkach,nie trzymam więcej niż kilka dni w zależności od wzrostów.Dziś sprzedałem z łącznym zyskiem 20%,od sumy 50tys.$.Po korekcie kupię URA poprzez CFD.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 04 gru 2017, 22:35

Rysiek pisze:Panowie, czy po takim olbrzymim rajdzie, kiedy na zamknięciu cena zwyżkuje ponad 13 %, sprzedajecie swoje akcje w celu realizacji zysku?
Ile teraz wzrosło, to nie zysk. Różne osoby wchodziły w różnych okres w różnych cenach, jedni mają jakiś zysk a inni straty.
Jak masz -50% to wzrost daje -37% więc można mieć straty, szczególnie że kur Uranu od dość dawna leci w dół.
Zysk jest wteńczas kiedy sprzedasz i kasa wpłynie na konto i wiesz, że zarobiłeś.
To inwestycja jak już było wiele razy pisane na dłuższy horyzont czasu.
Trzymanie długoterminowe to nie gorączkowanie się co chwile, nawet jak jutro wzrośnie o 20% to co z tego.
Jak ktoś krótko gra to właśnie gra na CFD a nie na swoim pakiecie akcji, nie ma potrzeby tego ruszać, jak to w życiu bywa, ruszysz i możesz wyjść jeszcze gorzej na tym.
Jak wrośnie o 100% to się może, może się będę zastanawiał co zrobić.
:)

Rysiek

Post autor: Rysiek » 04 gru 2017, 23:07

Masz racje Sebo, zysk zyskowi nie rowny.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 05 gru 2017, 01:58

Rysiek pisze:Panowie, czy po takim olbrzymim rajdzie, kiedy na zamknięciu cena zwyżkuje ponad 13 %, sprzedajecie swoje akcje w celu realizacji zysku? Czy sądzicie, że w następnych dniach cena spadnie o kilka procent i wtedy odkupicie swoje długie pozycję reinwestując także zyski? Akcje CCJ trzymamy długoterminowo, dlatego moje pytanie jest, czy tez w trakcie inwestycji aktywnie ją zarządzacie?

Jeżeli rynek jest tak rozgrzany, że tłucze nawet na ETFach po +13% jednego dnia - to pokazuje jak skrajnie NIEDOWARTOŚCIOWANY jest to rynek i jak gwałtownie reaguje na najmniejszą wiadomość. Co do realizacji zysku to :

a) Czy grasz spekulacyjnie i/lub jesteś daytraderem
b) Czy raczej inwestujesz i nie jesteś daytraderem

Odpowiedź na Twoje pytanie o sprzedaży na dołkach zależy od opcji którą wybierzesz. Wiele ludzi robi błąd taki, że nie umie oderwać się od konta maklerskiego i najchętniej dziennie by 17 operacji robiło i nazywają siebie inwestorami. To raczej daytraderzy bez żadnego przygotowania :)

Tu potencjał to się tak na 300-400% wzrostu, a Ty po pierwszym strzale i wzroście o 13% chcesz sprzedawać i dołki łapać? A czytałeś moją wypowiedź jak chciałem złapać dołek na jednym ETFie? I tak czekałem na ten dołek, że straciłem szybko +50% wzrostu. Doły trzeba było łapać jak Cameco leciało -11% i wszyscy krzyczeli, że z 8$ spadnie na 4$ i czekali na niższe ceny, ale fakt nie można tego też do końca na 100% było przewidzieć, że te 7,7$ to był dół. Kto wie, może niedługo będzie nawet i 6$ :) Natomiast zbliża się bardzo mocny techniczny sygnał na CCJ i URA gdzie pewnie algorytmiczne automaty dołączą się do kupna czyli złoty krzyż (MA50 przecina górą MA200)

Zasada jest banalna - gdy wszyscy krzyczą "O rany ale dno - spadnie jeszcze 50%" - to czas wchodzić. Gdy wszyscy krzyczą "Jesteś frajerem, że nie wchodzisz, wszyscy muszą mieć te akcje, to dopiero początek wzrostów prawdziwych" - to zazwyczaj jesteśmy już na końcu wzrostów i zaczynamy rajd w dół - wtedy możesz sprzedać albo zacząć grać na krótko :)

Sztuką jest trzeźwa ocena sytuacji, nastrojów, fundamentów i iść przeciwko grupie. Lepiej być 2tyg za wcześniej niż 1s za późno.

Techniczne na CCJ :
opory do góry :
11,00$
12,00$
13,30$

Jak pokonamy 13,30$ to potem lecimy na 17$ dość szybko na CCJ

Technicznie na URA :
opory do góry :
16,20$
17,50$
19,20$

Jak pokonamy 19,20$ to szybko na 24,20$

Dobre jest to, że Ci producenci się zmówili chyba i nikt nie chce za darmo oddawać najcenniejszych złóż - tak się zazwyczaj wykańcza szybko podaż co było dość jasne do przewidzenia w tym przypadku.

ODPOWIEDZ