Akcje Gazpromu i Cameco Corporation
Re: Akcje Gazpromu i Cameco Corporation
Gigantyczny spadek i gigantyczne obroty, ja dokupiłem dzisiaj.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Dobra decyzja Sebo zgodnie z regułą kupuj kiedy leje się krew.
Chociaż generalnie wolę kupować etfy na całą branżę lub kraj. O ile jedna spółka może zbankrutować to cała branża już nie.
Chociaż generalnie wolę kupować etfy na całą branżę lub kraj. O ile jedna spółka może zbankrutować to cała branża już nie.
Jak ta spółka zbankrutuje to co pozostanie ?
Też cieszy bo wypłaca dywidendę.
ETF jest tylko jeden, którego też mam.
To co straciła jednego dnia w ciągu paru dni odrobi.
Też cieszy bo wypłaca dywidendę.
ETF jest tylko jeden, którego też mam.
To co straciła jednego dnia w ciągu paru dni odrobi.
Lubie takie rekomendacje. Ceny uranu po dnie, Japonia odpala reaktory, kolejne się budują, green energy daleko w tyle, a jakoś energię pod samochody elektryczne trzeba zapewnić, bo przecież nie jeżdżą one na wode. Prąd z czegoś trzeba zrobić
Dobry wieczór.
Czy ktoś ma koncepcję techniczną.
Wykres M i D
Czy ktoś ma koncepcję techniczną.
Wykres M i D
- Załączniki
-
-
Techniczna koncepcja jest taka, że między 11.5 a 12.5 jest mega opór + wygląda to tak jakby okolice 12.5 były wielokrotnym dnem przed odbiciem. RSI = 23, nic tylko pakować się teraz w URA.
Dziękuję za spojrzenie z boku. Trochę szukałem potwierdzenia swojej koncepcji. Byłem już 3 razy w tym instrumencie. Co prawda moje założenie zakłada jeszcze podjęcie próby zerwania stopów. Stąd niebieska linia, poziom 2015/2016. Chociaż dzisiaj wyrysowali ładną gwiazdę poranną.
Tak jak przypuszczałem zerwali stopy, kolejne są na 11,75. Na CCO pewnie będzie podobnie. CCJ być może wyrysują podwójny dołek.
To taka wielka moda jest na Uranie, że siedzą tam spekulanci ?
Masz obraz jak dużo jest tam pozycji. Bo jakoś za mną to nie przemawia.
Jeśli są to przy 11,50$ zostaną wypłoszeni, cała zwierzyna poleci.
Jednak tutaj osoby inwestują na parę lat a nie spekulują więc dolar w tą czy w tamtą phii
Masz obraz jak dużo jest tam pozycji. Bo jakoś za mną to nie przemawia.
Jeśli są to przy 11,50$ zostaną wypłoszeni, cała zwierzyna poleci.
Jednak tutaj osoby inwestują na parę lat a nie spekulują więc dolar w tą czy w tamtą phii
Cieszę się że dla Ciebie przewidywania gdzie pójdzie cena i jak się zachowa nie jest spekulacją a pewnikiem podpartym doświadczeniem. Dla mnie przewidywanie gdzie może znaleźć się cena niezależnie krótko , długo lub bardzo bardzo długo jest spekulacją. Rozumiem spekulanci spekulują a gracze inwestorzy po prostu wiedzą. Pytanie tylko czym jest spekulacja?
Po pierwsze to energia z uranu jest najczystsza. Samo H2O leci do atmosfery a 1g uranu = 1 tonie węgla jeżeli chodzi o wydajność energetyczną.
Nie dajcie sobie wmówić o jakichś bzdurnych panelach solarnych. Takie coś to można na dach do podgrzania wody sobie założyć a nie do zasilania potężnych sieci energetycznych. Nie mam pojęcia ile km2 trzebaby tych solarów położyć, żeby zastąpiła 1 elektrownie jądrową.
Po drugie widać poniżej, że kwestia spadków cen to efekt "niby" wyłączania reaktorów w Japonii po Fukushimie. Japonia dużo politycznie gadała, że rezygnują z uranu, ale nie mogą tego zrobić i uruchamiają wyłączone reaktory, a więc zużycie uranu odbijać zaczyna po dole z Fukushimy.
Po trzecie. Rynek aut elektrycznych. Wszyscy trąbią o 2030roku i ile to aut EV się sprzeda (w/g mnie to bzdura). Ale zasłyszałem coś takiego :
40 nowych elektrownii jądrowych w Chinach i 19 się buduje. 40 nowych aby podołać rynkowi samochodów elektrycznych (w samych Chinach!)
Tak obserwuje to URA (bo sam mam akcje Cameco po cenie praktycznie równo 10$ i jestem trochę na nich "underwater"), ale mam też URA na którym też jestem "underwater" ale jak niżej niż 12.5$ nie spadnie to kupię znowu tego ETFu w szczególności, że RSI=23 i wygląda to na odbicie niedługo pod 14$ na luzaku...
Jak to zwykle bywa - jak nikt tego nie chce to "smart money" się pakują. Uważam, że uran to strzał na następne 5-10 lat, oczywiście nie w kolano ;)
Nie dajcie sobie wmówić o jakichś bzdurnych panelach solarnych. Takie coś to można na dach do podgrzania wody sobie założyć a nie do zasilania potężnych sieci energetycznych. Nie mam pojęcia ile km2 trzebaby tych solarów położyć, żeby zastąpiła 1 elektrownie jądrową.
Po drugie widać poniżej, że kwestia spadków cen to efekt "niby" wyłączania reaktorów w Japonii po Fukushimie. Japonia dużo politycznie gadała, że rezygnują z uranu, ale nie mogą tego zrobić i uruchamiają wyłączone reaktory, a więc zużycie uranu odbijać zaczyna po dole z Fukushimy.
Po trzecie. Rynek aut elektrycznych. Wszyscy trąbią o 2030roku i ile to aut EV się sprzeda (w/g mnie to bzdura). Ale zasłyszałem coś takiego :
China has 38 operating nuclear reactors, 19 under construction & 40 more in planning stage as EV's need CleanEnergy charging grid.
40 nowych elektrownii jądrowych w Chinach i 19 się buduje. 40 nowych aby podołać rynkowi samochodów elektrycznych (w samych Chinach!)
Tak obserwuje to URA (bo sam mam akcje Cameco po cenie praktycznie równo 10$ i jestem trochę na nich "underwater"), ale mam też URA na którym też jestem "underwater" ale jak niżej niż 12.5$ nie spadnie to kupię znowu tego ETFu w szczególności, że RSI=23 i wygląda to na odbicie niedługo pod 14$ na luzaku...
Jak to zwykle bywa - jak nikt tego nie chce to "smart money" się pakują. Uważam, że uran to strzał na następne 5-10 lat, oczywiście nie w kolano ;)
Nie wiem gdzie pójdzie bo tego nikt nie wie, ja kupiłem na dłuższy czas i różnice paru $ mnie nie kręcą.
Widzę, że słowo spekulacja gryzie, mnie to rybka kto co robi i jak nazywa.
Ja piszę o czymś innym Ty odpisujesz czym innym.
Gdybanie gdzie będzie cena komu zerwie stop lossy itd mnie nie jara, jak na razie nie widzę paniki ani nie wyobrażam sobie wielkiej gry na Uranie.
Gra, hazard, spekulacja, inwestycja jeden pies i tak cel jest jeden.
Tak jeszcze o Uranie to może, nie wiecie ale używa się też do broni i jest bardzo niebezpieczna, używają z tego co wiem, głównie wojska USA. Przez parę lat poszło tego dużo. Oczywiście skażenie jest olbrzymie po takim ładunku.
Uważam, że URA itd będzie jeszcze dryfowało jak dryfuje, to jednak inwestycja na parę ładnych lat. Na razie słabe zainteresowanie.
Kwestia też ile tego uranu tak naprawdę jest, bo chyba dużego popytu nie ma a w magazynie trochę jest jeszcze.
Dlatego tu trzeba być cierpliwym.
Widzę, że słowo spekulacja gryzie, mnie to rybka kto co robi i jak nazywa.
Ja piszę o czymś innym Ty odpisujesz czym innym.
Gdybanie gdzie będzie cena komu zerwie stop lossy itd mnie nie jara, jak na razie nie widzę paniki ani nie wyobrażam sobie wielkiej gry na Uranie.
Gra, hazard, spekulacja, inwestycja jeden pies i tak cel jest jeden.
Tak jeszcze o Uranie to może, nie wiecie ale używa się też do broni i jest bardzo niebezpieczna, używają z tego co wiem, głównie wojska USA. Przez parę lat poszło tego dużo. Oczywiście skażenie jest olbrzymie po takim ładunku.
Uważam, że URA itd będzie jeszcze dryfowało jak dryfuje, to jednak inwestycja na parę ładnych lat. Na razie słabe zainteresowanie.
Kwestia też ile tego uranu tak naprawdę jest, bo chyba dużego popytu nie ma a w magazynie trochę jest jeszcze.
Ja tylko dodam, że produkcja energii z elektrowni atomowych wyniosła w 2016 roku 9GW, a do 2026 r wg prognoz świat będzie produkował z uranu... 33GW energii rocznie. Głównie oczywiście Chiny, Indie i Rosja.
Tomek pisze:Ja tylko dodam, że produkcja energii z elektrowni atomowych wyniosła w 2016 roku 9GW, a do 2026 r wg prognoz świat będzie produkował z uranu... 33GW energii rocznie. Głównie oczywiście Chiny, Indie i Rosja.
To chyba to samo czytaliśmy...
A 2017 rok był pierwszym rokiem od ostatnich 25 lat, gdzie uruchomiono najwięcej nowych elektrownii nuklearnych w ujęciu YoY (Year over Year, lub jak kto woli Rok do Roku)
sebo pisze:Uważam, że URA itd będzie jeszcze dryfowało jak dryfuje, to jednak inwestycja na parę ładnych lat. Na razie słabe zainteresowanie.
Dryfować to sobie może, ale jak zaskoczy to będziesz mieć rajd pokroju REMX który podrożał w 5 miesięcy o 60%. Dużo zależy od tego jak szybko glut (z angielskiego nadpodaż) na rynku się skończy, a w/g mnie skończy się szybciej niż nam się wydaje. 27/10 wyniki Cameco zobaczymy czy coś drgnęło. Jak drgnie to może niezły rajd się zapowiadać, bo raczej nie ma już z czego spadać.
No a jeśli dużo uranu jest w magazynach wojskowych i nie ma co z tym zrobić to może się na rynku pojawić.
Tutaj trzeba być cierpliwym.
Tutaj trzeba być cierpliwym.