Akcje Gazpromu i Cameco Corporation
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Re: Akcje Gazpromu i Cameco Corporation
Nawet nie chodzi o to, że sam uran traci, ale cała branża energetyczna. Korelacja CCJ z ropą jest na poziomie 0.61.
Jeśli ropa traci tak jak to miało dzisiaj to nie ma siły, żeby uran mógł zyskać. Zresztą to zapewne nie koniec spadków na ropie i uranie.
wies bardziej opłaciłoby Ci się postawienie na spadek spółek wydobywających piasek. Tutaj spadki są jeszcze większe ;) Zresztą w ostatnich tygodniach praktycznie wszystko spada.
Jeśli ropa traci tak jak to miało dzisiaj to nie ma siły, żeby uran mógł zyskać. Zresztą to zapewne nie koniec spadków na ropie i uranie.
wies bardziej opłaciłoby Ci się postawienie na spadek spółek wydobywających piasek. Tutaj spadki są jeszcze większe ;) Zresztą w ostatnich tygodniach praktycznie wszystko spada.
To nie ma nic wspólnego z ropą .
Cameco (NYSE:CCJ) squandered opening gains following its Q4 earnings report, finishing -4.6% after the company warned of further uncertainty this year in the nuclear market.
In today's earnings conference call, CEO Tim Gitzel said he was "cautiously optimistic" about the industry and that CCJ had "seen reduction in global demand expectations, driven by early reactor retirements, delays in reactor construction programs, slower-than-expected restart process in Japan, and by changes to government administrations."
While Q4 earnings beat consensus estimates, revenue fell 8.8% Y/Y to C$809M, hurt by lower realized prices for uranium under its Nukem unit, which handles CCJ’s marketing operations globally.
Cameco (NYSE:CCJ) squandered opening gains following its Q4 earnings report, finishing -4.6% after the company warned of further uncertainty this year in the nuclear market.
In today's earnings conference call, CEO Tim Gitzel said he was "cautiously optimistic" about the industry and that CCJ had "seen reduction in global demand expectations, driven by early reactor retirements, delays in reactor construction programs, slower-than-expected restart process in Japan, and by changes to government administrations."
While Q4 earnings beat consensus estimates, revenue fell 8.8% Y/Y to C$809M, hurt by lower realized prices for uranium under its Nukem unit, which handles CCJ’s marketing operations globally.
Tanie aktywa są dla cierpliwy i na dłuższe lata.
trend jest cały czas spadkowy.
trend jest cały czas spadkowy.
Akurat jak się wrzucasz zdjęcie to powinien być komentarz.
AT to to tak do góry, w dól w bok.
*Sebo łyknij trochę podstaw analizy technicznej i będzie komentarz zbędny... Uczymy się wszyscysebo pisze:Akurat jak się wrzucasz zdjęcie to powinien być komentarz.
*Gregory, wyglada dobrze na podwójnym dnie, ale popatrz co zrobili wcześniej na podobnym zejściu, kiedy wydawało się, że też już gotowy do wzrostu. Bardzo to podobnie wygląda....
- Załączniki
-
A czytałeś jeden temat jakie są informacje, że jak się coś wrzuca to powinno się opisać?
Jak pisałem AT to rzucanie monetą często i nie wiadomo co autor miał na myśli.
Ponastepne URA się beznadziejnie zachowuje.
Dużo osób jakoś dziwnie namawia do URA ale wszyscy jakoś uciekają.
Jak pisałem AT to rzucanie monetą często i nie wiadomo co autor miał na myśli.
Ponastepne URA się beznadziejnie zachowuje.
Dużo osób jakoś dziwnie namawia do URA ale wszyscy jakoś uciekają.
No dobra, niech będzie. Chociaż najistotniejsze elementy chyba zaznaczyłem.
Prognoza. Znajdujemy się w obszarze niskiego ciśnienia, które obecnej zimy wypada na kilkuletnich minimach. Na dziennym wykresie widzimy południowy wiatr który obejmuje w całości ostatnią strefę niskiego ciśnienia. Ostatnią taką zbieżność pogodową mieliśmy na początku lutego. Być może jest to ostatni moment na zorganizowanie wyprzedaży kurtek zimowych abyśmy nie zostali z nimi na następny sezon. Warto pomyśleć o promocyjnej sprzedaży kostiumów kąpielowych w związku z ciepłym południowym prądem z nad Afryki Subsaharyjskiej który powinien dotrzeć do dość odległych północnych rejonów. W końcowej fazie możliwa zmienność pogodowa tak więc dobrze mieć w posiadaniu dobry parasol bowiem możliwe są deszcze dolarowe po zakończeniu promocyjnej sprzedaży strojów plażowych. Wszystkim życzymy udanych wakacji.
Prognoza. Znajdujemy się w obszarze niskiego ciśnienia, które obecnej zimy wypada na kilkuletnich minimach. Na dziennym wykresie widzimy południowy wiatr który obejmuje w całości ostatnią strefę niskiego ciśnienia. Ostatnią taką zbieżność pogodową mieliśmy na początku lutego. Być może jest to ostatni moment na zorganizowanie wyprzedaży kurtek zimowych abyśmy nie zostali z nimi na następny sezon. Warto pomyśleć o promocyjnej sprzedaży kostiumów kąpielowych w związku z ciepłym południowym prądem z nad Afryki Subsaharyjskiej który powinien dotrzeć do dość odległych północnych rejonów. W końcowej fazie możliwa zmienność pogodowa tak więc dobrze mieć w posiadaniu dobry parasol bowiem możliwe są deszcze dolarowe po zakończeniu promocyjnej sprzedaży strojów plażowych. Wszystkim życzymy udanych wakacji.
Być może dokonuję nadinterpretacji, cóż to tylko spekulacja.
- Załączniki
-
Kirios Eranet. Nie spodziewam się tutaj jakiejś spektakularnej akcji w stylu rajd. / Za rajd uważam nieprzerwany ruch conajmniej 100%, cała reszta to lepsze lub gorsze jednak korekty/ Muszę spojrzeć na wykres procentowo. Przy w miarę dobrym układzie jakieś 15% przy bardzo dobrym 25%. Już mamy jakieś 5%(URA) w dwa dni. Co jest niezłym wyczynem jak na rynek niedźwiedzia na tym instrumencie. W tej sytuacji 15% uważałbym za dobry wyczyn. Kiedy patrzę na wykres to wygląda na to że rejon 12 to jest dojście do ściany. Nie wspominam tutaj o innych aspektach regulujących cenę bowiem zostały one opisane wcześniej. Nie ma się co powtarzać. W każdym razie Uran nie wykazuje chęci do spadku do poprzednich minimów co prognostycznie jest na plus. I też zaliczył zbliżoną formację.
Ja nikogo do niczego nie namawiam. Stąd też załączyłem wersję minimalistyczną. Każdy rozsądny gracz podejmuje decyzję samodzielnie a nie w oparciu że ktoś lub coś do niej go namawia.
Ja nikogo do niczego nie namawiam. Stąd też załączyłem wersję minimalistyczną. Każdy rozsądny gracz podejmuje decyzję samodzielnie a nie w oparciu że ktoś lub coś do niej go namawia.
Ostatnio zmieniony 03 mar 2018, 19:56 przez Gregory, łącznie zmieniany 3 razy.
No to muszą się pojawić chętni do kupna, znajdą się?
Ja mam chęć od jakiegoś czasu ale w moim planie jest dopiero pod koniec roku.
Mnie się wydaje, że ten uran to jednak walnie w dół. AT pokazuje do góry.
Tak więc gdzieś po środku będę musiał się załapać.
Ja mam chęć od jakiegoś czasu ale w moim planie jest dopiero pod koniec roku.
Mnie się wydaje, że ten uran to jednak walnie w dół. AT pokazuje do góry.
Tak więc gdzieś po środku będę musiał się załapać.
Ja jestem chętny do kupna:))) Nawet już kupiłem, pierwszy zakup nazywam bazą wejściową. I na tej bazie buduję piramidkę. Dlaczego wersję typu piramidka bo nie spodziewam się rajdu. No chyba że chinole powiedzą to co widzieliście z satelity to nie wyrzutnie rakietowe. To nowe reaktory. A to przepraszam, wtedy klocki w zęby i tempo 10 wraz z wiejącym do południa Notosem.
Mówimy o wejściu dłuższym czy na parę dni?
To nie scenariusz do filmu. Nie wiem tak naprawdę. I chyba nikt tego nie wie. W każdym razie rejon 12 traktuję jak miejsce do założenia bazy. Teraz zakładam ruch w średnim terminie. Co jednak się okaże? Tak czy siak. Jeśli ktoś widzi RGR z linią szyi na 12 to raczej jest w błędzie. Realizacja tak silnej formacji musiałaby się skończyć na minus. Poza tym RGR nie pojawiają się na dnie trendu. Jeśli pójdą dalej niż zakładam to też będzie dobrze. jeśli ruch się wyczerpie na 15 lub 25% to zamknę pozycję i zastanowię się co dalej.
Mnie akurat interesuje tylko wielokrotność tej ceny co jest i tej po której kupiłem i kupię.
Więc scenariusz filmu u mnie jest.
Cezary surowce i tak pójdą do góry, kwestia kiedy i od jakich cen.
2018/2019 ? To są prawdopodobne daty, z tym, że 2018 gdzieś przy końcu.
Więc scenariusz filmu u mnie jest.
Cezary surowce i tak pójdą do góry, kwestia kiedy i od jakich cen.
2018/2019 ? To są prawdopodobne daty, z tym, że 2018 gdzieś przy końcu.