Akcje Gazpromu i Cameco Corporation

Surowce przemysłowe, towary rolnicze, metale szlachetne. Od złota i platyny, przez lit i kobalt, po pszenicę czy soję. Króluje jednak ropa naftowa.
Adrian
Stały bywalec

Re: Akcje Gazpromu i Cameco Corporation

Post autor: Adrian » 09 lis 2017, 00:33

Cameco ogranicza wydobycie i dywidendę.
https://www.cameco.com/media/news/camec ... s-dividend
Krótkoterminowo to chyba nic dobrego..?
A tak przy okazji to przyglądał się ktos moze niklowi? Bo wyglada jakby trend sie odwracał. Wydobycie niklu nie jest chyba duze a z tego co czytałem to będzie używany do produkcji baterii w celu zmniejszenia wykorzystania w nich kobaltu. Gdzieś jeszcze wyczytalem ze produktem "ubocznym" przy wydobyciu niklu jest wlasnie kobalt.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 09 lis 2017, 00:53

Nic dobrego, ale w końcu trzeba wyczyścić tą nadpodaż na rynku. A te 2 kopalnie, gdzie Cameco wstrzymało produkcje to najlepszy jakościowo uran - to nawet chyba na ostatniej konferencji i wynikach za 3Q mówili to, że nie zamierzają oddawać najcenniejszych złóż za darmo choćby nie wiem co. No i właśnie to się zmaterializowało. Póki co after-market jest -7.21% - tu trzeba mieć mocne nerwy ;) Aż jestem ciekaw czy znowu ktoś zacznie tak agresywnie skupować jak ostatnio.

Nikiel cos mi się o uszy obił, wzrósł, ale jeszcze nie aż tak mocno jak kobalt. Kobalt już za drogi się zrobił ... Teraz czas na nikiel

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 09 lis 2017, 15:33

-7% po wiadomości a dziś już znowu na zero ... Tak się w wała robi ulicę. URA +5%

Ktoś bardzo usilnie skupuje na maksa Cameco i wykorzystuje każdą wiadomość trochę do wywołania paniki i gwałtownego skupowania wszystkich akcji. Przyznam się, że jak skupowałem wtedy CCJ na dropie -11% tak samo skupowałem URA po 12.25$ ... Jakoś strasznie chyba wierzę w ten sektor.

Swoją drogą NXE (NexGen - drugi największy udziałowiec ETFu URA) dziś +15% :) (15 min później już +25%)

Ale dziś zaskoczyły spółki uranowe. Jakieś info wyszło, że 100 reaktorów nowych wchodzi do użycia i Japonia odpaliła dziś zaległe reaktory czy co? Kontrakty na uran dziś aż +4.25% (sic!) Wygląda na to, że wczorajszy news o zamnkięciu przez Cameco 2 najcenniejszych złóż do odwołania (niby do stycznia 2018) wywołał taki szał.

Pociąg się coś zaczyna rozpędzać. Byłem -25% na tym uranie a dziś jestem już na -1% po ostatnim dropie gdy skupowałem. Co tu się k..a dzieje dzisiaj.
Ostatnio zmieniony 09 lis 2017, 16:02 przez Greg, łącznie zmieniany 1 raz.

marttin

Post autor: marttin » 09 lis 2017, 16:00

Na CCJ jest naprawdę huśtawka z after -7% z hakiem na +5 po 30 minutach handlu. Ciekawe co się za tym kryje. Wiadomo surowiec szoruje po dnie, ale widocznie ktoś usilnie ściąga kurs w dół i później skupuje

neverar00

Post autor: neverar00 » 09 lis 2017, 16:02

A URA +10%. Jak na ETF to jest kosmos taka różnica.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 09 lis 2017, 16:04

marttin pisze:Na CCJ jest naprawdę huśtawka z after -7% z hakiem na +5 po 30 minutach handlu. Ciekawe co się za tym kryje. Wiadomo surowiec szoruje po dnie, ale widocznie ktoś usilnie ściąga kurs w dół i później skupuje

Zerknij na NXE (2gi największy składnik URA). Właśnie nic się nie kryje oprócz tego, że przez decyzję Cameco ściągną sporą nadpodaż z rynku. Nic innego nie widać.

Obrazek

A Cameco z -7% już +7% czyli 14% zrobił z post-market do tuż po otwarciu i z 7.68 już 9.60 co daje 25% wzrostu w kilka dni jak ktoś łapał dołek. Hahahaha Ci co sprzedali mogą sobie palnąć tylko w łeb. To w/g mnie odwrotna sytuacja do tych co teraz FANGi kupują, a CME otworzyło kontrakty terminowe na FANGi.
Ostatnio zmieniony 09 lis 2017, 16:22 przez Greg, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 09 lis 2017, 16:19

A mnie to specjalnie nie dziwi, bo zamknięcie dwóch kopalni, to strata i mniejsze przychody dla Cameco, ale to także mniejsza podaż uranu na rynku, więc na tym zamknięciu skorzystają wszyscy inni atomowi gracze (i Cameco w długim terminie). Nie było żadnego innego newsa, więc to musi być to.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 09 lis 2017, 16:23

Dziwić nie dziwi...

Dziwi mnie tylko poziom wzrostów - to jasno pokazuje jak ten sektor był niedowartościowany i ile ma jeszcze do odrobienia, a ja nie spodziewałem się, że aż tak jest niedowartościowany.

Poza tym Cameco dla jasności nie zamyka kopalń a je zawiesza. Jasno mówili, że nie zamierzają dawać na rynek najlepszego uranu za taką cenę, więc wolą ją zawiesić i zmniejszyć przychody, ale nie będą gonić za sprzedażą za każdą cenę i oto reakcja.

Tu jest taki niedźwiedź w tym uranie, że już każda wiadomość - nawet zła (w przenośni oczywiście) - zacznie windować kurs.

PS : Kontrakty na uran już +6%

marttin

Post autor: marttin » 09 lis 2017, 16:38

Dokładnie mówili o zawieszaniu oraz o ścięciu dywidendy i pewnie to na dzień dobry wystraszyło tych ludzi o mniejszych nerwach. Na NXE polowałem ale nie upolowałem:D . Myślę, że trzeba sprawdzić czy zakupów nie czynią również insaiderzy bo może wreszcie byki tu zagoszczą :D

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 09 lis 2017, 17:32

Mało może jest też osób sprzedających, jednak powystrzelali tych co mieli jakieś tam pakiety i mieli już dość.
Zobaczy jakie będą obroty.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 09 lis 2017, 23:46

Dzisiejszy DZIEŃ dla uranowych spółek był jak "strzał 6stki" w lotto dla niektórych :

Obrazek

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 10 lis 2017, 09:33

Dzień dobry. Można prosić o źródło tej tabeli. Bardzo ciekawa a zbliża się weekend. Ja obstawiłem tylko 4 spółki. Wielu warto się przyjrzeć od strony technicznej teraz.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 10 lis 2017, 11:46

Nie podam Ci źródła, bo sam ją zerżnałem od innej osoby :)

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 10 lis 2017, 16:17

Tylko spójrzcie z drugiej strony, ktoś kto zainwestował jakiś czas temu ile jest w plecy?

MariuszW

Post autor: MariuszW » 10 lis 2017, 21:53

sebo, jasne, że jak ktoś kupował na boomie w grudniu 2016 to będzie w plecy. Ale jeśli ktoś kierował się podpowiedzią Tomka i Grega to zapewne już jest na plusie. Choć z drugiej strony czy ktoś inwestował rok temu czy ostatnio to z myślą o okresie kilkuletnim.

ODPOWIEDZ