Akcje Gazpromu i Cameco Corporation

Surowce przemysłowe, towary rolnicze, metale szlachetne. Od złota i platyny, przez lit i kobalt, po pszenicę czy soję. Króluje jednak ropa naftowa.
Adrian
Stały bywalec

Re: Akcje Gazpromu i Cameco Corporation

Post autor: Adrian » 26 paź 2017, 22:53

Witam wszystkich, cieszę się że natrafiłem na te stronę i forum choć juz nie pamiętam w jaki sposob (zabłądziłem w internetach?) Mnóstwo tu rzeczowych opinii na temat inwestowania.
Chcialbym zasubskrybować jakis magazyn do poczytania który moglby mi pomoc przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych.
Greg, Tomek czy moglibyście podpowiedziec skad taka wiedze (m. in. na temat uranu) czerpać?

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 26 paź 2017, 23:34

Adrian pisze:Greg, Tomek czy moglibyście podpowiedziec skad taka wiedze (m. in. na temat uranu) czerpać?

Z różnych newsów, tylko musisz je dobrze odnajdywać i poświęcać kilka godzin na to dziennie, bo to robota na cały etat ;)

Adrian
Stały bywalec

Post autor: Adrian » 26 paź 2017, 23:40

Dzięki za odpowiedź Greg. Moje pytanie było o konkretne źródła newsów a więc pozostaje wciąż aktualne :)

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 26 paź 2017, 23:48

Jeśli chodzi o mnie to aplikacja na komórke seeking alpha po dodaniu spółek do swojego portfolio dostaje najnowsze informacje.
Również tweeter i subskrypcja ciekawych żródeł w tym Grega, zerohedge.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 27 paź 2017, 01:29

Cześć, moim zdaniem nr. 1 to jest Financial Times. Nie ma innej opcji, żeby tego nie czytać. Seekingalpha.com też jest super, ale tam są tematy związane z konkretnymi spółkami, a nie branżami czy trendami. Fajne analizy są na marketrealist.com i fool.com. Zerknij tutaj po więcej źródeł: https://www.tradingforaliving.pl/skad-b ... nwestycje/

Jednakże, jakbym miał podać tylko jedno źródło, to powiedziałbym, że jest to FT.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 27 paź 2017, 09:22

Greg pisze:
Adrian pisze:Greg, Tomek czy moglibyście podpowiedziec skad taka wiedze (m. in. na temat uranu) czerpać?

Z różnych newsów, tylko musisz je dobrze odnajdywać i poświęcać kilka godzin na to dziennie, bo to robota na cały etat ;)

Kiedyś dostałem takie pytanie. Ile czasu poświęcasz/możesz poświęcić ? Jakoś nigdy nie mogłem policzyć ile czasu potrzebuję na to, teraz jestem bliski temu ale dalej nie wiem, cztery godziny rano i cztery godziny wieczorem (dziennie) wychodzi mi cały etat :)
Wychodzi około 40 godzin tygodniowo. Pewnie 99% osób nie ma tyle czasu.
Greg poświęcasz cały etat?

Preferuję 2 godziny rano i 2 wieczorem.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 27 paź 2017, 14:14

sebo pisze:Wychodzi około 40 godzin tygodniowo. Pewnie 99% osób nie ma tyle czasu.
Greg poświęcasz cały etat?

Tak ja z tego żyje zawodowo :)

Cameco (NYSE:CCJ): Q3 EPS of -$0.13 misses by $0.17.
Revenue of $486M (-27.5% Y/Y) beats by $90.54M.
Shares -2.6% PM.

No cóż spory miss na EPSach trzeba głębiej w raport spojrzeć, kurs pre-market -2.6%, co prawda revenue (przychody aż o 91M$ więcej niż zakładano) się zwiększa choć i tak -27.5% Y/Y ale ceny uranu szorują po dnie. Poczekam jak spadnie to jeszcze dokupię.

Adrian
Stały bywalec

Post autor: Adrian » 27 paź 2017, 15:16

Seekingalpha i Tweeter to faktycznie kopalnia wiedzy i pomysłów. Dzieki wszystkim za podpowiedzi. Od siebie dodam ze subskrybowalem Investors Chronicle, bardzo dobre analizy dla brytyjskich spółek. Zrezygnowałem bo szukam czegos o wiekszym zasiegu.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 27 paź 2017, 15:50

O kurcze CAMECO -11% dzisiaj...

BIERE :)

Uran i short na TESLI to moje największe pozycje teraz...

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 27 paź 2017, 17:35

To chyba nie koniec spadków, dzisiaj był raport raczej zły z negatywną perspektywą

neverar00

Post autor: neverar00 » 27 paź 2017, 17:38

Niby nie łapie się spadającego noża ;) Ja chyba jeszcze poczekam bo nie widzę powodów do odbicia w ciągu najbliższych miesięcy.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 27 paź 2017, 17:45

Nie wiem jak inni tutaj bo są ode mnie lepsi, ale logika wskazuje patrząc na wykres że brakuje na COO i CCJ zerwania stopów. Firma sama dostarczyła powód aby tak zrobić.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 27 paź 2017, 22:21

Gregory pisze:To chyba nie koniec spadków, dzisiaj był raport raczej zły z negatywną perspektywą

Jak się patrzysz na raporty i analizy to TESLA ma 1000$ za akcje :)

Z -13% jest już -6%. Co nie znaczy, że nie spadnie mocniej, choć wygląda na to, że (MOŻE) tworzy się właśnie podwójne dno, a to potężny techniczny sygnał do odwrócenia trendu. Zrobili właśnie dystrybucje ze słabych do mocnych na 2-ch takich krachach. Teraz patrzymy co dalej :

Obrazek

Absolutnie nie twierdzę, że mam rację, ale ta świeca ostatnia która z -13% poleciała już na -6% wygląda na to, że ktoś silny zbiera bardzo mocno akcje. Mogli też zrobić taki krach 13% po to, żeby wywalić ludzi z głupich stop-lossów. Tak się też robi, często jako flash-crash się to określa i żeby zebrać odebrać towar od spanikowanych. Komuś bardzo zależy na tym, żeby kurs raczej nie spadł niżej póki co, ale czas pokaże.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 27 paź 2017, 22:51

Obroty dość spore choć trochę mniejsze niż przy ostatnich mocnych spadkach.
Dzisiaj dobry moment był by uśrednić cenę, niestety nie miałem kasy na koncie (gdy kasa była na koncie zakupy by były), ale znając szczęście pewnie jeszcze jeden będzie spadek :)
Pewnie przy 8,80 mieli ustawione i poleciało w dół jak kamień.
Przypomniało mi się spotkanie, jakie kiedyś miałem i słuchałem jak ustawiają Ci co na dźwigni działają i ci, którzy ustawiają stop lossy, więc pewnie ich wytrzepało i już takich mądrych nie ma, więc, raczej kurs będzie miał problemy by tak gwałtownie spadać. Jest weekend więc trochę osób sobie przemyśli sprawę i będą podejmować decyzję w poniedziałek.
NXE też dzisiaj dość spore spadki i obroty.
Załączniki
Screen Shot 2017-10-27 at 22.50.46.png

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 28 paź 2017, 08:05

Ja teraz nie mam czasu, ale warto by przeczytać transkrypcje wczorajszej telekonferencji z zarządem Cameco na temat Q3 i przyszłości firmy oraz branży generalnie: https://seekingalpha.com/article/411767 ... transcript

ODPOWIEDZ