Akcje Gazpromu i Cameco Corporation
-
Re: Akcje Gazpromu i Cameco Corporation
Interesująca grafika pokazująca aktualną cene względem operacyjnego cash flow.
Z tego co wnioskuje, pokazuje to niedowartościowanie firmy i duży wzrost gotówki w firmie.
Więcej tu:
https://www.fool.com/investing/2017/08/ ... rvive.aspx
Witam .
Nie wiem czy tak jest . Akcje Gazpromu kupujemy jako ADR i tylko właściciel emitent ADR dostaje dywidendę .
Nie wiem czy jak bezpośrednio na rynku Rosyjskim kupimy akcje to otrzymamy dywidendę .
Nie wiem czy tak jest . Akcje Gazpromu kupujemy jako ADR i tylko właściciel emitent ADR dostaje dywidendę .
Nie wiem czy jak bezpośrednio na rynku Rosyjskim kupimy akcje to otrzymamy dywidendę .
-
lary pisze:Witam .
Nie miałem nigdy w portfelu ADR, ale to co piszesz byłoby bez sensu.
Na pewno się otrzymuje dywidende na rosyjskim rynku jeśli firma ją wypłaca.
W przypadku ADR zapewne jest tak samo, w końcu kupujesz kwity potwierdzające daną akcje.
Bezsensu.
Dowiem się u tego co kupiłem jak to wygląda.
Dowiem się u tego co kupiłem jak to wygląda.
Posiadam rachunek w saxo banku i tam są dostępne :
NA GIEŁDACH
FSE (XETRA)
GAZ:XETR-PJSC GAZPROM
LSE INTL (LONDON IOB )
GAZ:XLON-GAZPROM NEEFT PJSC
OGZD:XLON-PJSC GAZPROM LEVEL 1 ADS
OOTC - OTC (PINK SHEETS)
GZPFY:XNAS GAZPROM NEFT PJSC
OGZPY:XNAS PJSC GAZPROM
Posiadam od 6 miesięcy
Generuje największy wolumen
i żadnej dywidendy nie dostałem i jest to ADR .
Może się mylę ale to wszystko to ADR-y.
NA GIEŁDACH
FSE (XETRA)
GAZ:XETR-PJSC GAZPROM
LSE INTL (LONDON IOB )
GAZ:XLON-GAZPROM NEEFT PJSC
OOTC - OTC (PINK SHEETS)
GZPFY:XNAS GAZPROM NEFT PJSC
OGZPY:XNAS PJSC GAZPROM
Posiadam od 6 miesięcy
Generuje największy wolumen
i żadnej dywidendy nie dostałem i jest to ADR .
Może się mylę ale to wszystko to ADR-y.
No właśnie ja też nie mam na OGZPY. Ten OGZD (ADR) jest tym samym praktycznie co OGZPY, miałobyć na 21/08, ale chyba coś się przestrzelili ...
Gazprom w polityce ma zapisane 60 dni od daty przyznania (record day). Zatem w teorii od 20/07 (record day) mają 2 miesiące do wypłaty a więc do 20/09, patrząc się na historię zawsze to były okolice 19-23/08, ale zdarzały się też okolice 05/09, więc chyba moje dane były błędne.
Gazprom w polityce ma zapisane 60 dni od daty przyznania (record day). Zatem w teorii od 20/07 (record day) mają 2 miesiące do wypłaty a więc do 20/09, patrząc się na historię zawsze to były okolice 19-23/08, ale zdarzały się też okolice 05/09, więc chyba moje dane były błędne.
Zależy kiedy dywidenda jest przydzielana i kiedy wypłacana.
Niebawem be∂zie wiadomo, bo w ETF te jest gazprom i też będzie wiadomo, trzeba się skontaktować z BM i się dowiedzieć, bo to jest dobra spółka dywidendowa.
Niebawem be∂zie wiadomo, bo w ETF te jest gazprom i też będzie wiadomo, trzeba się skontaktować z BM i się dowiedzieć, bo to jest dobra spółka dywidendowa.
No worries, dywidenda najpierw płacona jest przez Gazprom do emitenta ADR-ów, a dopiero potem on wypłaca ją dalej. Czasem trwa to nawet miesiąc.
Mi w Saxo Banku dziś wpadł GazProm
-
Wiecie może czym jest spowodowana taka przecena Cameco?
Dostali downgrade od Scotiabanku:
-
Dzięki już znalazłem. Czyli wynika, że jakiś fundusz wydał złe oświadczenie o spółce i mamy ogromny spadek.
Napisali, że uran będzie miał znaczenie dopiero na początku nowego dziesięciolecia. CCJ powinno obniżyć dywidende, jeśli tego nie zrobią to zbankrutują w ciągu 3 lat.
I teraz wniosek, albo wydali oświadczenie i sami planują skupować akcje, lub to początek głębokich spadków.
Napisali, że uran będzie miał znaczenie dopiero na początku nowego dziesięciolecia. CCJ powinno obniżyć dywidende, jeśli tego nie zrobią to zbankrutują w ciągu 3 lat.
I teraz wniosek, albo wydali oświadczenie i sami planują skupować akcje, lub to początek głębokich spadków.
Mnie się wydaje, że to przesadna reakcja jak na zmianę rekomendacji drugoligowego banku. Gdzieś tu na początku tego wątku wklejałem wykres z Bloomberga, z którego wynikało, że obecnie planowanych jest uruchomienie około 200 reaktorów w perspektywie 3-4 lat. Wszyscy się martwią, że tyle samo zniknie z rynku w USA czy w Japonii, no i to fakt, ale zniknie w perspektywie 15-20 lat. A więc moim zdaniem przed uranem jest jeszcze (tak samo jak przed ropą naftową) przynajmniej kilkanaście lat sporego zapotrzebowania.
-
mam wrażenie że ktoś robi jakiś deal żeby wywalić stoplosy - już zaczęło się kupno na tym samym poziomie co sprzedaż
Ktoś duży musiał uciec z rynku, bo średni dzienny obrót to 1,7 mln akcji, a dzisiaj poszło... 11 mln.