Nieruchomości - Polska

Nieruchomości, REIT-y, sztuka, farmy wiatrowe, ubezpieczenia, wina, zabytkowe samochody i wszystko inne, na czym można zarobić jakieś pieniądze.
sebo
Forumowy wyga

Re: Nieruchomości - Polska

Post autor: sebo » 17 gru 2018, 16:55

Temat nieruchomości jest olbrzymi w jednym poście zalejesz wszystkim i o wszystkim, następny problem, to nie wiedza ludzi i czytanie głupot nie ma sensu, ja akurat są przerabiałem takie rzeczy z kancelarią, która zajmuje się takimi tematami, bo tego zwykły człowiek nie ogranie.
Jak chcę się czegoś dowiedzieć i mieć pewność to idę do swojej kancelarii.
Temat grunty wieczyste a grunty to olbrzymia różnica i zacznie to być mylone. Zlewanie do jednego wątku to ...

Pogdybać se można, większość osób to dłużnicy albo mają nawalone w głowie jak to lepiej kupić własne m i je wynajmować a samemu dziadować i wynajmować od kogoś.
Albo jak to są mega drogie i je sprzedawać by później co zrobić ? Odkupić jeszcze droższe.
O nieruchomościach w sieci to jest taki kretynizm, że szok, sam tutaj pisałem, że nieruchomości nie spadną jak i wiele lat temu.
Nieruchomości to nie temat do pisana, bo większość rzeczy jest ukrywana jak giełda nikt Ci nic nie powie.

Matthias

Post autor: Matthias » 17 gru 2018, 17:42

O podatku katastralnym mówi się od dłuższego czasu i likwidacja użytkowania wieczystego wydaje się kolejnym krokiem w tym kierunku.
Biorąc jednak pod uwagę to, że większość wyborców obecnej władzy, to ludzie mało zamożni myślę, że jeśli już wprowadzą taki podatek, to
raczej liczony w promilach a nie w procentach.
Widzę też jeszcze jeden aspekt tej zmiany, a mianowicie systematyczne pozbawianie samorządów przychodów a tym samym marginalizowanie
ich znaczenia, bo samorząd, to konkurent do kasy dla rządzących i jednocześnie przeszkoda na drodze do rządów autorytarnych i gospodarki centralnie planowanej.

Matthias

Post autor: Matthias » 18 gru 2018, 00:03

Myślę, że nowy podział administracyjny to raczej nie. Napewno samorząd województwa jest solą w oku, bo dubluje władze rządowe ale jego ewentualna likwidacja nie wiąże się ze zmianą
podziału.
Stawiałbym raczej na zarząd komisaryczny upadłych gmin na zasadzie: albo rządzi nasz komisarz i jest kasa, albo was likwidujemy.
Kiedyś w gminach obok fasadowej rady i naczelnika byli sekretarze partii, którzy realnie rządzili jednoosobowo. Taki model może wrócić.

Gdzieś czytałem, że są gminy, które z powodu małej wiarygodności nie mogły brać kredytów w bankach i posiłkowały się chwilówkami :-)

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 18 gru 2018, 11:15

Polecam przeczytać bardzo rzeczowe podsumowanie w kwestii rynku nieruchomości w PL. (grupa jest zamknięta, więc trzeba wysłać prośbę o dołączenie - od razu wspomnę, że warto, bo żadnego spamu tam nie ma, a info konkret)

https://www.facebook.com/groups/gieldow ... 720353044/

Matthias

Post autor: Matthias » 18 gru 2018, 23:11

Wody Polskie też powstały chyba po to, aby odebrać część zysków samorządom. Choć może ma to też związek z coraz większym udziałem w tym rynku firm zagranicznych.

Co do zarządu komisarycznego, miałem na myśli nie stan teraźniejszy, tylko to, co może nastąpić po najbliższych wyborach. Widać, w jakim kierunku zmierza polityka
wobec samorządów i będzie to eskalować. Rządzący chcą kasy i władzy. A samorządy to posiadają.

Marcin71

Post autor: Marcin71 » 31 gru 2018, 22:05

Co nazywasz rewolucją w technologii budowy domów?

Awatar użytkownika
eranet
Stały bywalec

Post autor: eranet » 01 sty 2019, 01:50

Być może to
coraz śmielej wchodzi na polski rynek technologia prefabrykacji betonowej - czyli coś co standardem jest choćby w Niemczech czy krajach skandynawskich. Znacznie tańszy, a szybszy i jakościowo bardzo dobry sposób budowy.
Warto przeczytać o rynku
https://forsal.pl/artykuly/1389365,rok- ... iowki.html

Awatar użytkownika
Besso
Moderator

Post autor: Besso » 14 sty 2019, 12:47

W czwartym kwartale 2018 r. deweloperzy sprzedali -26,1% mniej lokali, niż w analogicznym okresie 2017r.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Sprzed ... 36133.html

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 14 sty 2019, 18:01

Bo mniej wybudowali i oddali?
Sprawdź, ile jest wolnych kawalerek do sprzedania w Warszawie w okolicach Śródmieścia.

cannarek
Stały bywalec

Post autor: cannarek » 16 lip 2019, 11:44

sebo pisze:
17 gru 2018, 16:55
Temat nieruchomości jest olbrzymi w jednym poście zalejesz wszystkim i o wszystkim, następny problem, to nie wiedza ludzi i czytanie głupot nie ma sensu, ja akurat są przerabiałem takie rzeczy z kancelarią, która zajmuje się takimi tematami, bo tego zwykły człowiek nie ogranie.
Jak chcę się czegoś dowiedzieć i mieć pewność to idę do swojej kancelarii.
Temat grunty wieczyste a grunty to olbrzymia różnica i zacznie to być mylone. Zlewanie do jednego wątku to ...

Pogdybać se można, większość osób to dłużnicy albo mają nawalone w głowie jak to lepiej kupić własne m i je wynajmować a samemu dziadować i wynajmować od kogoś.
Albo jak to są mega drogie i je sprzedawać by później co zrobić ? Odkupić jeszcze droższe.
O nieruchomościach w sieci to jest taki kretynizm, że szok, sam tutaj pisałem, że nieruchomości nie spadną jak i wiele lat temu.
Nieruchomości to nie temat do pisana, bo większość rzeczy jest ukrywana jak giełda nikt Ci nic nie powie.

Zaciekawiłeś mnie informacją o kancelarii, która przekazuje pewne informacje:) Możesz podesłać namiary? Dzięki.

jackb

Post autor: jackb » 16 lip 2019, 21:27

A pro po gruntów to od czerwca tego roku rolne mozna kupować do hektara nie będąc rolnikiem, a nie jak dotychczas czyli do 0,30ha, sprzedać będzie można po 5 latach.

Thorwald
Stały bywalec

Post autor: Thorwald » 27 paź 2019, 08:21

Matthias pisze:
18 gru 2018, 23:11
Wody Polskie też powstały chyba po to, aby odebrać część zysków samorządom.

A ja myślałem, że po to jak prezydent miasta niedojda nie jest wstanie zdecydować się co zrobić z faktem, że rura mu pękła i całe ścieki zwala do Wisły to ktoś niedojdzie musi pomóc. Przyszły Wody Polskie i tymczasowo naprawiły problem za własne pieniądze (zrefundowane przez rząd, bo Warszawa ma ważniejsze wydatki niż naprawa własnej kanalizacji np. kładzenie palet na skrzyżowaniu czy budowa hotelu LGBT) dając czas prezydentowi miasta by coś zrobił ze swoją rurą długoterminowo.

Mija 10 miesięcy od czasu kiedy miasto miało obowiązek przekształcić użytkowanie wieczyste w własność gruntu i jeszcze nikt z moich znajomych mieszkających w Warszawie (circa 10 osób, 20 nieruchomości) nie dostał zawiadomienia.

Wstrzymane jest wiele inwestycji mieszkaniowych w Warszawie, bo jest bałagan w księgach wieczystych.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 27 paź 2019, 09:08

Bo się nie wyrabiają, wiesz jak wygląda tam praca?
Rano kawka, ploteczki później coś zrobią a o 14 niby zamknięte to jak się mają wyrobić, po następne co się mają śpieszyć skoro mają czas chyba do lutego 2020 a miesiąc później pewnie będzie koniec bonifikaty 90% kto nie zapłacił ten ma pecha, zapłaci więcej.
Nasze urzędy są nie wydajne, kolejki, przez Internet dużo, rzeczy nie załatwisz. jedna osoba przy okienku to jakieś 30min. Co ma się spieszyć jak niska pensja a każdy dzień taki sam.
Chcesz przyśpieszyć to piszesz pismo i płacisz za znaczek 50zł czy więcej i możesz trochę przyśpieszyć.
W Warszawie zawsze z gruntami był problem, przypomnij sobie co było w centrum i na woli kiedyś, dlatego te grunty są drogie i pewnie osoby chcą je zabrać, że niby są ich a jak nie mogą to budują biurowce, zobacz jak Wola wygląda. Czego jest najwięcej na Woli? Bo tak naprawdę to Wola to Centrum i Żydzi chcą mieć na własność i tu jest najwięcej tak jak wycieczek, całe autokary stoją na Okopowej a to piękne okolice z ul. Jana Pawła i dalej Żelazna itd. Cały wielki prostokąt.

Thorwald
Stały bywalec

Post autor: Thorwald » 27 paź 2019, 12:21

Zgodnie z ustawą z 90r o utworzeniu samorządu wiele gruntów przeszło ze Skarbu Państwa na własność Miasta st. Warszawy. Jak w latach 2005-2012 zajmowałem się gruntami w Warszawie to nadal w wielu działkach był wpisany Skarb Państwa. Po 20latach to nadal nie było zrobione. Jak rozmawiałem z geodezją w dzielnicy Białołęka to twierdzili, że w aktualnym tempie (w 2005-2010) to zajmie im jeszcze 40 lat. Zobaczymy ile lat zajmie Warszawie wpisanie prawa własności gruntów wspólnot do KW.

Kris
Stały bywalec

Post autor: Kris » 24 mar 2020, 21:06

Nieruchomości zaczynają być Pasee;) ? https://businessinsider.com.pl/finanse/ ... ia/x8ldf56 Swego czasu dywagowaliśmy na ten temat na forum iż przyjdzie ten CZAS ;)

ODPOWIEDZ