Pakistan na gorąco
Re: Pakistan na gorąco
Tu masz do kompletu także ciekawą stronkę :-)
Tym razem analiza sytuacji w Pakistanie
http://osluzbach.pl/pakistan-w-chinskie ... amabadzie/
Świat niestety dąży do konfrontacji...
Tym razem analiza sytuacji w Pakistanie
http://osluzbach.pl/pakistan-w-chinskie ... amabadzie/
Świat niestety dąży do konfrontacji...
Proponuję obejrzeć parę dokumentów co się dzieje w tym państwie od środka ręce opadają.
Dodam jeszcze, że rozstrzelanie się należy tam pewnym osobą.
Dodam jeszcze, że rozstrzelanie się należy tam pewnym osobą.
Napięta sytuacja w Pakistanie nie jest od wczoraj. W tamtych okolicach ciągle się coś dzieje już od wielu lat. Amerykanie mają w tej chwili tyle punktów zapalnych na dalekim wschodzie, że nie będą w stanie tego wszystkiego naraz ogarniać.
https://www.reuters.com/article/us-paki ... SKBN1I70J8
Polityka to w tamtych stronach sport ekstremalny. Osobiście nie mam PAK w portfelu i chciałem trochę kupić, ale cholera wie co tam się stanie do wyborów.
Polityka to w tamtych stronach sport ekstremalny. Osobiście nie mam PAK w portfelu i chciałem trochę kupić, ale cholera wie co tam się stanie do wyborów.
No risk no fun :) Chociaż giełda w Karachi jakoś specjalnie się nie przejęła tą próbą zamachu:
Wydaje mi się, że te pakistańskie akcje są już tak nisko, że teraz chyba tylko wojna atomowa z Indiami może sprowadzić je jeszcze niżej. No ale mimo tego u mnie w portfelach PAK zajmuje teraz średnio 7-8%, bo chociaż potencjał jest tam przeogromny, to ciągle mówimy o inwestycji podwyższonego ryzyka. Zwłaszcza, że nie da się tego ryzyka hedgować opcjami, które na Pakistan nie istnieją...
Wydaje mi się, że te pakistańskie akcje są już tak nisko, że teraz chyba tylko wojna atomowa z Indiami może sprowadzić je jeszcze niżej. No ale mimo tego u mnie w portfelach PAK zajmuje teraz średnio 7-8%, bo chociaż potencjał jest tam przeogromny, to ciągle mówimy o inwestycji podwyższonego ryzyka. Zwłaszcza, że nie da się tego ryzyka hedgować opcjami, które na Pakistan nie istnieją...
Pakistan za $12.5 - bardzo ładna liczba. No to siup pierwszą transzę :) Akurat mi się zwolniły pieniądze z innej inwestycji.
To już od razu możesz sobie zaksięgować 8.7% zysku z dywidendy, bo tyle w tym roku wypłacają :)
Mi dzisiaj też się dokupiło.
Dywidenda jest zacna.
Dywidenda jest zacna.
A kiedy ta dywidenda przysługuje i kiedy wypłacają?
Dopiero w grudniu. Na końcówkę grudnia trzeba bedzie mieć akcje na rachunku, żeby dywidenda była przyznana.
Skąd masz info o wysokości dywidendy wypłacanej za ten rok?Tomek pisze:To już od razu możesz sobie zaksięgować 8.7% zysku z dywidendy, bo tyle w tym roku wypłacają :)
Chyba za bardzo uprościłem. Powinienem w sumie dopisać "bo tyle w tym roku minimum wypłacają". 8.7% to była teraz styczniowa wypłata za 2017, a na 2018 spółki pakistańskie zapowiedziały dalszy wzrost wypłacanej dywidendy, a więc i ETF powinien zbiorczo wypłacić więcej niż 1$ na jednostkę. Żadnej gwarancji oczywiście nie ma, że będzie więcej, ale prawdopodobieństwo jest duże. Ja tam jestem sporym udziałowcem w jednym przedsiębiorstwie poza giełdą i mam niezły kontakt z ludźmi zarządzającymi swoimi spółkami. Wszyscy jak jeden mąż mówią o tym, że dla biznesu nadchodzi eldorado na najbliższe lata, którego ten kraj w swojej historii jeszcze nie widział.
Absolutnym numerem jeden była dla mnie historia o tym, jak Chińczycy poradzili sobie z problemem bezpieczeństwa przy budowie portów etc. Do tej pory ci wszyscy goście z terytoriów plemiennych byli dużym problemem, porywali chińskich inżynierów, kradli sprzęt itd. Chińczycy wpadli na pomysł, że zamiast z nimi walczyć, to po prostu zatrudnią ich do ochrony tego portu, płacąc im za tę ochronę więcej niż mogli uzyskać z tych wszystkich kradzieży. No i teraz to w interesie tych kolesi z terytoriów plemiennych leży to, żeby na chińskich budowach był spokój i porządek, bo od tego uzależniona jest ich miesięczna wypłata. Ja to zawsze byłem fanem takiego pragmatycznego podejścia. Pytanie czy to się sprawdzi w dłuższym terminie.
Absolutnym numerem jeden była dla mnie historia o tym, jak Chińczycy poradzili sobie z problemem bezpieczeństwa przy budowie portów etc. Do tej pory ci wszyscy goście z terytoriów plemiennych byli dużym problemem, porywali chińskich inżynierów, kradli sprzęt itd. Chińczycy wpadli na pomysł, że zamiast z nimi walczyć, to po prostu zatrudnią ich do ochrony tego portu, płacąc im za tę ochronę więcej niż mogli uzyskać z tych wszystkich kradzieży. No i teraz to w interesie tych kolesi z terytoriów plemiennych leży to, żeby na chińskich budowach był spokój i porządek, bo od tego uzależniona jest ich miesięczna wypłata. Ja to zawsze byłem fanem takiego pragmatycznego podejścia. Pytanie czy to się sprawdzi w dłuższym terminie.
No właśnie, później ja nie będą potrzebny bądź zarobki spadną, to bardzo szybko pogorszy się sytuacja.
K.Wojczal o Pakistanie: "... zbliżające się w Pakistanie wybory (15 lipca 2018r.). Być może będzie to najważniejsze polityczne wydarzenie roku w regionie, a nawet na świecie. Islamabad może stać się polem starcia pomiędzy wpływami Chińskimi, a Amerykańskimi. Scenariusze mogą być różne (od zbrojnego obalenia nowo-obranych władz, po wybuch wojny domowej..."
To może teraz nie wpływać pozytywnie na chęć posiadania akcji w PAK, z drugiej jednak strony tam zamieszanie jest cały czas....
To może teraz nie wpływać pozytywnie na chęć posiadania akcji w PAK, z drugiej jednak strony tam zamieszanie jest cały czas....
A gdzie nie są?
Jest ryzyko jest zabawa, dlatego taka cena a nie inna.
Jest ryzyko jest zabawa, dlatego taka cena a nie inna.