Brazylia krzyczy: BUUUY!!!
Re: Brazylia krzyczy: BUUUY!!!
Nie wiadomo, planują głosować na jednym z posiedzeń w drugiej połowie maja, ale nie ma dokładnego terminu.
Fajny raport w dzisiejszym Financial Times na temat przyszłości Brazylii: https://www.ft.com/reports/reinventing-brazil
A tutaj w skrótowej formie:
* na każdym kroku pojawiają się oznaki końca recesji
* optymizm wśród brazylijskiego Wall Street wzrósł do poziomów niespotykanych od lat
* policja, prokuratura i sądy robią wszystko, żeby oczyścić kraj z korupcji
* rząd jest zdeterminowany, aby dokończyć przeprowadzenie reform wydatków, systemu emerytalnego, systemu pracy
* zmiana ustawy emerytalnej nie ma poparcia wśród społeczeństwa, ale ma poparcie w Kongresie
* Brazylia otwiera przemysł naftowy dla zagranicznego kapitału i pozwala na 100% inwestycji zagranicznym podmiotom (także w branżę lotniczą i w infrastrukturę)
* inflacja spadła z 11 do 4%, a Bank Centralny regularnie obniża stopy procentowe
* obecny minister finansów (były bankier z Bostonu) jest zdeterminowany, żeby ustawowo ograniczyć rządowe wydatki, uprościć system podatkowy i ułatwić firmom prowadzenie biznesu
Ale najważniejsza chyba informacja, która ja pierwszy raz słyszę, to taka, że w wyborach prezydenckich w 2018 roku może wystartować (i mieć duże szanse na wygrana) obecny burmistrz Sao Paulo João Doria, który przy okazji jest doświadczonym managerem i milionerem sprzyjającym biznesowi, a to z kolei oznacza, że polityczne reformy i progospodarcze nastawienie obecnego prezydenta będą z dużym prawdopodobieństwem kontynuowane.
Póki co moje wrześniowe opcje już +35%, a styczniowe +50%. Ktoś jeszcze się pokusił na inwestycję?
A tutaj w skrótowej formie:
* na każdym kroku pojawiają się oznaki końca recesji
* optymizm wśród brazylijskiego Wall Street wzrósł do poziomów niespotykanych od lat
* policja, prokuratura i sądy robią wszystko, żeby oczyścić kraj z korupcji
* rząd jest zdeterminowany, aby dokończyć przeprowadzenie reform wydatków, systemu emerytalnego, systemu pracy
* zmiana ustawy emerytalnej nie ma poparcia wśród społeczeństwa, ale ma poparcie w Kongresie
* Brazylia otwiera przemysł naftowy dla zagranicznego kapitału i pozwala na 100% inwestycji zagranicznym podmiotom (także w branżę lotniczą i w infrastrukturę)
* inflacja spadła z 11 do 4%, a Bank Centralny regularnie obniża stopy procentowe
* obecny minister finansów (były bankier z Bostonu) jest zdeterminowany, żeby ustawowo ograniczyć rządowe wydatki, uprościć system podatkowy i ułatwić firmom prowadzenie biznesu
Ale najważniejsza chyba informacja, która ja pierwszy raz słyszę, to taka, że w wyborach prezydenckich w 2018 roku może wystartować (i mieć duże szanse na wygrana) obecny burmistrz Sao Paulo João Doria, który przy okazji jest doświadczonym managerem i milionerem sprzyjającym biznesowi, a to z kolei oznacza, że polityczne reformy i progospodarcze nastawienie obecnego prezydenta będą z dużym prawdopodobieństwem kontynuowane.
Póki co moje wrześniowe opcje już +35%, a styczniowe +50%. Ktoś jeszcze się pokusił na inwestycję?
Ja
Ale ja mam ETF bo na opcjach się nie znam, niestety brak chwilowo czasu by się zapoznać. Mam Twoje artykuły na ten temat i czekają na przeczytanie.
Ale ja mam ETF bo na opcjach się nie znam, niestety brak chwilowo czasu by się zapoznać. Mam Twoje artykuły na ten temat i czekają na przeczytanie.
tez sie skusilem ale na ETF-a - bo kupilem przez degiro bez oplat :)
Dla mnie zostaje czy dokupić, niestety słabość dolara dobija moje inwestycje.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Jeszcze niedawno żałowałem, że nie wszedłem do Brazylii. Niestety wypadki się zdarzają i nie zawsze można wszystko przewidzieć. Okazuje się, że tym razem na nic zdały się rekomendacje i analizy. Czasem lepiej być ulicą i iść z prądem do spółek z FANGa
No, ale zobaczymy jak się to rozwinie. Wczoraj Wall Street też nieźle tąpnęło jak zaczęli sugerować, że Trump powinien odejść, a dzisiaj już na zielono. Może i w Brazylii Temer się wywinie :) A jak się nie wywinie, to będą wcześniejsze wybory jeszcze w 2017 r., co gospodarce też powinno wyjść na dobre, jeśli wygra np. ten burmistrz z Sao Paulo. Korea Południowa ostatnio pokazała, że impeachment i wcześniejsze wybory mogą być świetną okazją do wzrostów. Gorzej, że w takim zamieszaniu to majowe głosowanie nad reformą emerytalną pewnie będzie przełożone, więc na odrobienie strat będzie trzeba poczekać znacznie dłużej...
Petrobras zjechało już -15% i jest poniżej wartości księgowej. Ja tam kupuję :) Reakcja rynku na takie wydarzenia jak zwykle wydaje mi się przesadzona.
...
To sobie nakupowałem... Chyba zawiesili handel na tych brazylijskich papierach.
...
To sobie nakupowałem... Chyba zawiesili handel na tych brazylijskich papierach.
Mnie wywalił z ewz stop-loss dość ciasny na szczęście...
Tak czy siak trzeba chyba by wejść... To raczej nie wielki problem, chwilowy skandal...
Co myślicie?
Tak czy siak trzeba chyba by wejść... To raczej nie wielki problem, chwilowy skandal...
Co myślicie?
Też mi się wydaje, że jak na standardy brazylijskie to nie jest wielka afera, która specjalnie może wpłynąć na gospodarkę. EWZ przesadnie zareagował, bo sama giełda brazylijska została zamknięta już po przekroczeniu -10% i handel się zatrzymał, także cholera wie jak się to jutro otworzy. Na pewno może być spora luka, pytanie tylko w którym kierunku :) Wieczorem ma być orędzie Temera w tv, zobaczymy co powie. Jeśli będzie to coś w miarę przekonywującego, to może być dobra okazja, żeby dokupić. Ja póki co nie wykonuję żadnych gwałtownych ruchów, tylko czekam na rozwój sytuacji, bo większość moich opcji wygasa dopiero we wrześniu 2017, w styczniu 2018 i w styczniu 2019 r., a więc jest trochę czasu.
A póki co polecam śledzić: http://www.reuters.com/places/brazil
Nie jestem też jakimś specjalnym fanem analizy technicznej, ale nie da się ukryć, że spadek zatrzymał się idealnie na poziomie Fibo:
A póki co polecam śledzić: http://www.reuters.com/places/brazil
Nie jestem też jakimś specjalnym fanem analizy technicznej, ale nie da się ukryć, że spadek zatrzymał się idealnie na poziomie Fibo:
no faktycznie dowalilo ... ciekawa teoria nizej. Jesli to faktycznie jazda z opcjami to nie wiem jakie ma znaczenie, ze niby wygasaja jutro.
https://seekingalpha.com/article/407449 ... nformation
https://seekingalpha.com/article/407449 ... nformation
Takie, że jeśli w czasie hossy ktoś kupuje opcje na spadki na 30 baniek, które wygasają za trzy dni, to musi być cholernie pewny, że w ciągu tych trzech dni wydarzy się coś, co spowoduje tąpnięcie na rynku.
Pewnie dziennikarze gazety, która napisała o tej aferze, zrobili zrzutke i zanim tekst poszedł do druku, postawili na spadki małą fortunę :)
W takim razie dzisiaj powinno być niezłe szaleństwo na giełdzie jak te opcje zaczna być realizowane.
Pewnie dziennikarze gazety, która napisała o tej aferze, zrobili zrzutke i zanim tekst poszedł do druku, postawili na spadki małą fortunę :)
W takim razie dzisiaj powinno być niezłe szaleństwo na giełdzie jak te opcje zaczna być realizowane.
No ja się zastanawiam czy dzisiaj nie dokupić ETF'a, dokupic o 16 czy nie?
Może poczekać do poniedziałku?
Od razu się podpytam o RSI jak najlepiej ustawić ?
Mam coś takiego:
Może poczekać do poniedziałku?
Od razu się podpytam o RSI jak najlepiej ustawić ?
Mam coś takiego: