Allegro

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Wszystko, co notowane jest w euro, funcie, koronie, franku lub złotym polskim.
Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Allegro

Post autor: Hubert » 26 wrz 2020, 13:20

Nie ma wątku więc postanowiłem założyć. Dziś się zapisałem na akcję Allegro zobaczymy co z tego wyrośnie. Jestem zdania że spółka ma potencjał i nie jest mega droga gdyż wskaźnik price to sales po zwiększonej emisji wychodzi 3,6 gdzie Ebay ma 3,8 Amazon 4.8 Baba 9,3. Jak ktoś z forum ma jeszcze jakieś ciekawe odczucia piszcie :)

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Re: Allegro

Post autor: Ryszard Wielkouch » 26 wrz 2020, 13:44

W prospekcie napisali, że śpieszą się na giełdę bo obawiają się dużej korekty w USA ;)

Pewnie każdy się zastanawia jakie mają szanse w starciu z ebayem, amazonem i czy to jak na standardy giełdy polskiej nie jest okazja dla akcjonariuszy większościowych na pozbycie się akcji. Podejrzewam, że może się powtórzyć historia jak z inpostem.

Krótkotrwale pewnie urośnie i da zarobić, ale w dłuższym terminie nie widzę perspektyw dla kursu allegro.

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 26 wrz 2020, 13:55

Ryszard Wielkouch pisze:
26 wrz 2020, 13:44
W prospekcie napisali, że śpieszą się na giełdę bo obawiają się dużej korekty w USA ;)

Pewnie każdy się zastanawia jakie mają szanse w starciu z ebayem, amazonem i czy to jak na standardy giełdy polskiej nie jest okazja dla akcjonariuszy większościowych na pozbycie się akcji. Podejrzewam, że może się powtórzyć historia jak z inpostem.

Krótkotrwale pewnie urośnie i da zarobić, ale w dłuższym terminie nie widzę perspektyw dla kursu allegro.

Ebay jest od dawna w Polsce o jakoś kariery nie zrobił , ale jak wejdzie Amazon to już może poważnie namieszać na rynku. Jeżeli chodzi o popyt na papiery będzie w krótkim terminie napewno . Generalnie bardzo dobrze dla GPW że wchodzi fajna duża spółka z e-comerce w końcu jakaś alternatywa dla CDP :) Ciekawy jestem jaki będą mieć udział w WIG 20. W końcu to też może pomoże indeksowi bo im więcej wzrostowych spółek w nim tym lepiej.

rebahas
Stały bywalec

Post autor: rebahas » 26 wrz 2020, 17:35

Hubert pisze:
26 wrz 2020, 13:55
Ebay jest od dawna w Polsce o jakoś kariery nie zrobił , ale jak wejdzie Amazon to już może poważnie namieszać na rynku. Jeżeli chodzi o popyt na papiery będzie w krótkim terminie napewno . Generalnie bardzo dobrze dla GPW że wchodzi fajna duża spółka z e-comerce w końcu jakaś alternatywa dla CDP :) Ciekawy jestem jaki będą mieć udział w WIG 20. W końcu to też może pomoże indeksowi bo im więcej wzrostowych spółek w nim tym lepiej.

Ebay to u nas porażka a zresztą nie tylko u nas, to w ogóle jeszcze działa? ;)
Ja bym raczej na starcie sprzedawał, bo Amazon nadciąga. Ostatnio jechałem i koło Świebodzina budują wielki magazyn (tak myślę że magazyn) Amazona. Kolega mi dzisiaj powiedział ciekawą rzecz odnośnie Aliexpress, że zamówił paczkę do paczkomatu. Reasumując jeżeli nie wyjedzie jakiś odgórny ban na chińskie sklepy to słabo widzę Allegro, zresztą jak wejdzie to też słabo widzę, bo z Allegro zniknie z 70 jak nie 80% produktów ha ha ha ;)

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 26 wrz 2020, 18:01

Całkiem możliwe tym bardziej ze sprzedawcy narzekają na prowizję , z tym aliekspress to się już rząd bierze za nich bo 90% przesyłek idzie bez cła i czytałem gdzie ostatnio ze maja to ukręcić .

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 05 paź 2020, 15:09

Redukcja na allegro 85 % . Kurcze tych akcji to mi przypisali tyle co kot napłakał. Trzeba było brać lewar x 5 :)

Awatar użytkownika
winio
Stały bywalec

Post autor: winio » 05 paź 2020, 15:46

Ile Ci przydzielili?
Swoją drogą jak to wygląda? Jest jakiś limit ilościowy na osobę czy redukcja procentowa?
Jakbyś zapisał się na 10x tyle akcji, a redukcji nie będzie to musisz wtedy kupić?
Nigdy nie uczestniczyłem w IPO (i w sumie nie zamierzam), ale ciekawość nakazuje spytać :)

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 05 paź 2020, 15:53

Dokładnie jeżeli myślisz że będzie redukcja np 90 % To znaczy że jak zapiszesz się na 1000 Akcji to dostaniesz 100 . Wtedy bierzesz lewar x 5 czyli zapisujesz się na 5000 akcji i dostajesz 500 :) Oczywiście jak nie będzie redukcji musisz kupić 5000 :)

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 05 paź 2020, 16:33

Pamiętam jak był debiutu PKO . Wtedy wprowadzili chyba że można było się zapisać do jakiejś kwoty nie pamiętam ale chyba do 10 k żeby nie było redukcji a powyżej już normalnie. To koledzy brali akcje na matki babcie i wszystkich po kolei w rodzinie :)

Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Stały bywalec

Post autor: CoinsMakingCoins » 05 paź 2020, 19:21

A kiedy się zaczyna regularny handel? W tym tygodniu jakoś? Nie moge znaleźć info nigdzie ale z telefonu szukam, więc umiarkowanie wydajnie.

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 05 paź 2020, 21:41

CoinsMakingCoins pisze:
05 paź 2020, 19:21
A kiedy się zaczyna regularny handel? W tym tygodniu jakoś? Nie moge znaleźć info nigdzie ale z telefonu szukam, więc umiarkowanie wydajnie.

12 pazdziernika maja zadebiutowac na gpw

Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Stały bywalec

Post autor: CoinsMakingCoins » 06 paź 2020, 01:32

dzięki

Matthias

Post autor: Matthias » 06 paź 2020, 05:55

Duże instytucje wejdą, więc jest szansa, że będzie stabilnie. Z drugiej strony mają coraz gorszą opinię wśród klientów.
Myślałem o tym ipo, ale wzięli duży kredyt i jest bardzo prawdopodobne, że oferta jest częściowo wymuszona przez wierzycieli.
Poza tym sprzedają właściciele, więc to też mnie zniechęciło. Wolę chyba poczekać na rozwój sytuacji.

Ciekawostka - przed debiutem wszyscy stroją okienka, ale trafiłem na info, które może zastanawiać. Otóż okazuje się, że firma jest bardzo
kreatywna i aby podbić wyniki potrafi sprzedawać zapałki po 100zł za sztukę wykręcając dzienny obrót na poziomie ok. 14mln zł. :-)

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 06 paź 2020, 07:51

Ja tu liczę na szybki up i ewakuacja , nie myśle o tej spółce jako inwestycji długoterminowej :)

ODPOWIEDZ