Giełda polska
Re: Giełda polska
Wg. Reuters, 76% narodowych funduszy emerytalnych jak rowniez banki centralne inwestuje wg. kryteriow ESG (environmental, social and governance). Oznacza to wykluczenie inwestycji w paliwa kopalne, spolki tytoniowe itp. Inwestowanie w te spolki to kopanie sie z koniem, nawet jesli wg. uznanych kryteriow reprezentuja "value".
Alior ma szansę na mocniejsze odreagowanie, możliwe, że ubijamy dno....
- Załączniki
-
- Patryk Rozgwiazda
- Stały bywalec
Dzisiaj zamknęli powyżej 2100, moooże w końcu to ten moment, że się coś przebudzi nasz rodzimy WIG. Niedawno widziałem analizy u Wojciecha Białka i wskazywał, że WIG często budził się późno jeśli chodzi o hossę, ale potem nadrabiał znacznie. Tak też w sumie było w 2017 roku, EPOL kisił strasznie długo, a potem był najmocniejszym ETFem w 2017 roku. Może trochę trudno w to uwierzyć, bo ostatnio obroty i zmienność są takie jakby wszyscy sobie poszli, no ale ja cierpliwie czekam już od miesięcy. W sumie spaść nie spadło jakoś, tylko trochę niesmak jak cały zeszły rok na SPX hossa, a tutaj twarda konsolidacja 2100-2350. :D
Mam ETFa na Polskę i spekulacyjnie kupione KGHM, PKN, PKO i JSW. Wiem, że to spółki skarbu państwa i znam idące za tym konsekwencje, no ale liczę że coś z tego będzie, bo wykresy pokazują dość przyjemne formacje - a kapitał jak migruje na EEM to ostatecznie w sumie też nie patrzy dokładnie co kupuje, po prostu kupuje cały rynek. Oprócz PKO wszystkie to też ekspozycje na surowce, więc połączenie tematu EEM i tego, że surowce w tej chwili sporo spadły.
Mam ETFa na Polskę i spekulacyjnie kupione KGHM, PKN, PKO i JSW. Wiem, że to spółki skarbu państwa i znam idące za tym konsekwencje, no ale liczę że coś z tego będzie, bo wykresy pokazują dość przyjemne formacje - a kapitał jak migruje na EEM to ostatecznie w sumie też nie patrzy dokładnie co kupuje, po prostu kupuje cały rynek. Oprócz PKO wszystkie to też ekspozycje na surowce, więc połączenie tematu EEM i tego, że surowce w tej chwili sporo spadły.
Zobaczymy co zrobi JSW, ale wygląda ciekawie: szansa na podwójne dno, gwiazdę poranną na drugim dnie i jeszcze formację harmoniczną w krótkim terminie, dłuższy wygląda na jakąś sensowną konsolidację. Nigdy nie analizowałem spółek z gpw pod kątem harmoników, sam jestem ciekaw jak się zachowają na tych poziomach. Jeśli ktoś ma wiedzę, próbował tej metody na naszych sp. to niech podrzuci info
Jak ja się cieszę, że sprzedałem w zeszłym roku PGE na BE ;P
Ale dzięki takiemu kiszeniu już mnie nie kusi by kupić ponownie...
Ale dzięki takiemu kiszeniu już mnie nie kusi by kupić ponownie...
Zawsze lepiej kupić po 5.7 niz po 8.5 :-)
Zobaczymy co z tego wyjdzie...
Zobaczymy co z tego wyjdzie...
Kiedy planujesz rozpocząć akumulację prądu w wiaderku? ;>
Kolejni liderzy spadków, do wsparć jednak blisko, a sentyment fatalny...
Na WiG20 sporą rolę odgrywa zagranica. Coraz więcej funduszy europejskich i amerykańskich oświadcza, że będzie inwestować "odpowiedzialnie" to znaczy nie będą inwestowały w węgiel, a cała nasza energetyka co węgiel. Do tego prawdopodobnie latem rząd oświadczy, że dotrzyma terminu 2050 na osiągnięcie naturalności węglowej. Spodziewam się dalszego spadku energetyki i kopalń.
Pytanie czy to nie jest już w cenach, bo ostatnie 2-3 m-ce mamy kolejną falę spadków i docieramy do ważnych technicznie poziomów, które warto obserwować. Oczywiście może byc tak jak na JSW, że już się wydawało, że poziom dobry, a rynek pokazał, że zawsze może byc niżej i dno nie zostało osiągnięte. Rzuciły mi się w oczy te układy to je wrzuciłem na forum, czas zweryfikuje czy te poziomy były atrakcyjne cenowo, czy nadal za wysokie. W wolnej chwili popatrzę na inne tuzy z W20, zobaczymy co tam widać od strony technicznej...
Gdzieś ostatnio mi się obiło o uszy, że ludzie z xtb planują stworzyć swojego ETF'a na sWIG80 - ciekawe ile w tym prawdy, a ile plotki ;P
Ale w zeszłym tygodniu wyszedł ETF short na W20, więc wreszcie coś się dzieje w tej materii...
Ale w zeszłym tygodniu wyszedł ETF short na W20, więc wreszcie coś się dzieje w tej materii...
Hubert pisze: ↑06 lut 2020, 20:30Powiem szczerze że Orlen mnie zainteresował jak spadł poniżej 80 PLN . Ale jest narazie dużo nie wiadomych ( fuzja z lotosem , jakie warunki da komisja co karze sprzedać a co nie ) Ponadto proces optymalizacji dwóch tak dużych firm wymaga dużo czasu i sprawnego zarządu. Czy dadzą radę nie wiem . Ja osobiście siedzę na Unimocie gdyż ta firma może mieć dużą szanse wbić się w rynek. Ponadto spekulują jaki nowy gracz pojawi się na rynku bo przecież ktoś ten majątek od lotosu i Orlenu musi przejąć a nie są to małe kwoty ( bazy paliwowe i cała logistyka ) . Pożyjemy zobaczymy ja narazie z boku i czekam może dojdzie do jakiejś paniki i uda się kupić w przedziale 40-50 .
Orlen po 50 a ja dalej się zastanawiam :) Marżę w detalu będą mieć zaje..... w tym kwartale ale nie wiem jak w przerobie wyjdą :)
Ale jakby nie patrzeć, to już Twój target osiągnięty ;) Puszczaj startera i zobaczy się co dalej.
Też myślę nad tym Orlenem, ale czekam bo jakoś jeszcze mam przeczucie że może być dużo taniej. Tak samo JSW, PZU, PKO