Giełda polska
Re: Giełda polska
spodziewalem sie większego zjazdu. SAm jestem ciekaw jak długo będzie trwał hype na CDR :D w sumie to ludzie spodziewają się że to w nieskończoność będzie rosło, ale jak zacznie się jakiś zjazd, to będzie wywalać ludzi na stoplossach na ostro :D
W zyciu bym tego nie kupil na dlugoterminowa inwestycje, ale jak czesto sie trafiaja okazje na szybki zysk 10% w 1 dzien? :-)
to prawda, ja tam zarobilem na CDR troche (trzymalem od 23-68, sprzedalem 50% pakietu, nastepne 50% sprzedalem po 230 :D)
Poniewaz, najzwyczajniej w swiecie, nie wiem czy sa w stanie generowac wzrost przychodow ktory uzasadnia wycene na poziomie P/E=250. Dla porownania takie Activision Blizzard ma P/E=28.9, EA ma P/E=12.2, a Take Two ma P/E=42. W chwili obecnej inwestorzy placa od 6 do 20x wiecej za jednostke przychodow CDR niz za przychody konkurencji. Byc moze to nawet uzasadnione, jesli CDR jako spolka na dzien dzisiejszym faktycznie rozrasta sie w takim tempie. Ale czy to moze trwac wiecznie? Gdzie jest sufit? Co jesli Cyberpunkt 2077, jedyny tytul nad ktorym pracuja, nie powtorzy sukcesu rynkowego Wiedzmina?
Gdybym musial stworzyc portfel, ktorego nie moglbym dotknac przez najblizsze 5lat, to raczej nie czulbym sie komfortowo majac w nim tak goraca spolke jak CD Projekt. I nie mam nic do nich, bo to zasluzenie nasza duma narodowa na arenie rozrywki cyfrowej.
Gdybym musial stworzyc portfel, ktorego nie moglbym dotknac przez najblizsze 5lat, to raczej nie czulbym sie komfortowo majac w nim tak goraca spolke jak CD Projekt. I nie mam nic do nich, bo to zasluzenie nasza duma narodowa na arenie rozrywki cyfrowej.
Dokładnie takie samo zdanie mam ja. Spółka super jednak wycena jest opierana na sukcesie jednego produktu więc jeżeli nie wypali to będzie tutaj dramat. Oczywiście mam nadzieje że do tego nie dojdzie.glina pisze: ↑21 sty 2020, 12:12Poniewaz, najzwyczajniej w swiecie, nie wiem czy sa w stanie generowac wzrost przychodow ktory uzasadnia wycene na poziomie P/E=250. Dla porownania takie Activision Blizzard ma P/E=28.9, EA ma P/E=12.2, a Take Two ma P/E=42. W chwili obecnej inwestorzy placa od 6 do 20x wiecej za jednostke przychodow CDR niz za przychody konkurencji. Byc moze to nawet uzasadnione, jesli CDR jako spolka na dzien dzisiejszym faktycznie rozrasta sie w takim tempie. Ale czy to moze trwac wiecznie? Gdzie jest sufit? Co jesli Cyberpunkt 2077, jedyny tytul nad ktorym pracuja, nie powtorzy sukcesu rynkowego Wiedzmina?
OK, nie odbierzcie tego mi za złe, ale myślałem, że czegoś nowego się dowiem, takie Dino też jest przeszacowane, etc. te spółki, które naprawdę rokują na polskiej giełdzie są przeszacowane, bo jak to ostatnio nasz gospodarz wyjaśnił - nie ma alternatyw, przynajmniej na polskim parkiecie. Byłoby więcej firm, które się rozwijają, robią fajne produkty lub usługi, to by ten P/E inaczej wyglądał na CDR.
"Brak alternatyw" to chyba jeszcze bardziej przerazajacy argument niz P/E=250.
Jesli za wzrostem akcji faktycznie stoi kapital tlumu, ktory nie wie, ze od zakupu jednej z ponad 30 000 spolek notowanych na swiatowych gieldach dzieli ich kilka klikniec myszka, to chyba nie moze skonczyc sie to dobrze.
Jesli za wzrostem akcji faktycznie stoi kapital tlumu, ktory nie wie, ze od zakupu jednej z ponad 30 000 spolek notowanych na swiatowych gieldach dzieli ich kilka klikniec myszka, to chyba nie moze skonczyc sie to dobrze.
- Patryk Rozgwiazda
- Stały bywalec
To PE jest trochę z czapy, bo spółki z branży gier mają nieregularne dochody i jest ono znacznie zawyżone. Sytuacja CDR jest dość skomplikowana. Faktycznie wykres wygląda jak totalna bańka, ale naprawdę w rzeczywistości też spółka stała się globalnym graczem na rynku i sporo tego wzrostu jest odzwierciedlone w fundamentach. Spółką jest też zainteresowana masa funduszy zagranicznych i widać, że zachowuje się ona jak nie z GPW (podąża zupełnie w swoim odmiennym rytmie). Jest przehajpowana zwłaszcza w Polsce, w wielu miejscach nikt nie pyta o nic innego jak tylko "jak zainwestować w cdprojekt", ale za granicą myślę, że potencjał kupujących mógł się jeszcze nie wyczerpać. Obecna wycena zakłada też super optymistyczne scenariusze, bodajże gdzieś widziałem wyliczenia że sprzedaż na poziomie GTA by musiała być. Oczywiście to jest możliwe i nawet prawdopodobne, że tak będzie. Ale jakie jest prawdopodobieństwo, że będzie jeszcze lepiej - prawie żadne, to już jest sufit. A jakie jest prawdopodobieństwo, że z grą będzie coś nie do końca w porządku i nie będzie taka dobra jak zakładano - no pewne prawdopodobieństwo jest i kurs może nieźle runąć, jeśli wyjdzie jakakolwiek plotka czy pojawi się przesłanka ku temu. W cenie jest już ogromny sukces i dopóki będą takie oczekiwania, że tak będzie to kurs będzie rosnąć. Możliwe że wzrośnie jeszcze 2-3 razy (nie takie rzeczy już widzieliśmy np. Tesla), ale risk/reward jest wątpliwy i ja uważam, że są atrakcyjniejsze inwestycje.
Ja też w sumie jestem przekonany do samego projektu, mam swoje informacje, ludzie tam taką krwawicę odprawiają, już żarty chodzą o legendarnym wiecznym crunchu w CDR, ale dzięki temu gra będzie dopieszczona, będzie dobra, bardzo dobra. I to uważam podtrzyma cały tłum przy CDR, więc hype dalej będzie, więc i wzrosty.
Aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że to bańka,jakby nie patrzeć.
Aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że to bańka,jakby nie patrzeć.
PKN Orlen na tygodniówce, mam nadzieję, że dno się kształtuje, gorzej wygląda sytuacja na PGE, gdzie jeszcze powinno być niżej
Powiem szczerze że Orlen mnie zainteresował jak spadł poniżej 80 PLN . Ale jest narazie dużo nie wiadomych ( fuzja z lotosem , jakie warunki da komisja co karze sprzedać a co nie ) Ponadto proces optymalizacji dwóch tak dużych firm wymaga dużo czasu i sprawnego zarządu. Czy dadzą radę nie wiem . Ja osobiście siedzę na Unimocie gdyż ta firma może mieć dużą szanse wbić się w rynek. Ponadto spekulują jaki nowy gracz pojawi się na rynku bo przecież ktoś ten majątek od lotosu i Orlenu musi przejąć a nie są to małe kwoty ( bazy paliwowe i cała logistyka ) . Pożyjemy zobaczymy ja narazie z boku i czekam może dojdzie do jakiejś paniki i uda się kupić w przedziale 40-50 .
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
To ostatni dzwonek na obronę. Nie tykam spółek skarbu państwa z rzadka kghm :-)
W przypadku Orlenu istotne jest to, jakie nowe "inwestycje" szykują rządzący dla tej spółki. Forsowana idea koncentracji i tworzenia narodowych championów jest w rzeczywistości sprzedażą mienia bez utraty nad nim kontroli. Co pokazuje, że można zjeść ciastko i mieć ciastko :-)
Ponieważ kasy brakuje, nikt nie wie, co jeszcze Orlen będzie musiał kupić w przyszłości, zwłaszcza że wyceny spadają, więc trzeba się spieszyć.
Jeżeli finalnie cała energetyka będzie pod flagą Orlenu, a finanse pod flagą PKO-PZU, to WIG20 zmieni się w WIG2.
Ponieważ kasy brakuje, nikt nie wie, co jeszcze Orlen będzie musiał kupić w przyszłości, zwłaszcza że wyceny spadają, więc trzeba się spieszyć.
Jeżeli finalnie cała energetyka będzie pod flagą Orlenu, a finanse pod flagą PKO-PZU, to WIG20 zmieni się w WIG2.
Ja się jakoś od dłuższego czasu boję spółek paliwowych - wyobraźcie sobie, że miłościwie panująca Unia stwierdzi, że musimy ściąć limit emisji środków transportu, przez co do sprzedaży będą trafiać tylko i wyłącznie np. auta na wodór, metan prosto od krowy i elektryki. Czasem w skansenie czy dawnej lokomotywowni ktoś odpali diesela, ale tylko na kilka minut, by podatku nie zapłacić wyższego niż elektrownia.