Giełda polska

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Wszystko, co notowane jest w euro, funcie, koronie, franku lub złotym polskim.
Thorwald
Stały bywalec

Re: Giełda polska

Post autor: Thorwald » 11 cze 2019, 19:27

Nie liczyłbym na wielki pozytywny ruch na Tauronie. Dodatni dla giełdy wpływ PPK będzie częściowo kompensowany negatywnym wpływem redukcji udziału akcji w OFE. Wiele OFE które mają akcje Tauronu, będą musiały zacząć ich się pozbywać. Poza tym dlaczego prywatne PPK miałyby inwestować w Tauron kiedy rząd postanawia kompensować wzrost cen prądu nie przez wzrost ceny prądu a przez wzrost strat m.in Tauronu na jego sprzedaży.
Wiele funduszy zachodnich ma wprowadzane zakazy inwestycji w węgiel. Nikt w Europie nie pali się do przejmowania i inwestowania w energetykę węglową. Tauron ma w swoim portfolio wiele elektrowni ze starymi, małymi kotłami o niskich sprawnościach. Może jestem ślepy, ale nie wiedzę wielkich perspektyw wzrostu dla tej firmy przy tej polityce.

Matthias

Post autor: Matthias » 11 cze 2019, 22:53

Inwestorzy zapewne będą upatrywać szansy na Tauronie w związku z ogłoszoną chęcią sprzedaży nierentownej kopalni Janina i w obiecanej rekompensacie za niskie ceny energii, która ma być niebawem wypłacana. Dość prawdopodobne jest, że Janinę może odkupić JSW, które ma spory zapas gotówki, a w którym właśnie odwołano prezesa. Prezes był przeciwny drenażowi JSW, ale już prezesem nie jest.
Jest więc realna szansa na przypływ sporej gotówki, co ruszyłoby kursem Taurona.
W mojej ocenie jest jednak zagrożenie, że Tauron będzie zmuszony dorzucić się do budowy nowej elektrowni w Ostrołęce, bo tam brakuje jeszcze kilku mld, żeby spiąć budżet budowy i nawet pieniądze od JSW ( są takie pogłoski, że się zaangażuje ) nie wystarczą.
Tak więc zarówno kurs JSW jak i Taurona odzwierciedlają te obawy i w mojej ocenie lepiej odpuścić.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 08 lip 2019, 22:32

Tymczasem jest dobrze. Pokonany został mało ważny opór na poziomie 1,7. Kolejny średnioważony opór to okolica 2,0. Jeśli tam przejdą gładko to cenę czeka bardzo silny opór w okolicy 2,5.
Jak do tej pory mamy 20% w dwa tygodnie. Ja osobiście celuję w cenę około 4,0 zł. Jak będzie zobaczymy. Obecnie cena na wzrastających obrotach rosnącą jest, co również prognostycznie dobrym jest.

W kwestii zamrożenia cen energii dla zjadaczy chleba to było do przewidzenia że tak się stanie. Energia i jej koszty to element polityki wewnętrznej. Która partia rządząca popełni taki błąd i przed wyborami i podniesie ceny energii dla obywateli lub co gorsza uwolni je? Znacie taką? To jak strzał w kolano. Przecież partia rządząca celuje w większość konstytucyjną. Nie martwcie się tak bardzo w przyszłym roku dostaniecie wyższe rachunki za prąd. Dopłaty długo się nie utrzymają. Budżet jest napięty jak guma od majtek z powodu istniejących i zrealizowanych obietnic socjalnych a będzie jeszcze bardziej napięty z powodu nowych które ujawnią się przed samymi wyborami.

W kwestii inwestycji w sektor energetyczny. Prawdą jest że fundusze zagraniczne nie chcą inwestować w energetykę konwencjonalną, patrz węglową. I gdzie myślenie jest węgiel albo śmierć. Jednak nie znaczy to że nie będą inwestować w firmy które pracują nad zmianą strategii. Taką zmianę zasygnalizował Tauron.

I z uporem maniaka sądzę że w III/IV kwartale PPK bujnie kursem w górę.

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 13 wrz 2019, 14:07

Hubert pisze:
01 kwie 2019, 22:09
Mi z GPW zostały tylko papiery długoterminowe chociaż zamierzam je pomalu redukować . Macie może coś z tego u siebie w portfelu ?
Cdrl , autopartner, MFO , unimot ,

Macie coś ciekawego z polskiej giełdy ja już zostałem tylko z Unimotem i MFO .

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 13 wrz 2019, 16:43

Ja mam:
11bit, cdr, b24, datawalk, platige image, xtpl, pure biologics, scope fluidics, mabion
Mniej wiecej po 10% kazdej
:)

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 13 wrz 2019, 17:21

na bitach to ja miałem jazdy od 170 do 500 zarobiłem a potem w plecy od 440 do 280 :) Ale zerknę na resztę spółek w wolnej chwili :)

Baldwin

Post autor: Baldwin » 25 paź 2019, 17:16

11 bit jest dobrą spółką, rozwijają się. Kupować ich trzeba jak będzie o nich cicho. Podobną strategię mam co do cdr, wszelkie obniżki wyłapywać, bo na debiucie i tak to pójdzie do góry, dobra gra będzie.

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 25 paź 2019, 21:09

Ja już zostałem praktycznie tylko z MFO i resztką Unimotu. Unimot dał nieźle zarobić w tym roku ale w chwili obecnej spółka moim zdaniem jest uczciwie wyceniana więc nie ma co już tam siedzieć. Jeżeli chodzi o bitowców to cały czas ich obserwuje i czekam na info o projekcie 8. Ciekawe co to będzie za gierka bo ma być całkiem coś nowego niż do tej pory.

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 25 paź 2019, 21:14

Baldwin pisze:
25 paź 2019, 17:16
11 bit jest dobrą spółką, rozwijają się. Kupować ich trzeba jak będzie o nich cicho. Podobną strategię mam co do cdr, wszelkie obniżki wyłapywać, bo na debiucie i tak to pójdzie do góry, dobra gra będzie.

Jeżeli chodzi o CDR to ja tam siedziałem od 85 do 130 . Potem doszedłem do wniosku że już przegięcie a teraz po 240 :) Gra będzie zajebista i to jest pewne ale przy tej cennie wycena masakra:) Moim zdaniem w cenie jest bardzo dużo pozytywnych informacji i kurs już dyskontuje bardzo mocną sprzedaż więc jeżeli ktoś gra long to bezpieczniejszym jest zagranie pod hype i sprzedaż przed premierą niż obudzić się z ręką w nocniku jak coś pójdzie nie tak.

Baldwin

Post autor: Baldwin » 08 lis 2019, 17:15

Hubert pisze:
25 paź 2019, 21:14
Jeżeli chodzi o CDR to ja tam siedziałem od 85 do 130 . Potem doszedłem do wniosku że już przegięcie a teraz po 240 :) Gra będzie zajebista i to jest pewne ale przy tej cennie wycena masakra:) Moim zdaniem w cenie jest bardzo dużo pozytywnych informacji i kurs już dyskontuje bardzo mocną sprzedaż więc jeżeli ktoś gra long to bezpieczniejszym jest zagranie pod hype i sprzedaż przed premierą niż obudzić się z ręką w nocniku jak coś pójdzie nie tak.
Dokładnie takie mam podejście. Wyczuję sobie moment i cenę - i tak nie mam tego jakoś dużo, żeby rynek to odczuł. xD
PS. Z pamięci piszę, więc mnie popraw - wydawało mi się, że to Ty wieszczyłeś 300zł za CDR na wydaniu Cyberpunka?

Nikt nie gra pod wzrosty PPK na akcjach KGHM, Enei, itp.? Przyznam, że się zdrzemnąłem i nie ubrałem się w te spółki, ale zamierzałem jakieś drobne tam włożyć.

Thorwald
Stały bywalec

Post autor: Thorwald » 08 lis 2019, 17:32

A nie jest tak, że zanim PPK zacznie kupować więcej akcji to OFE będzie musiał sprzedać 15% swoich aktywów na opłatę przekształceniową ?

Baldwin

Post autor: Baldwin » 09 lis 2019, 11:18

W sumie to mogą sprzedawać. :)

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 17 sty 2020, 08:34

Dzisiaj aż z sentymentu odpalę NOLa i pooglądam sesje na CDR:)

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 17 sty 2020, 09:23

Przepiekny zjazd, na chwile obecna -14%. Az sobie kupie. Pytanie tylko czy juz teraz, czy jak sie USA obudzi.

rebahas
Stały bywalec

Post autor: rebahas » 17 sty 2020, 13:11

Chyba w końcu wszyscy "szortujący" mogą się choć trochę pocieszyć ;)

ODPOWIEDZ