Giełda polska

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Wszystko, co notowane jest w euro, funcie, koronie, franku lub złotym polskim.
rebahas
Stały bywalec

Re: Giełda polska

Post autor: rebahas » 14 mar 2020, 19:44

Ja po tym cały cyrku z OFE trzymam się jak najdalej od wszelkich pomysłów naszego kapitana państwo i żadne PPK, IKE czy inne mnie nie przekonają choćby nie wiem ile obiecywały. Do tego to GPW gdzie w głównym indeksie większość do ciepłe państwowe kurwidołki a to wszystko polane KNF i NBP - to jest naprawdę rosyjska ruletka.

Thorwald
Stały bywalec

Post autor: Thorwald » 14 mar 2020, 23:45

Ja od lat inwestuje przez IKE i IKZE na GPW i NYSE.
Omijał szeroko wszystko co państwowe na GPW. Jedynie co miałem z udziałem państwa to BetaWig40TR, ale stopa zwrotu była niższa od powstania niż reszta portfela więc zamknąłem.
Głównie stosuję ostatnio wskaźniki ROIC>20, ROCE>20, Altman, Piotrowski, niskie zadłużenie, wzrost sprzedaży lub dywidenda.
Na podstawie takiego algorytmu zostają gównie spółki IT, producenci gier, związane ze śmieciami. One zachowują się przyzwoicie.
Ta sama metoda selekcji nie sprawdziła się na giełdzie amerykańskiej.

Jakby koalicja rządowa zgłosiła projekt ustawy o przejęciu IKE i IKZE to spieniężyłbym portfel i wycofał pieniądze. Coś czego nie mogłem zrobić z OFE.

Gilfoyle

Post autor: Gilfoyle » 15 mar 2020, 09:28

Obrazek

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 04 kwie 2020, 11:40

Kupujcie coś na GPW ? Ja wczoraj z sentymenty kupiłem troszeczkę PKO BP i Santandera. Cena do zysku z 2008/2009 Santandera w najniższym momencie była 5.5 (tak na oko ) a dziś już jest 7. Jeszcze może trochę znurkować ale to już chyba końcówka wywalania :)

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 04 kwie 2020, 11:46

Na dokupilem pare tyg temu teoche drawdistance i usrednilem mabion. Mysle zeby jeszcze usrednic forte w obecnej cenie lub platige image.

Awatar użytkownika
Q'bot
Stały bywalec

Post autor: Q'bot » 04 kwie 2020, 19:50

mlubinski pisze:
04 kwie 2020, 11:46
Na dokupilem pare tyg temu teoche drawdistance i usrednilem mabion. Mysle zeby jeszcze usrednic forte w obecnej cenie lub platige image.

A Platige'a jakoś głębiej analizowałeś? Bo zawsze mi się wydawali spółką, która fluktuuje w sposób losowy ;P

Gdyby pogłębiała dołki dokupiłbym Ambry - ale się na to raczej nie zanosi...
Podobnie Toya, lecz sam się zastanawiam jak będzie branża prosperować najbliższe lata.

Maro
Stały bywalec

Post autor: Maro » 04 kwie 2020, 20:32

A nie bierzecie pod uwagę że c/z w obecnej sytuacji nie ma nic wspólnego z wyceną bo Z może się drastycznie zmienić szczególnie jeśli chodzi o banki, niskie stopy procentowe i perspektywa kolejnej obniżki (marża procentowa B. Niska), wakacje kredytowe banki biorą na siebie, ewentualne ryzyko niepłacenia rat itp, te banki nie są tak nisko bez powodu i to nie jest jakaś okazja którą trzeba brać bo zaraz odbije. Koszty całej obecnej sytuacji będą bardzo duże dla całego sektora i ja widzę jeszcze przez jakiś czas tylko jeden możliwy kierunek, więc nie wiem po co blokować środki jak są ciekawsze opcje mimo że tak skrajnie nie przecenione jak chociażby wspomniana ambra czy coś innego co nie jest aż tak dotknięte obecną sytuacją

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 04 kwie 2020, 22:13

Banki nie koniecznie mogą tracić w tej sytuacji . Stopy faktem są niskie ale marża napewno wzrośnie bo firmy potrzebują kasy jak tlenu . ( z reszta ostatni nawet bank mi proponował kredyt obrotowy z marżą 5.5% sic !!! ) Ja nie liczę na to ze to wróci na szczyty do lata :) raczej oczekuje mozolnego boczniaka z lekkim wzrostem w przeciągu 1,5 roku .

Awatar użytkownika
Q'bot
Stały bywalec

Post autor: Q'bot » 14 kwie 2020, 12:29

A jednak zakup CCC nie był takim złym pomysłem - ktokolwiek kupuje, bądź kogokolwiek wybija z shortów, to kurs jakby nie patrzeć rośnie ;)
Ciekawe czy jeszcze kiedyś pojawią się okazje do zakupów...

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 14 kwie 2020, 13:06

No ja wszedlem malym kapitalem po 29 wiec milo patrzec jak rosnie, moze dobije do pozycji wyjsciowej :-)

Gilfoyle

Post autor: Gilfoyle » 14 kwie 2020, 13:33

Q'bot pisze:
14 kwie 2020, 12:29
A jednak zakup CCC nie był takim złym pomysłem - ktokolwiek kupuje, bądź kogokolwiek wybija z shortów, to kurs jakby nie patrzeć rośnie ;)
Ciekawe czy jeszcze kiedyś pojawią się okazje do zakupów...

A ja czekam na założenia shorta na CCC :)

Brak fundamentalnych podstaw do wzrostu cen akcji. W odpowiednim momencie przyłącze się do zagrania na krótko z funduszem AQR, Connor, Clark & Lunn oraz Fiera Capital.

rebahas
Stały bywalec

Post autor: rebahas » 15 kwie 2020, 13:51

Żeby z tego "szortowania" CCC nie zrobiła się taka historia jak jeszcze niedawno z CDR, bo z tego co pamiętam, niektórzy ładnie po łapach dostali.

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 15 kwie 2020, 14:09

CCC miało już problemy przed pandemią a ta ją tylko dobiło .

Awatar użytkownika
Q'bot
Stały bywalec

Post autor: Q'bot » 15 kwie 2020, 23:59

Ale póki wchodzi w skład W20, to będzie karmiona przez fundusze, gdy tylko kapitał zagramaniczny postanowi spłynąć z powrotem na naszą giełdę. Nawet jeśli aktualnie obserwujemy zdechłego kota, to ja miałbym obawy shortować.

Thorwald
Stały bywalec

Post autor: Thorwald » 27 kwie 2020, 15:57

Dziwi mnie trochę boom na WGPW. Oczywiście dotyczy on jedynie rozsądnych spółek, a na spółki mające związek z państwem nawet nie patrzę. Tradycyjnie uważa się, że małe spółki wig i nc to domena małych inwestorów. Ale trochę nie rozumiem tego związku. Kryzys, ludzie tracą pracę, upadają małe biznesu i nagle mali inwestorzy, którzy byli od lat w letargu rzucają swoje oszczędności na giełdę. Nie obudziła ich dobra sytuacja w gospodarce przez pierwszą kadencję PiS tylko kryzys. Spółki rosną po 50-100% w miesiąc-dwa. Covid w najlepsze się rozwija, leku nie ma, nie wiadomo kiedy ograniczenia się skończą, gospodarka ma zaliczyć największego doła od początku transformacji ustrojowej a na forach pojawiło się mnóstwo osób, których jedynym problemem jest gdzie założyć konto maklerskie. Trochę nie zrozumiałe dla mnie.

ODPOWIEDZ