TATA motors
Re: TATA motors
spadki na innych spółkach motoryzacyjnych to 1,5 - 2%, a TTM prawie 7% więc myślę że rynek wycenia coś jeszcze
Jakieś trupy z szafy TATA motors wypadają (dziś kolejne -4%) czy po prostu cała hinduska giełda leci na pysk, czyli to co Greg pisał, ze czas na Chiny i Indie (co prawda DXY poniżej mitycznej 95).
Swoją drogą TATA płaci jakąś dywidende? Bo można by pare akcji tego kupić. Nawet ładne te nowe ich modele :-).
Swoją drogą TATA płaci jakąś dywidende? Bo można by pare akcji tego kupić. Nawet ładne te nowe ich modele :-).
Jakies grosze dywidendy wypłaca, 0,40% bodajże teraz. Kurs obrywa, bo Trump grozi Europie dwudziestoprocentowymi taryfami na auta, a Tata produkuje Jaguary i Land Rovery w fabrykach w UK.
- Patryk Rozgwiazda
- Stały bywalec
Ja w poniedziałek chcę wejść w to. Widzę, że miałem sporo szczęścia, bo już się zbierałem żeby ich kupić jakiś czas temu, a tu coraz lepsza cena z każdym dniem. Już do 19$ zeszli wczoraj. 20$ wydaje się dość ważnym technicznym poziomem, więc można liczyć na odwrócenie trendu tutaj.
-
Na szkoleniu rozmawialiśmy o TTM i widzę ze jest notowany na NYSE.
Rozmawialiśmy o bardzo dobrych fundamentach ale technicznie nie wygląda za mocno :)
Co prawda jest teraz na wsparciu ale mam powody sądzić ze ruch w górę będzie tylko korektą i uda się kupić spółeczkę po $13-$14 :)
update
teraz widzę ze kilka dni temu podawała wyniki więc to może być trigerem do korekty.
Rozmawialiśmy o bardzo dobrych fundamentach ale technicznie nie wygląda za mocno :)
Co prawda jest teraz na wsparciu ale mam powody sądzić ze ruch w górę będzie tylko korektą i uda się kupić spółeczkę po $13-$14 :)
update
teraz widzę ze kilka dni temu podawała wyniki więc to może być trigerem do korekty.
- Załączniki
-
-
znowu tąpnięcie na TTM. -6%.
Wyniki. Pierwsza strata od 3 lat, z powodu słabej sprzedaży Jaguara: https://www.bseindia.com/xml-data/corpf ... 09be3e.pdf
Kiepsko krucze, ten JLR tak laguje, bo sama odnoga Taty to ma przychody up o 83%, ale co z tego, skoro JLR pociągnął w dół i total wyszedł przychód "tylko" +14%. Ten Brexit i ewentualne taryfy trochę mnie martwią, ale to było by lekko bez sensu wychodzić i ucinać straty w takim momencie, w którym spółka jest najtańsza od lat. Muszę się z tym przespać :)
Obawiasz się że dalej poleci? Np. wraz z giełdą w Indiach? Dalsze uśrednianie nie ma sensu? Hmm, ogólnie branża motoryzacyjna jest mocno zdołowana.
Czemu razem z giełdą w Indiach? Tamtejszy rynek rośnie od prawie trzech lat i cały czas bije historyczne rekordy:
Ja na Indie akurat bardzo mocno stawiam od dwóch lat i podbijam zakłady dokupując w dołkach, ale Tata nie ma za wiele wspólnego z tym rynkiem, bo auta z JLR na zachodnie rynki produkowane są w Wielkiej Brytanii, a 79% sprzedaży Taty pochodzi spoza Indii.
Ja na Indie akurat bardzo mocno stawiam od dwóch lat i podbijam zakłady dokupując w dołkach, ale Tata nie ma za wiele wspólnego z tym rynkiem, bo auta z JLR na zachodnie rynki produkowane są w Wielkiej Brytanii, a 79% sprzedaży Taty pochodzi spoza Indii.
Ja się staram trochę wyposierodkować informacje, które piszecie na blogu + pare innych źródeł. W tym wypadku biorę pod uwagę czarny scenariusz Grega, że Indie mogą się sypnąć i pociągnąć TATA motors, ale przecież to i tak jest notowane w Nowym Yorku i tak jak piszesz, firma ma zakres globalny.
Gdyby miała jakąś małą chociaż dywidende to pewnie dawno bym to miał w portfelu.
Gdyby miała jakąś małą chociaż dywidende to pewnie dawno bym to miał w portfelu.
Ja dlatego zrezygnowałem z zakupy ze względu na:
- brak dywidendy
- nie za bardzo widzę rynek motoryzacji w 2019r.
- to z innej beczki średnio mi się ogólnie podoba kraj.
Chociaż zlecenia kupna miałem wystawione pod odbicie ale mi się nie zrealizowały i dobrze.
Na przyszłe lata tylko dywidenda się dla mnie liczy.
- brak dywidendy
- nie za bardzo widzę rynek motoryzacji w 2019r.
- to z innej beczki średnio mi się ogólnie podoba kraj.
Chociaż zlecenia kupna miałem wystawione pod odbicie ale mi się nie zrealizowały i dobrze.
Na przyszłe lata tylko dywidenda się dla mnie liczy.
Dno kanału, w którym porusza się TTM od początku tego roku to gdzieś $17.5. Może kupię pod odbicie.
Ja tu widzę że ostatnio poniżej 18 USD to był w 2011.Rastignac pisze:Dno kanału, w którym porusza się TTM od początku tego roku to gdzieś $17.5. Może kupię pod odbicie.
https://finance.yahoo.com/quote/TTM/
To TATA ma już PE=9